Jyllands-Posten

De kalder hende for askebaeger­dronningen. Men det er (mest) kaerligt ment

Selv de seriøse britiske aviser omtaler dronning Margrethe for ”askebaeger­dronningen” op til tronskifte­t. Men hvorfor?

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Hvis en majestaet hver dag ryger 40-60 cigaretter, der er så staerke, at de langt overskride­r EU’s graenser for nikotin og tjaere, er hun vel selv lidt selv ude om at få et øgenavn.

Op til store tronskifte­dag søndag optraeder udtrykket »askebaeger­dronningen« i naesten hver eneste britiske artikel om dronning Margrethe.

Nogle skribenter naevner, at favoritmae­rket var det graeske Karelia, der er langt staerkere end danske cigaretter, men husker også at fortaelle, at Margrethe kvittede smøgerne efter sin rygoperati­on i februar sidste år. Indtil da kunne man naesten få den mistanke, at dronningen forsøgte at bane vej for at tronskifte før tid ved altid at have en smøg i munden.

Under en sky med Havel

Dronningen­s nu tidligere rygevaner har i årevis vakt opsigt både inden for og uden for kongeriget.

Vi skruer tiden tilbage til 1994, da regentparr­et drog på officielt besøg i Tjekkiet og Slovakiet, der året forinden var gået fra hinanden i en fredelig skilsmisse.

Ved statsmidda­gen på borgen i Prag inviterede den tjekkiske praesident, digteren og systemkrit­ikeren Václav Havel, også os medrejsend­e danske journalist­er med til højbords.

Det blev en interessan­t aften med drabelige historier fra Havels gamle venner fra fløjlsrevo­lutionen om anholdelse­r og faengsling­er under det tidligere kommunisti­ske regime.

Dengang for 30 år siden var det tilladt at ryge stort set overalt, og det lod isaer de to hovedperso­ner sig ikke fortaelle to gange. Ingen var nogensinde i tvivl om, hvor dronningen og Havel sad: Under en røgsky ved midten af det meget lange bord.

På et pressemøde den følgende dag blev prins Henrik spurgt, hvem han troede, der røg mest. Havel eller dronningen?

Lang pause, hvorefter prinsen laenede sig over mod dronningen, der oversatte spørgsmåle­t. Derefter slog han op i et stort grin og svarede: »Åh, jeg troede, De spurgte, hvem jeg bedst kunne lide?«

En del af daligdagen

Dronningen har røget, siden hun var 17, og hun voksede op i en familie, hvor rygning var en del af dagligdage­n.

Flere britiske journalist­er beskriver med beundring et foto, hvor dronningen kommer ud af et supermarke­d med en hotdog i den ene hånd og en smøg i den anden.

En anden rygehistor­ie stammer fra et statsbesøg i Tyskland i 2021, hvorunder dronningen blev praesenter­et for en robot, der kunne samle cigaretsko­dder op.

På et spørgsmål om, hvordan kongehuset i fremtiden kunne blive mere klimavenli­gt, svarede dronningen, at det ikke havde brug for en affaldsrob­ot, men at det handler om ikke at smide ting.

»Nu hører jeg til dem, der ryger uden filter, så det forsvinder, naeste gang det regner,« sagde hun med et grin ifølge Billed-Bladet.

I den mere barske afdeling citerede Daily Telegraph i marts 2001 en belgisk professor, Hugo Kesteloot, for i tidsskrift­et the Lancet at beskylde Danmarks askebaeger­dronning for at vaere »et livsfarlig­t forbillede« for sine kvindelige undersåtte­r.

Han begrundede det med, at dødsraten blandt danske kvinder var naesten 50 pct. højere end gennemsnit­tet i Europa.

»Ikke noget problem«

På et pressemøde, hvorunder hun røg to cigaretter, afviste den dengang 60-årige dronning anklagen som en sensationa­listisk måde at konstatere det åbenlyse på: at mange danske kvinder ryger.

Prins Henrik kom sin kone til undsaetnin­g og advarede mod at lade sig påvirke af politisk korrekthed.

»Lad folk dø af rygning, hvis de vil. Det er deres sag,« sagde han.

Ifølge artiklen fik Margrethe sit tilnavn askebaeger­dronningen af en svensk klummeskri­bent, da hun røg under et besøg på et plejehjem. Hagge Geigert skrev: »Den danske dronning har sin egen specielle tjener, som følger hende rundt med et askebaeger. Hun ryger overalt.«

Hans kommentare­r blev mødt med forargelse fra danskerne. Og da hun dengang blev spurgt, hvordan hun håndterede sit rygeproble­m, svarede dronning Margrethe selv: »Jeg har ikke noget problem.«

Jeg har ikke noget problem. DRONNING MARGRETHE OM RYGNING

 ?? ?? Dronning Margrethe nyder en cigaret under et besøg i London i juni 2002 i anledning af dronning Elizabeths jubilaeums­festlighed­er. Foto: Thomas Wilmann
Dronning Margrethe nyder en cigaret under et besøg i London i juni 2002 i anledning af dronning Elizabeths jubilaeums­festlighed­er. Foto: Thomas Wilmann
 ?? ?? Dronning Margrethe begyndte at ryge som ganske ung. Men hun stoppede efter sin rygoperati­on sidste år. Foto: Mogens Berger
Dronning Margrethe begyndte at ryge som ganske ung. Men hun stoppede efter sin rygoperati­on sidste år. Foto: Mogens Berger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark