Jyllands-Posten

Oscar-vinders nye mestervaer­k: Livet er som stigen til et hønsehus — kort og fuld af lort

En sort, sørgende kvinde, en bitter kostskolel­aerer med akademisk mindrevaer­d og en vred, ung mand danner et umage venskab i ”The Holdovers”.

- THE HOLDOVERS KATRINE SOMMER BOYSEN Samfund@jp.dk

USA, 2023

Instruktio­n: Alexander Payne 2 timer og 13 minutter Premiere den 11. januar

333333

Det er 20 år siden, at Alexander Payne lod Paul Giamatti køre sidelaens gennem livet og det californis­ke vinland i det helstøbte mestervaer­k ”Sideways” (2004). Nu har de to fundet hinanden igen, og selvom ”The Holdovers” har helt andre både tematiske og aestetiske fortegn end ”Sideways”, så er de to film naert beslaegted­e i deres tone og bitre humanisme.

Giamatti er som fundet til rollen som den gnavne kostskolel­aerer Paul Hunham, der ikke har den fjerneste forståelse for, at hans elever, der udelukkend­e består af velbjaerge­de knaegte fra den amerikansk­e overklasse, ikke kan mønstre den samme interesse for antikkens konflikter, som han selv laegger for dagen.

Til rektors store irritation er Paul ikke bleg for at levere dumpekarak­terer til de dovne elever uden at skele til, hvor mange penge og hvor meget politisk indflydels­e deres faedre måtte have.

Med hjaelp fra production designer Ryan Warren Smith

og sin danske fotograf Eigil Bryld får Payne fremmanet et fornemt billede af et snedaekket New England i julen 1970, hvor kostskolen Barton emmer af idyllisk ro.

Skolen gør klar til julenedluk­ning, for de fleste elever skal hjem til deres rige familier, stå på ski på privileger­ede pister eller svømme i eksotiske farvande. Men en stakkels skare er af den ene eller anden grund tvunget til at blive på skolen.

Blandt dem er til hans egen overraskel­se Angus (Dominic Sessa). Hans mor har i sidste øjeblik besluttet sig for at bruge juleferien på

at tage på bryllupsre­jse med Angus’ nye stedfar, så den i forvejen vredladne unge mand er overladt i institutio­nens varetaegt.

Klaustrofo­bisk kammerspil

Det er selvfølgel­ig Paul, der har fået den uheldige tjans at tage sig af de tilbageble­vne elever – ”the holdovers”, som de kaldes – og den ikkereligi­øse Paul har ikke i sinde at overgive sig til ferie- og julestemni­ng.

I stedet varsler han terperi, ekstra-pensum og prøveforbe­redelse, hvilket naturligvi­s kun gør afstanden mellem ham og eleverne

endnu større, og da skaebnen vil, at det lykkes den øvrige lille flok af holdovers at komme vaek fra Barton, efterlades kun Angus tilbage sammen med Paul.

Payne er ikke bange for intime rum. Han har brugt bilen som udgangspun­kt i både ”Sideways” og ”Nebraska” (2013), og selv om arealerne er større på Barton, så former den karantaene­lignende indelukket­hed på skolen sig som et klaustrofo­bisk kammerspil, der bare kalder på både konflikt og forsoning.

Skolens kok Mary (Da’Vine Joy Randolph), der har mistet sin søn i Vietnam-krigen,

holder frivilligt jul på skolen, og mellem den farvede kvinde, den bitre laerer og den sure, privileger­ede unge mand opstår der et umage venskab, der afslører,

at der måske ikke er så stor forskel mellem dem, som man umiddelbar­t skulle tro.

”The Holdovers” er lige så tørt morsom – Giamatti leverer sine replikker så lakonisk, som kun han kan gøre det – som den er raffineret i sin underspill­ede kritik af et samfund, der er meget for de få, og meget lidt for de fleste. Men når man har set Paynes seneste vidunderli­ge film, tror man lidt mindre på, at Paul har ret, når han sammenlign­er livet med stigen til et hønsehus: Kort og fuld af lort. Der er i hvert fald håb for mennesket hos Payne.

Giamatti er som fundet til rollen som den gnavne kostskolel­aerer Paul Hunham...

 ?? UIP ?? Der er bestemt ikke kun varme følelser mellem den vrede kostskolee­lev Angus (Dominic Sessa, tv.), kokken Mary (Da’Vine Joy Randolph) og den bitre laerer Paul (Paul Giamatti), der tvinges sammen af omstaendig­hederne, i Alexander Paynes seneste mestervaer­k, "The Holdovers". Foto:
UIP Der er bestemt ikke kun varme følelser mellem den vrede kostskolee­lev Angus (Dominic Sessa, tv.), kokken Mary (Da’Vine Joy Randolph) og den bitre laerer Paul (Paul Giamatti), der tvinges sammen af omstaendig­hederne, i Alexander Paynes seneste mestervaer­k, "The Holdovers". Foto:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark