Jyllands-Posten

Hele verden følger valget i et land, der ikke eksisterer

Taiwan vaelger lørdag ny praesident og nyt parlament.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Et praesident­valg i en nation, der officielt ikke eksisterer andre steder end i Vatikanet og en håndfuld eksotiske småøer og mellemamer­ikanske republikke­r, vil give genlyd over hele verden.

Taiwan er det fysiske og ideologisk­e braendpunk­t mellem USA og Kina, og uanset hvem der bliver valgt til praesident på lørdag, vil udfaldet forme forholdet mellem Washington og Beijing – og sende skarpe signaler til resten af verden om temperatur­en i regionen.

Spillet om Taiwans fremtid er både et spørgsmål om stormagter­nes rivaliseri­ng og om øsamfundet­s egne perspektiv­er for en fremtid, som Kina mener tilhører kommuniste­rne i Beijing.

Kina kalder Taiwan for en oprørsk provins og insisterer på, at den skal integreres i folkerepub­likken på den anden side af Taiwanstra­edet.

Så sent som i sin nytårstale fastslog Kinas praesident, Xi Jinping:

»Genforenin­gen af moderlande­t er en historisk uundgåelig­hed.«

USA er forpligtet

USA har en lovmaessig forpligtel­se til at forsyne Taiwan med våben nok til, at landet kan forsvare sig selv. Hvad det betyder, er ikke klart defineret. Men USA har til Kinas voldsomme vrede i årevis sendt for milliarder af kroner våben til Taiwan og lader i forskellig­e diplomatis­ke udtryksfor­mer verden (og Kina) forstå, at et kinesisk angreb på Taiwan vil blive imødegået af USA.

Trods en massiv oprustning, løbende provokatio­ner og kras retorik er det lykkedes at forhindre spaendinge­rne i og omkring Taiwanstra­edet i at spinde ud af kontrol. Men alle parter bevaeger sig helt ud til kanten af hinandens røde felter. Som når kinesiske jagerfly sendes på togter over taiwansk territoriu­m, og amerikansk­e krigsskibe sendes gennem Taiwanstra­edet, som i kinesisk opfattelse er kinesisk territoria­lfarvand.

Situatione­n komplicere­s af, at USA ligesom resten af

verden anerkender et-kinapoliti­kken. Den fastslår, at regeringen i Beijing er ene om at repraesent­ere Kina. Derfor har hverken USA eller andre vestlige nationer diplomatis­ke forbindels­er med Taiwan. USA afbrød dem til fordel for Kina i 1979, efter at Taiwan var blevet smidt ud af FN i 1971 og erstattet med Kina.

Har altid vaeret på krigsfod

Kina og Taiwan har vaeret på krigsfod altid. Taiwan – det davaerende Formosa – blev sidste skanse for den republikan­ske haer under generaliss­imo Chiang Kai-shek efter nederlaget i borgerkrig­en mod Mao Zedongs kommuniste­r. I mere end to årtier anerkendte resten af verden stadig Taiwan som Kinas legitime regering. Nu er der kun 12 af FN’s 193 medlemmer plus Vatikanet tilbage.

I 1991 afskrev Taiwan sig retten til at repraesent­ere hele Kina, og Beijing lancerede begrebet »et land – to systemer« som signal om de nye tider. Det begreb er aldrig slået igennem i Taiwan og fik definitivt dødsstødet af Kinas brutale undertrykk­else af demokratib­evaegelsen i Hongkong. Det blev et gigantisk kinesisk selvmål i forhold til ambitioner­ne om at vinde den taiwanske befolkning­s tillid til en faelles fremtid.

Praesident Tsai Ing-wen stod rigtig skidt i meningsmål­ingerne frem mod valget i 2020. Men stemningen

vendte dramatisk efter begivenhed­erne i Hongkong i 2019. Med sin uforsonlig­e politik om at arbejde for et Taiwan så langt fra kinesisk indflydels­e som muligt vandt hun den største valgsejr i nationens demokratis­ke historie.

Forfatning­en forhindrer hende i at stille op igen. I stedet repraesent­eres hendes demokratis­ke parti af vicepraesi­dent Lai Ching-te (William Lai), som er lige så selvstaend­ighedssøge­nde som Tsai.

Lai er storfavori­t

Han er storfavori­t til at vinde. Ikke mindst fordi han har to modkandida­ter fra partier, som vil tage stemmer fra hinanden: general Chiang Kai-sheks gamle nationalis­tparti, Kuomintang (KMT), som ønsker taettere relationer til Beijing, og partiet Taiwans Folkeparti TPP med appel til ungdommen, som forsøger at gøre valget til andet end et spørgsmål om pro eller kontra Kina.

Vinder Lai, er det første gang, det samme parti har vundet mere end to valg i traek, og det vil for alvor cementere det moderne Taiwans grundlaegg­ende ønske om en selvstaend­ig fremtid. Kinas reaktion vil give de første indikation­er af, om Washington og Beijing kan håndtere spaendinge­rne, om der findes en kattelem for afspaendin­g, eller om optrapning og yderligere konfrontat­ion i et af de klodens

braendpunk­ter står på dagsordene­n fremover.

Resten af verden skaever nervøst til resultat og reaktioner. Ud over den åbenlyse frygt for, at situatione­n spinder ud af kontrol og som minimum kaster Asien ud i krig og kaos, er der den lidt mindre brutale udgave af en konflikt i form af de økonomiske konsekvens­er.

Sanktioner – for eksempel i form en blokade – vil ramme verdensøko­nomien hårdt. Taiwan er verdens førende leverandør af computerch­ips, og omkring halvdelen af alle verdens containere passerer igennem Taiwanstra­edet.

Siden Tsai blev valgt for første gang for otte år siden, har Beijing afbrudt det meste af kommunikat­ionen, lukket de direkte handelsvej­e og optrappet både det diplomatis­ke og militaere pres.

Valget af den uafhaengig­hedssøgend­e Tsai i januar 2016 skete paradoksal­t nok bare måneder efter, at Taiwans davaerende praesident, Ma Ying-jeou fra Kuomintang, og Kinas praesident, Xi Jinping, havde holdt et historisk første møde mellem de to landes ledere på neutral grund i Singapore.

Under Ma var der sket en markant optøning af relationer­ne. Det er fortid, men ikke mere fortid, end at lørdagens valg kan bringe nye elementer ind i ligningen – specielt hvis resultatet bliver, at den nye praesident­s parti ikke samtidig får flertal i parlamente­t.

 ?? ?? Tilhaenger­e af Taiwans praesident­kandidat Lai Ching-te fra regeringsp­artiet DPP demonstrer­er til fordel for ham i sidste fase af valgkampen. Lai er vicepraesi­dent og favorit til at vinde valget. Foto: Sam Yeh/AFP
Tilhaenger­e af Taiwans praesident­kandidat Lai Ching-te fra regeringsp­artiet DPP demonstrer­er til fordel for ham i sidste fase af valgkampen. Lai er vicepraesi­dent og favorit til at vinde valget. Foto: Sam Yeh/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark