Jyllands-Posten

Europa skal mere op på maerkerne for at holde Putin på afstand

- VIKTOR H. MUNCK Cand.mag. og stud.scient.soc., Paris

Jeg tvivler staerkt på, at Putin er villig til at finde en diplomatis­k løsning om Ukraine. Og det ville under alle omstaendig­heder vaere et enormt nederlag, ikke kun for Ukraine, men også for resten af de europaeisk­e lande og vores allierede, hvis det lykkes Putin at beholde bare en enkelt del af de ukrainske områder.

Det ville betyde en yderligere indskraenk­ning af Ukraines territoriu­m og endnu en frugtbar kraenkelse af landets nationale integritet. Derudover ville det vaere en endegyldig langemand rettet mod EU’s forsøg på at etablere sin magt på den internatio­nale scene, idet indsatsen i løbet af de seneste to år for at standse Putins invasion i sidste ende ikke har båret frugt. Det ville vaere et signal til Putin om, at han med en tilstraekk­elig grad af vedholdenh­ed kan opføre sig, som han vil.

Han lader sig ikke bremse af økonomiske, politiske eller diplomatis­ke sanktioner, så hans militaere operatione­r kan fortsaette uden de store problemer. Hvis det lykkes Putin at opnå permanent kontrol over bare et enkelt af Ukraines områder, vil det give ham blod på tanden, og han vil uden tvivl ivaerksaet­te yderligere planer for en russisk ekspansion.

som Putin i 2022 gav for at retfaerdig­gøre sin invasion, var, at det russiske mindretal i landet blev udsat for undertrykk­else og forfølgels­e. Han sammenlign­ede ukrainerne

Én af de undskyldni­nger,

med nazister og fascister, som udgør en eksistenti­el trussel mod Rusland. Som følge af bl.a. de baltiske landes tidligere indlemmels­e i Sovjetunio­nen udgør etniske russere en vaesentlig del af disse landes befolkning­stal, saerligt i Estland og Letland, hvor omkring en fjerdedel af befolkning­erne er af russisk afstamning.

Der hersker derfor i de baltiske lande en stor frygt for, hvad Putin kan finde på at gøre i fremtiden: Vil han saette krigen i Ukraine på pause og ivaerksaet­te en invasion andetsteds for at øge presset på EU’s ressourcer eller ty til atomvåben for at gøre en hurtig ende på krigen og potentielt starte en ny verdenskri­g?

Det er ikke kun i de baltiske lande, man frygter, at der en dag vil udbryde krig. I Sverige advarer minister for civilt forsvar CarlOskar Bohlin om, at der kan blive krig, og at »tempoet [skal] skrues op« på opbyggelse­n af et fungerende forsvar og formulerin­gen af en civil beredskabs­plan.

Jeg er enig med lektor ved Forsvarsak­ademiet Rasmus Dahlberg, når han i Jyllands-Posten den 9. januar skriver, at »hvis krigen kan komme til Sverige, kan den også komme til Danmark« – den kan for så vidt komme, hvor som helst Putin og andre imperialis­tiske ledere måtte ønske det.

Derfor er det nødvendigt, at der sker reelle fremskridt i EU’s forsvarssa­marbejde. Med afskaffels­en af det danske forsvarsfo­rbehold i juni 2022 har vi taget et stort skridt, idet vi nu har en fuldgyldig stemme i forhandlin­gerne hos EU-Rådet. Alligevel vil det kraeve en enorm indsats at få overbevist de medlemslan­de, som fortsat er afhaengige af russiske energiress­ourcer, eller som historisk foretraekk­er Nato-samarbejde­t over det europaeisk­e samarbejde, om at genovervej­e deres prioritete­r. Det er dog af yderste vigtighed at det lykkes, så EU kan etablere et reelt europaeisk­e forsvar, som kan afskraekke Putin og hans ligesinded­e.

 ?? ?? Hvis det lykkes Putin at beholde bare en enkelt del af de ukrainske områder, vil det vaere et signal om, at han med en tilstraekk­elig grad af vedholdenh­ed kan opføre sig, som han vil, mener Viktor H. Munck. Arkivfoto: Pavel Bednyakov
Hvis det lykkes Putin at beholde bare en enkelt del af de ukrainske områder, vil det vaere et signal om, at han med en tilstraekk­elig grad af vedholdenh­ed kan opføre sig, som han vil, mener Viktor H. Munck. Arkivfoto: Pavel Bednyakov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark