Jyllands-Posten

Familie med tilbudsjae­ger-mor lever for 2.500 kr. om måneden

Linette Michelle Raun Dietzs og Christian Dietz er tilbudsjae­gere. Ved brug af et par simple tricks kan de både spare op og leve sundt.

- KATRINE VANDET SALLING katrine.salling@jp.dk

Linette Michelle Raun Dietz og hendes mand, Christian Dietz, har mere end usaedvanli­gt godt styr på, hvor mange kroner og øre de bruger på mad hver måned.

Interessen for økonomisk kontrol begyndte en dag, da Christian Dietz havde vaeret ude at handle. Baereposen var ikke i naerheden af at vaere fuld, og alligevel kostede indholdet 200 kr.

»Er du sindssyg?« sagde Linette Michelle Raun Dietz vantro til sin mand, som til hendes store overraskel­se havde købt et »helt lavpraktis­k« måltid for det, der i hendes øjne var et svimlende beløb.

Linette Michelle Raun Dietz ville vise, at hun kunne gøre det meget billigere. Så det gjorde hun. Og så gik der sport i den.

I dag lever familien fra Fredericia,

der også inkluderer en 10 uger gammel baby, for i alt 2.500 kr. om måneden. Og mindst 3.000 kr. saettes ind på en faelles opsparings­konto hver måned, på trods af at Christian Dietz er på SU.

Ifølge den 28-årige Linette Michelle Raun Dietz er det blot et par simple vaner, der er årsagen til, at de ikke én eneste gang i tre år har overskrede­t budgettet.

Hver måned haever sygeplejer­ske Linette Michelle Raun Dietz og hendes mand 2.500 kr. og fordeler dem i fire kuverter – 625 kr. til hver uge – som går til mad. Oven i det kommer bleer til deres 10 uger gamle søn, Jens Mikkel.

Som set på tv

Idéen til at gøre det fik parret fra tv-programmet ”Luksusfael­den” på TV3, hvor deltagere laerer at administre­re et budget. Og det virker at have pengene, hvor man fysisk kan se dem, fortaeller Linette Michelle Raun Dietz.

»Så kommer du ikke bare lige til at svinge dankortet,« siger hun.

Søndag er den eneste dag, hvor parret handler, og der køber de ind til hele ugen. De bruger en tilbudsapp til at lave en plan for indkøbet. Mad og diverse købes i fem forskellig­e discountbu­tikker – Rema 1000, ABC, Føtex, Netto og Lidl. Bleer købes på tilbud i Bilka, toiletpapi­r i Harald Nyborg til 39 kr. for 24 ruller.

Herefter ranglister Dietzparre­t tilbuddene og planlaegge­r deres rute efter, hvad der bliver revet vaek først. Indimellem skal det gå hurtigt, for de mest eftertragt­ede tilbud bliver udsolgt på kort tid.

»Når der er oksekød på tilbud til 25 kr., skal der løbes,« siger Linette Michelle Raun Dietz.

Dietz-parret er ikke den eneste, der løber efter tilbud. Ifølge en ny opgørelse jagter danske forbrugere tilbud som aldrig før. Antallet af søgninger på tilbudsavi­serne er steget eksplosivt i 2023, hvor inflations­bølgen har skaerpet danskernes prisbevids­thed.

Vil give det videre

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Christian Dietz – der laeser til sygeplejer­ske – skulle blive tilbudsjae­ger. Han er vokset op med, at indkøb foregik på daglig basis og gerne i Superbrugs­en. Et sted, Linette Michelle Raun Dietz stort set »aldrig har sat sine ben«, fordi pengene var små i hendes familie. Af samme grund har besparelse­r og økonomisk prioriteri­ng altid vaeret en del af hendes liv.

»I min barndom var min mor på ressourcef­orløb. På et tidspunkt aendrede noget sig i lovgivning­en, og fordi min far tjente over et vist beløb, mistede min mor derfor hele sin indkomst. Da begyndte mine foraeldre at taenke meget over vores budget. Min mor fastholdt, at jeg skulle blive ved med at få sund og varieret kost, men så kunne jeg til gengaeld ikke få de nyeste G-Star-bukser,« siger Linette Michelle Raun Dietz.

Da hun flyttede hjemmefra som 17-årig, besluttede hun, at hun ikke laengere ville nøjes. Hun ville både have mulighed for at få god mad og gå i byen eller ud og spise med vennerne, når hun havde lyst.

»Så jeg måtte laere at finde en balance,« siger Linette Michelle Raun Dietz.

Efter at have set, hvor billigt det var muligt at købe ind, blev Christian Dietz også bidt af konkurrenc­en om at spare. I begyndelse­n levede parret for i alt 2.500 kr. om måneden, nogle gange endda mindre. De var topmotiver­ede og afveg aldrig fra planen.

Siden parret blev foraeldre, er der dog opstået nye udfordring­er og behov. Under graviditet­en måtte dagens planlagte ret ofte spontant skiftes ud, hvis Linette Michelle Raun Dietz havde lyst til noget andet. Og nu hvor hun ammer den kun 10 uger gamle søn, »spiser hun naermest for to«.

På trods af at planen ikke er så stram som i begyndelse­n, forsøger familien stadig at spare så meget som muligt.

Sidste år kunne de holde deres drømmebryl­lup, i år fik de en dyr nytårsmenu, og lige nu sparer de sammen til at holde barnedåb. Det øger motivation­en for at spare i det daglige og gør indkøbssøn­dagene meningsful­de for parret.

Derfor drømmer de heller ikke om at skulle stoppe med at kigge i tilbudsavi­ser en dag, når pengene bliver flere.

»Og vi vil give den økonomiske ansvarligh­ed videre til vores børn. At du fysisk kan se pengene og overveje, hvad du vil bruge dem på. De skal laere, at de kan få meget mere for pengene, hvis bare de taenker sig om,« siger Linette Michelle Raun Dietz.

Når der er oksekød på tilbud til 25 kr., skal der løbes. LINETTE MICHELLE RAUN DIETZ, TILBUDSJAE­GER

Bank var i chok

For nylig var de i banken for at undersøge, hvad det kraever at optage et boliglån, da eget hus står højt på parrets ønskeliste. Ifølge banken var 12.000 kr. minimumsgr­aensen for, hvad en familie som deres skal have som månedligt rådighedsb­eløb til mad og diverse, efter alle regninger er betalt.

»Jeg var lige ved at dø af grin. Der kunne vi virkelig chokere dem, for vi bruger kun 5.000 kr. om måneden,« siger Linette Michelle Raun Dietz.

 ?? ?? Linette Michelle Raun Dietz og Christian Dietz har et lavere madbudget end langt de fleste. Det skyldes, at parret en gang om ugen jagter tilbud i fem forskellig­e butikker.
Foto: Casper Dalhoff
Linette Michelle Raun Dietz og Christian Dietz har et lavere madbudget end langt de fleste. Det skyldes, at parret en gang om ugen jagter tilbud i fem forskellig­e butikker. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark