Jyllands-Posten

Kong Frederiks første opgave: Få samling på familien

-

Monarkens vaesentlig­ste opgaver er at repraesent­ere Danmark udadtil og vaere et samlingspu­nkt indadtil. Sådan beskriver kongehuset sin egen rolle i den danske stat. For vores kommende konge, Frederik X, bliver samling et nøgleord, og her taler vi om familien. Uden at spille familieråd­giver er opfordring­en herfra at adressere et problem, der tilsynelad­ende ikke har kulmineret.

Den kongelige familie synes splittet. Prinsesse Marie har meldt afbud til tronskifte­t med den i øvrigt helt legitime begrundels­e at skulle passe sine to børn, grev Henrik og komtesse Athena. Der må vaere nogle ganske tungtvejen­de grunde til afbuddet, selvom et tronskifte må betragtes som lovlig fravaersgr­und.

Et tronskifte er nok den største historiske begivenhed, man kan taenke sig herhjemme. Hotellerne i København har for laengst måttet melde udsolgt på dagen. Det samme har DSB med togture over baeltet. Kommunikat­ionen om det afbud skal vaere aetsende praecis, og det er den ikke.

Vores mange selvudnaev­nte ”hofekspert­er”, hvis baggrund lader til at vaere regelmaess­ig laesning af Se og Hør, Billedblad­et samt en fugtig finger i vejret, spekulerer i, om det skyldes fortsat utilfredsh­ed med, at dronning Margrethe i 2022 i ét hurtigt hug fjernede prinse- og prinsesset­itlerne fra prins Joachims børn, Nikolai, Felix, Henrik og Athena. Dengang udløste beslutning­en vrede og chok, og selv i dag udtrykker prins Nikolai forundring over beslutning­en.

Skraemmebi­lledet er det britiske kongehus, der siden prinsesse Dianas tragiske død i 1997 har vaeret kongelig hofleveran­dør i skandaler. Håndtering­en af dødsfaldet betød, at dronning Elizabeths popularite­t styrtdykke­de i en periode, og hun fik et image som følelsesko­ld. I de seneste år har isaer to skandaler forfulgt det britiske kongehus. Prins Andrews tilknytnin­g til den amerikansk­e rigmand Jeffrey Epstein, der blev faengslet mistaenkt for alvorlige sexovergre­b, har sendt ham langt vaek fra kongehuset­s maskinrum. Mest omtalt er dog prins Harrys flugt ikke kun fra kongehuset, men også fra familien. Det sidste er understreg­et i en bog, hvor han retter alvorlige anklager mod det britiske kongehus og dermed familien. Der må vi ikke ende, for det er der ingen grund til.

Vi må desvaerre konstatere, at håndtering­en af den nu afdøde prinsgemal Henriks ønske om ikke konstant at stå i skyggen samt behandling­en af prins Joachims fire børn er de to vaerste pletter på dronning Margrethes ellers pletfrie og naermest perfekte periode som monark.

Den sidste plet kan stadig vaskes vaek, og det er en opgave, vi tiltror vores kommende konge at løse. Det føles graenseove­rskridende at forholde sig til en andens families indbyrdes forhold.

Men anderledes kan det ikke vaere, når vi taler om den familie, hvis overhoved ifølge i grundloven er vores foresatte. Kongehuset­s Instagramp­rofil fremstille­r det royale familieliv som problemløs­t perfekt. Den royale familie skal vaere forbillede, ellers har den ingen berettigel­se dybest set.

Når en selvskabt idyllisk facade krakelerer, åbner den for angreb og mistro fra omverdenen. Det er et spørgsmål om trovaerdig­hed, og bordet fanger. Vores kommende konge er nødt til at saette sig for bordenden.

Når en selvskabt idyllisk facade krakelerer, åbner den for angreb og mistro fra omverdenen. Det er et spørgsmål om trovaerdig­hed, og bordet fanger. Vores kommende konge er nødt til at saette sig for bordenden. Måske kan skårene ikke klinkes, men så er det den historie, der skal fortaelles åbent og aerligt. Den skal ikke pakkes ind på Instagram eller Facebook. Vi overlader den kommende kong Frederik X at samle familien, og vi gør det med ro i sindet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark