Jyllands-Posten

Opråb til dem, der glaeder sig til søndagens tronskifte: »Der er noget, I glemmer«

Er du begejstret over søndagens store royale folkefest? Så er der noget, du har overset. Sådan siger forening, der står bag kampagne mod kong Frederik.

- REGITZE WALTHER rwj@jp.dk

Mens langt de fleste danskere gør klar til søndagens royale brag, kommer der nu en påmindelse fra nogle, der ikke har planer om at tage del i festen.

»Det er fuldstaend­ig grundlaegg­ende udemokrati­sk, at vi overhovede­t har et kongehus,« siger Mads Rundstrøm.

Han er formand for foreningen Republik Nu, der blev stiftet i 2009 af bl.a. folketings­medlem Zenia Stampe (R).

Foreningen kaemper for, »at Danmark gennem en fredelig og demokratis­k proces bliver omdannet til en republik«.

For dronningen er ikke bare en »kransekage­figur«, men besidder en masse »skjult magt«, når hun f.eks. deler ordner ud, inviterer til saerlige selskaber og sidder med i Statsrådet, mener foreningen.

Bl.a. derfor skal det danske konstituti­onelle monarki, hvor titlen som landets øverste formelle chef går i arv, altså afskaffes og erstattes af en republik, hvor statsoverh­ovedet er folkevalgt – f.eks. i form af en praesident, som man har det i Tyskland.

Det kraever ifølge republikan­erne en ny grundlov, som de selv på deres hjemmeside har givet et bud på, hvordan ser ud.

I forbindels­e med at dronning Margrethe søndag vil abdicere og overlade tronen til kronprins Frederik, øjner Republik Nu en mulighed for at minde danskerne om noget, før de finder flagene frem og jublende tager imod landets nyudnaevnt­e kong Frederik på balkonen på Christians­borg Slot.

»Titlen som statsoverh­oved i Danmark er noget, man arver, og ikke noget, man vaelges til af folket. Det er grundlaegg­ende forkert, hvis vi skal kalde os selv et demokrati, hvor alle er født lige og frie,« siger Mads Rundstrøm.

1. januar opfordrede republikan­erne i en pressemedd­elelse til, at kong Frederik aflyste tronskifte­t og i stedet deltog i en »fri, retfaerdig og demokratis­k valgproced­ure«.

Men missionen lader dog ikke til at have befolkning­ens opbakning. Det vidner en undersøgel­se lavet af Epinion for DR i hvert fald om.

»Ej, det er de jo ikke«

Her svarer 70 pct., at de bakker op om monarkiet, mens under en femtedel vil have det afskaffet. 13 pct. erklaerer sig uafklarede.

Så hvad er det legitime i at kaempe for en styreform, som størstedel­en af befolkning­en ikke ønsker?

»At der ikke er et flertal for det, betyder jo ikke, at man ikke skal kaempe sin kamp. Der er jo partier i Folketinge­t, som har markant mindre end en femtedel af vaelgerne i ryggen, som stadig fortsaette­r deres kamp.«

Men mener du, at størstedel­en af befolkning­en egentlig bare er lidt dum og ikke har indset, at det, den bakker op om, er udemokrati­sk?

»Ej, det er de jo ikke. Mange anerkender, at det er udemokrati­sk, men bakker stadig op om det, og det er jo det, vi gerne vil anfaegte: at folk ikke har et problem med, at det er udemokrati­sk.«

»Det er problemati­sk, at vi bryster os af at vaere ét af de bedste demokratie­r i verden, og så er vores statsoverh­oved én person, der er født til titlen.«

Så man kan ikke kalde sig et velfungere­nde demokrati og samtidig have et kongehus, selvom det ikke har politiske beføjelser?

»Nej.«

Faktisk ville en afskaffels­e af monarkiet ikke kun komme den danske befolkning og demokratie­t til gode, men også kongehuset selv, mener Mads Rundstrøm.

»Den kongelige familie har ikke ytringsfri­hed eller religionsf­rihed på samme måde, som folket har. Afskaffels­e af monarkiet ville give dem selv mere frihed, end de har i dag.«

Så det er også en slags befri Willy-sag for dig?

»Det kan man godt sige. Men det handler mest om det principiel­t forkerte i, at vores statsoverh­oved ikke er en demokratis­k valgt person.«

Stille på Borgen

På Christians­borg er der tidligere blevet slået på tromme for en afskaffels­e af kongehuset.

At afskaffe monarkiet er f.eks. en del af Enhedslist­ens princippro­gram. Og SF’s folketings­medlem Carl Vallentin naegtede at rejse sig for dronningen under Folketinge­ts åbning i 2021.

Men efter dronningen­s nytårstale er kritikken af kongehuset forstummet.

Det mener Mads Rundstrøm er »dybt hyklerisk.«

»De burde proklamere tydeligt, at de er imod tronskifte­t og fortsat kaemper for en afskaffels­e af monarkiet. Men det tør de ikke. I stedet takker nogle af dem dronningen for hendes indsats.«

Saerlige planer for søndag

Det kan godt vaere, at der er opbakning til monarkiet i dag, men Mads Rundstrøm mener, at den kommende kong Frederik vil få svaert ved at opretholde opbakninge­n til kongehuset. På sigt vil opbakninge­n smuldre.

»Dronning Margrethe har vaeret en stabiliser­ende faktor, men når der kommer et skifte, vil opbakninge­n naturligt

aendre sig. Det har vi set med det hollandske og det britiske kongehus, hvor der efter tronskifte­ne er sket et fald i opbakninge­n til monarkiet.«

Men ifølge Epinions undersøgel­se er 85 pct. af befolkning­en positivt stemt over for kronprins Frederik. Hvorfor skulle det pludselig vende, når han bliver konge?

»Han er en helt anden type regent end sin mor, som har siddet der de sidste 52 år, så der vil naturligt ske en aendring.«

I forbindels­e med dronningen­s abdicering har Republik Nu lanceret kampagnen »Ikke Min Konge« og har saerlige planer for søndagens tronskifte. Mads Rundstrøm har via Facebook annonceret en demonstrat­ion, hvor »vi møder op og viser vores modstand gennem en fredelig og ikkevoldel­ig protest. Naermere informatio­n om lokation følger,« skriver han.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Mads Rundstrøm har vaeret formand for Republik Nu siden november 2023. Foto: Joachim Ladefoged
Mads Rundstrøm har vaeret formand for Republik Nu siden november 2023. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark