Jyllands-Posten

Danmark gør klar til at sende fregat på farlig mission

Regeringen var på forhånd fuldt orienteret om angrebet mod Yemen. Danmark kunne ifølge regeringen ikke deltage aktivt, men udelukker dog ikke at gå med senere.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Selv om Danmark ikke deltog aktivt i angrebet på houthierne­s base i Yemen natten til fredag, er det ikke en ufarlig mission, som en dansk fregat snart sendes ud på.

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) betoner, at den danske fregat skal operere under skrappe forhold:

»Det er en skarp mission, som den danske fregat kommer til at vaere en del af. Forstået på den måde, at den skal forsvare sig selv, men kommer også til at indgå sammen med andre skibe for at imødegå de trusler, vi ser med angreb fra ballistisk­e missiler,« siger Troels Lund Poulsen, som tilføjer, at i det beslutning­sforslag, som regeringen venter at kunne fremlaegge for Folketinge­t i naeste uge, er der lagt op til, at den får et mandat med udvidet selvforsva­r.

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) vil ikke udelukke, at Danmark på et senere tidspunkt kan deltage i en egentlig angrebsmis­sion. Det britisk-amerikansk­e angreb kom ikke bag på Udenrigsmi­nisteriet på Asiatisk Plads i København:

»Danmark har vaeret orienteret under planlaegni­ngen,« oplyser Lars Løkke Rasmussen og tilføjer, at regeringen »politisk støtter staerkt op omkring det«.

»Vi er et lille land, men en stor søfartsnat­ion. Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, at houthierne spreder ufred og vold og ødelaegger hele den civile skibstrafi­k i Det Røde Hav,« lyder det.

Holland aktivt med

Også Holland er en stor søfartsmis­sion, og det er netop premiermin­ister Mark Ruttes

begrundels­e for, at Holland – modsat Danmark – bakker aktivt op ved at stille med en stabsoffic­er. Holland indgår således i koalitione­n på i alt seks lande, som stod bag angrebene.

Men ifølge Lars Løkke Rasmussen havde Danmark ikke samme mulighed, fordi det ville kraeve, at regeringen fremsatte et beslutning­sforslag i Folketinge­t. Det ville betyde, at der kom en offentlig debat om en mission, som skulle holdes dyb hemmelig.

»Det afgørende for amerikaner­e som for os er, at der er den staerkeste internatio­nale opbakning til at få skabt fredelig sejlads i Det Røde Hav. Den har Danmark ydet,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Den opbakning er der bred tilslutnin­g til i Folketinge­t. Både SF og Danmarksde­mokraterne står bag, og hos Liberal Alliance, som før naevnsmøde­t gerne havde set dansk deltagelse i nattens operation, er der tilfredshe­d med regeringen­s forklaring.

Lars Løkke Rasmussen henviser endvidere til det brev, som 14 lande herunder Danmark skrev under på i sidste uge, og som var en advarsel til houthi-oprørerne:

»Det skabte for en stund en fred,« siger Lars Løkke Rasmussen, som konstatere­r, at freden ikke varede laenge. Efter FN’s sikkerheds­råd den 10. januar vedtog en resolution, slog USA og Storbritan­nien til.

Løkke pointerer, at regeringen ikke kan bede om forhåndsti­lsagn til evt. deltagelse i kommende angreb:

»Vi lever i et demokrati. Vi har en grundlov. Det raekker ikke, at vi bare kan gå i Folketinge­t, hvis vi for en anden gangs skyld vil vaere med. Der bliver vi nødt til at vaere konkrete,« siger han.

Den danske udenrigsmi­nister noterer med tilfredshe­d, at den internatio­nale reaktion »har vaeret relativt afdaempet, hvis man traekker Iran ud af ligningen«. Han understreg­er desuden, at formålet med nattens angreb ikke er at udrydde houthierne, men at uskadeligg­øre deres kapacitet til at affyre ballistisk­e missiler.

Fanger er Danmarks ansvar

Der er tidligere blevet stillet spørgsmål til, om den fregat, som sendes afsted, har de nødvendige våben til at kunne svare igen på houthierne­s angreb. Forsvarsmi­nisteren ønsker ikke at oplyse, hvilke våben der installere­s på fregatten:

»Det er klassifice­ret, men den danske fregat vil vaere i stand til at forsvare sig selv,« siger Troels Lund Poulsen og tilføjer, at fregatten ikke kommer til at medvirke i angreb på installati­oner på land.

Et andet problem, som skal håndteres, er, hvad besaetning­en skal stille op, hvis den lige som ”Esbern Snare”, der var udsendt til at bekaempe pirater ud for Nigerias kyst, ender med at tage fanger. I ”Esbern Snares” tilfaelde endte fangerne, både døde og levende, med at vaere på skibet, inden de blev hhv. bisat og frigivet. En enkelt, hvis ben måtte amputeres, kom til Danmark, hvor han blev stillet for retten, kendt skyldig, men fik ikke nogen straf og har søgt asyl.

Troels Lund Poulsen erkender, at fanger kan i yderste konsekvens blive Danmarks hovedpine:

»Det er klart, det er en svaer situation. Man kan taenke sig, at der potentielt laves en udlevering­saftale med lande i regionen, hvis det er muligt. Men ellers er det i yderste konsekvens et dansk anliggende, hvis man tager fanger,« siger han.

 ?? ?? Kommandørk­aptajn Thomas Stig Rasmussen på fregatten ”Esbern Snare”, som var udsendt til piratjagt ud for Nigeria. I slutningen af januar skal en dansk fregat sendes på mission i Det Røde Hav. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck
Kommandørk­aptajn Thomas Stig Rasmussen på fregatten ”Esbern Snare”, som var udsendt til piratjagt ud for Nigeria. I slutningen af januar skal en dansk fregat sendes på mission i Det Røde Hav. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark