Jyllands-Posten

Står frygten for svindel i vejen for aegte kaerlighed?

Det danske drama ”Mr. Freeman” diskuterer global kaerlighed, fordomme og kaerlighed­ssvindel med en sød og komplekse romance mellem en dansk gymnasieel­ev og en ghanesisk revisor.

- FREJA DAM Samfund@jp.dk

DRAMA/KOMEDIE MR. FREEMAN

DANMARK, 2024

Instruktio­n: Mads Matthiesen 1 time og 33 minutter Premiere den 11. januar

333333

Vi har laert at vaere skeptiske, når mennesker fra udviklings­lande skriver til os og viser romantisk interesse for os.

For er de ikke bare ude på at franarre os vores penge? Det tyder mange skraekhist­orier om kaerlighed­ssvindel på.

Men hvad hvis man rent faktisk finder kaerlighed­en online hos en, der tilfaeldig­vis bor i et andet land? Er det ikke mega fordomsful­dt at mistaenke alle afrikanere for at vaere ude på at snyde?

Det mener den 17-årige gymnasieel­ev Simone (Lina Lund Jørgensen), der bliver mobbet i skolen og nedgjort af dates, fordi hun er tyk. Da en ghanesisk fyr ved navn Freeman (Daouda Keita) skriver til hende på Instagram og komplement­erer hendes stil, er hun også i første omgang forbeholde­n. Men da Freeman bliver ved med at skrive og virker oprigtigt interesser­et, åbner hun sig for ham, og han bliver et lys i hendes ensomme hverdag.

Gør fordomme til skamme

Hendes mor (Mia Lyhne), der altid er sur, stikker til faren (Nicolas Bro) og favorisere­r Simones lillesøste­r, er staerkt imod, da Simone spørger om lov til at få Freeman på besøg. Men Simone har en klemme på hende og kan snart tage imod sin udkårne i lufthavnen. Freeman viser sig som en flot, respektful­d og sympatisk fyr, der gør morens – og publikums – fordomme om til skamme.

Ensomme Simone virker jo netop som et let offer, der naivt hungrer efter opmaerksom­hed. Men Simone har flere facetter, og i skikkelse af den charmerend­e debutant Lina Lund Jørgensen er hun en handlekraf­tig, sej og eftertaenk­som pige, som i den grad er let at falde for.

Filmens styrke er, at man som publikum hele tiden er lidt i tvivl om Freemans intentione­r. Scenerne mellem ham og Simone, hvor de tydeligvis bliver glade for hinanden, er søde. Samtidig fornemmer man, at Freeman ikke fortaeller hele sandheden om sit liv. I sidste ende er filmens konklusion dejligt nuanceret og tegner ikke et sort/hvidt billede af forholdet.

På den måde er filmen et velkomment og vedkommend­e indspark til samfundsde­batten om global kaerlighed og immigratio­n – ligesom instruktør Mads Matthiesen­s forrige film ”10 timer til Paradis” fra 2012 om forholdet mellem en dansk bodybuilde­r og en thailandsk kvinde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark