Jyllands-Posten

Nikki Haley virker sikker i sin sag — men kan hun stå distancen?

Republikan­ere strømmede til valgmøde med Nikki Haley torsdag i Iowa. Flere af tilhørerne var ekstremt begejstred­e.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

En ting var helt sikkert i denne uge, da USA’s tidligere FNambassad­ør og nuvaerende republikan­ske praesident­kandidat til primaerval­get Nikki Haley torsdag besøgte den lille by Ankeny uden for Des Moines i Iowa: Folk var begejstred­e.

Så meget at taget naermest var ved at lette i den store sal i byen, da hun kom ind. Ledsaget af hårdtpumpe­t popmusik trådte hun op på scenen iført mørk jakke og mørke bukser.

Derefter sagde hun det om USA’s tidligere praesident Donald Trump, som hun i de seneste uger er blevet ekstremt berømt på at sige:

»Donald Trump var den rette praesident på det rette tidspunkt. Men det er slut nu. For hvordan vi end vender og drejer det, følger en kaskade af kaos og problemer efter ham. Det skal vi have rettet op på, og det kan I sørge for ved at vaelge mig,« sagde hun.

Veloplagt publikum

Nikki Haley har de seneste uger som naermest den eneste konkurrent til den tidligere praesident formået at skabe bare en lille smule spaending i forhold til udfaldet af det republikan­ske primaerval­g. Saerligt i New Hampshire ligger hun godt i målingerne. Det sker efter nogle af de rigeste familier i USA – herunder den berømte Koch-familie – har valgt at støtte hende med flere millioner dollars i slutspurte­n for at slå Trump. Torsdag var det også et veloplagt publikum, der var mødt frem for at se den måske kommende praesident for USA. Vince Newendorp var en af dem, og ligesom de fleste andre var det tydeligt, hvem han som republikan­er ikke kan lide:

»Vi har brug for et frisk pust hos Republikan­erne. Donald Trump har kørt vores parti ud på et sidespor. Det er derfor tid til, at nye kraefter traeder til,« sagde han, før valgmødet gik i gang.

Men hvem det skulle vaere havde Vince Newendorp stadig ikke bestemt sig for:

»Det er derfor, jeg kommer i dag. Mit valg står mellem Nikki Haley og Ron DeSantis,« sagde han med henvisning til Floridas republikan­ske guvernør og fortsatte:

»Jeg håber, at jeg i dag kan komme lidt taettere på mit valg,« sagde han.

Det er mandag, at republikan­erne i Iowa under det såkaldte caucus vaelger deres praesident­kandidat. Det sker ved, at folk samles til møder rundtomkri­ng i staten. Her vil en repraesent­ant for hver af kandidater­ne tale til de registrere­de republikan­ske vaelgere, der derefter stemmer om, hvem de ønsker som praesident­kandidat for Det Republikan­ske Parti.

De vaegtede målinger har hidtil peget på, at Republikan­erne i stort tal stadig ønsker Donald Trump som kandidat.

I den seneste national vaegtede måling står Donald Trump til at få hele 52,3 pct af stemmerne. Men hvad der måske er mere interessan­t er, at Nikki Haley med 17,1 pct. af stemmerne nu har overhalet Ron DeSantis, der kun står til at få 15,7 pct.

Overvaelde­nde momentum

Det samme billede tegner sig i flere af målingerne fra de enkelte stater.

Her har Nikki Haley saerligt i New Hampshire, hvor der afholdes primaerval­g den 23. januar, haft et overvaelde­nde momentum. Onsdag fik den tidligere FN-ambassadør endnu mere omtale i de amerikansk­e medier, da det kom frem, at den tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie var trådt ud af raeset om at blive Det Republikan­ske Partis naeste praesident­kandidat.

Chris Christie har kørt en langt mere aggressiv stil over for Donald Trump end både Nikki Haley og Ron DeSantis. Men efter pres fra de moderate republikan­ere valgte han altså onsdag at droppe ud af raeset.

Det sker for at samle kraefterne om én modkandida­t til Donald Trump. I en nylig måling foretaget af CNN siger hele 65 pct. af republikan­erne, at de har Nikki Haley som deres andetvalg, og det er netop de stemmer, som hun nu skal fiske. Saerligt blandt de uafhaengig­e midtervael­gere, der i sidste ende kan styrke hendes vinderchan­cer.

En af dem er Don Neville. Normalt er han uafhaengig, men op til primaerval­get mandag har han ladet sig registrere som republikan­er for at kunne vaere med til at vaelge Republikan­ernes naeste praesident­kandidat.

Torsdag var han mødt frem til valgmødet med Nikki Haley for at blive bekraeftet i, at den tidligere FN-ambassadør er den rigtige kandidat.

»Nikki Haley er den eneste, der har nogen som helst chance for at slå Donald Trump, og det tror jeg faktisk også, at hun gør.«

Men hvad er det, du kan lide ved hende?

»Jeg kan godt lide, at hun ikke lover mere, end hun kan holde, og ikke som Trump siger alt muligt, der aldrig nogensinde bliver til noget. Samtidig har hun sagt, at hun

vil stoppe bureaukrat­ernes magt i Washington. Og det er et budskab, jeg er sikker på, mange vil bakke op om,« lød det fra Don Neville uden for salen i Ankeny, hvor Nikki Haley torsdag skulle tale.

Trump gearer op

Valgmødet i Ankeny finder sted, mens Donald Trump selv gearer voldsomt op for sin kampagne. Onsdag sendte den tidligere praesident­s stab et fortroligt strategino­tat ud via de sociale medier med talmateria­le, der viser, at Donald Trump i et direkte valg mod Nikki Haley vil vinde med 56 pct. mod hendes kun 40 pct.

Men det så torsdag ikke ud til at røre Nikki Haley, da hun trådte frem på scenen i den lille forstad til Des Moines. Her var hendes budskab klart. Hvis USA skal bevaege sig fremad, har Republikan­erne brug for en praesident­kandidat, der kan samle partiet og ikke splitte det ad, sagde hun. Samtidig tordnede hun løs med flere konservati­ve kernebudsk­aber – herunder at hun ønsker en hård migrations­politik og et stop for beskatning af små virksomhed­er.

»Når det gaelder migrantern­e, skal vi gå fra at anholde og løslade dem til at anholde og deportere dem. Er I ikke traette af, at Kongressen i Washington bliver ved med at love, at de vil ordne problemet med graensen mod Mexico, uden at der sker noget,« sagde hun spørgende, mens folk jublede af begejstrin­g.

I udenrigspo­litikken bliver Nikki Haley betragtet som en høg fra den gamle republikan­ske skole. Det betyder, at hun til forskel for den mere isolationi­stiske og meget konservati­ve del af partiet ønsker at fortsaette med at støtte Ukraine i krigen mod Rusland.

Det budskab fremsatte hun også i Ankeny. Her sagde hun, at støtten til Ukraine først og fremmest handler om at sikre, at USA ikke igen skal sendes ud i krig.

»Vores støtte til Ukraine og Israel udgør kun 5 pct. af USA’s samlede forsvarsbu­dget. Det handler om at forhindre, at USA bliver involveret i flere krige, og her synes jeg, at de penge er givet godt ud,« sagde hun, men gjorde det dog samtidig klart, at der skal vaere mere kontrol med støtten til Ukraine.

»Det bliver Nikki Haley«

Og så er der vaelgeren Vince Newendorp. Før valgmødet i Ankeny var han som bekendt i tvivl, om han skulle stemme på Ron DeSantis eller Nikki Haley. Men efter valgmødet med den tidligere FN-ambassadør var han nu helt klar i spyttet:

»Det bliver Nikki Haley. Hun var ekstremt overbevise­nde, og Ron DeSantis skal virkelig gøre sig til for at få min stemme på mandag her i Iowa. Jeg vil faktisk sige, at det naermest ikke kan lade sig gøre. Vi har brug for nyt lederskab i USA, og det kan Nikki Haley levere,« sagde Vince Newenport begejstret efter valgmødet.

Det samme sagde den uafhaengig­e midtervael­ger Don Neville:

»Hun gjorde det fremragend­e. Men det vidste jeg også, at hun ville gøre,« sagde han.

Donald Trump selv var torsdag slet ikke til stede i Iowa. Sigende for den politiske situation i USA lige nu sad han i stedet i et retslokale i New York, hvor han under stor dramatik er under anklage for at have snydt med flere millioner dollars ved at oppumpe vaerdien af sit ejendomsim­perium. Det skete altså samtidig med, at hans to modkandida­ter Ron DeSantis og Nikki Haley havde fuld tryk på deres valgturné i Iowa.

 ?? ??
 ?? ?? Don Neville bor i det vestlige Des Moines. Torsdag var han til valgmøde i Ankeny.
Han støtter USA's tidligere FNambassad­ør republikan­eren Nikki Haley under primaerval­get i staten. Foto: Matias Seidelin
Don Neville bor i det vestlige Des Moines. Torsdag var han til valgmøde i Ankeny. Han støtter USA's tidligere FNambassad­ør republikan­eren Nikki Haley under primaerval­get i staten. Foto: Matias Seidelin
 ?? ?? Vince Newendorp og hans kone Monica Newendorp er på vej ind til valgmødet i Ankeny i Iowa.
Foto: Matias Seidelin
Vince Newendorp og hans kone Monica Newendorp er på vej ind til valgmødet i Ankeny i Iowa. Foto: Matias Seidelin
 ?? ?? Den tidligere amerikansk­e FN-ambassadør Nikki Haley begejstred­e torsdag publikum under et valgmøde i Ankeny, Iowa. Foto: Sergio Flores
Den tidligere amerikansk­e FN-ambassadør Nikki Haley begejstred­e torsdag publikum under et valgmøde i Ankeny, Iowa. Foto: Sergio Flores

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark