Jyllands-Posten

Politiet tager bestik af terrortrus­len — massivt sikkerheds­opbud ved tronskifte­t i morgen

Tronskifte­t på søndag kommer til at foregå under massivt politiopbu­d. Meget kommer til at foregå bag kulissen.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Københavns Politi tager højde for den alvorlige terrortrus­sel og forbereder sig på en »omfattende« politiopga­ve, når dronning Margrethe på søndag overlader tronen til kronprins Frederik.

Selv om dagen i udgangspun­ktet er en fejring af den afgående dronning og det nye kongepar, så tager politiet ingen chancer, understreg­er ledende politiinsp­ektør Peter Dahl, der står i spidsen for beredskabe­t i Københavns Politi.

Adspurgt hvor højt sikkerheds­niveauet bliver, siger han:

»Vi ligger højt. Terrortrus­len mod Danmark har vaeret høj laenge, og det betyder, at vi har indstillet os på at lave nogle tiltag i dansk politi forhold til at kunne imødegå nogle af de her ting.«

Højt trusselsni­veau

Ud over et massivt politiopbu­d langs ruten fra Amalienbor­g og på Christians­borg Slotsplads kommer der til at køre et stort sikkerheds­setup bag kulissen. Det er ikke nødvendigv­is noget, som danskerne på gaden kommer til at laegge maerke til på søndag, lader Peter Dahl forstå.

»Det, man ser, skal gerne vaere en højtidelig og vaerdig begivenhed, men det er ikke det samme som, at vi ikke er til stede for også at kunne håndtere andre ting,« siger han og fortsaette­r:

»Vi kommer til at bruge en hel masse politifolk på at imødegå en eventuel sikkerheds­trussel. Det er helt klart en del af politioper­ationen, som fylder en del hos os.«

Blandt andet forbereder politiet sig på, at der kan opstå mere eller mindre spontane demonstrat­ioner fra personer eller grupper, der vil forsøge at udnytte den store fokus på tronskifte­t til at få opmaerksom­hed på deres sag.

PET’s Center for Terroranal­yse vurderer, at den generelle trussel fra militante islamister mod Danmark og danske interesser er »alvorlig«. Det betyder, at der er en »erkendt trussel« samt kapacitet, hensigt og planlaegni­ng af forsøg på terror.

Tidligere operativ chef for PET, Frank Jensen, vurderer dog ikke, at tronskifte­t er et oplagt terrormål.

»Det er rigtigt nok et arrangemen­t med mange mennesker, men eventuelle terroriste­r ved også godt, at der er massiv politibevå­genhed, og at det vil vaere uhyre svaert at udføre et angreb,« siger han til TV 2.

Vi ligger højt. Terrortrus­len mod Danmark har vaeret høj laenge. PETER DAHL, LEDENDE POLITIINSP­EKTØR

PET og Hjemmevaer­net

Politiet oplyser aldrig, hvor mange betjente der bruges i forbindels­e med store begivenhed­er, men Peter Dahl laegger ikke skjul på, at tronskifte­t kraever mange ressourcer.

Københavns Politi får assistance til opgaven fra en raekke andre politikred­se og fra Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET).

Af sikkerheds­hensyn udtaler PET sig aldrig om den konkrete sikkerheds­rådgivning, men i en kommentar til Jyllands-Posten oplyser efterretni­ngstjenest­en, at »det er en af PET’s opgaver som national sikkerheds­myndighed at rådgive og bistå offentlige myndighede­r og private i sikkerheds­spørgsmål, blandt andet også ved offentlige arrangemen­ter.«

Hjemmevaer­net er også indkaldt for at støtte politiet i forbindels­e med tronskifte­t. Omkring 50 maend og kvinder skal blandt andet hjaelpe med afspaerrin­g og trafikkont­rol, fortaeller pressevagt i Hjemmevaer­net, Kevin Sigvartsen.

Som politiet meldte ud tirsdag, forventer man »rigtig, rigtig mange mennesker« til den historiske begivenhed. Det er en kaempe opgave, og politiet har derfor bedt om offentligh­edens hjaelp til at få alle detaljerne til at gå op i en højere enhed. Blandt andet opfordres folk til at komme i god tid, lade bilen blive hjemme og undgå at tage cykler med ind på Slotsholme­n eller langs karetruten.

 ?? ?? De kongelige kører i karet gemmen København i forbindels­e med tronskifte­t søndag, ligesom dronningen gjorde ved nytårskure­n på Christians­borg Slot den 4. januar. Foto: Mads Claus Rasmussen
De kongelige kører i karet gemmen København i forbindels­e med tronskifte­t søndag, ligesom dronningen gjorde ved nytårskure­n på Christians­borg Slot den 4. januar. Foto: Mads Claus Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark