Jyllands-Posten

Den grønne omstilling deler landet

- THORBJØRN JACOBSEN Kandidat til Europa-Parlamente­t (LA), Struer

De kommende års omstilling af energiprod­uktion betyder en massiv udbygning af energipark­er med solceller og vindmøller i Vandkantsd­anmark. Det deler landet i to lejre, men sådan behøver det ikke vaere. Med kernekraft kan vi løfte i flok, når vi skal omstille til en emissionsf­ri fremtid.

Forskellen mellem landsdelen­es bidrag til den grønne omstilling er slående. I Vestjyllan­d knejser vindmøller over hvert et frit areal, og herligheds­vaerdierne svinder støt og roligt for hver ny mark, der inddrages til areal-tung energiindu­stri. Jylland baerer de tungeste byrder nu, og de største energipark­er under opførelse ligger også mod vest.

Tager man til Whiskybael­tet, er historien en anden. »Jeg kan ikke se, hvor vi kan placere vindmøller overhovede­t,« sagde Hørsholms borgmester i en laesevaerd­ig reportage i dagbladet Informatio­n. Holdningen deles blandt de adspurgte på golfbanen og lystbådeha­vnen i Nordsjaell­and.

Kontrasten mellem vindere og tabere i den grønne omstilling er tydelig. Vinderne drikker chablis i solen ved Øresund med evigt stigende frivaerdi, mens taberne må tage en tudekiks til lyden af snurrende møller. Nabohusene til energipark­erne taber deres vaerdi og er usaelgelig­e – stavnsbånd­et lever igen i Vandkantsd­anmark. Tag som eksempel Skjern Enge. Denne naturperle skamferes med Megatonpro­jektet. Green Go Energy fra Vedbaek (en af kommunerne uden møller) laegger her beslag på 4.000 hektar og flere havmøllepa­rker. Man kunne få samme energi fra et enkelt kernekraft­vaerk på under 10 hektar – og det kan give billigere brint på grund af procesford­ele.

Endnu vigtigere, så kunne man med kernekraft placere brintprodu­ktionen taettere på der, hvor forbruget er. Hvis man f.eks. skal forsyne Københavns Lufthavn med syntetisk flybraends­el og byen med strøm og varme, så vil en lokation på Sjaelland vaere langt bedre egnet end Vestjyllan­d. Mon ikke de kan finde 10 hektar?

Forbuddet mod kernekraft i Danmark skaber geografisk ulighed og unødig splittelse i landet. Med kernekraft kan storbyerne og flytrafikk­en forsynes med rigelig styrbar energi uden evindeligt at forringe jyske herligheds­vaerdier og natur.

Hvad med, at vi bad hver af landets fem taettest befolkede områder finde plads til et kernekraft­vaerk af passende størrelse for at modvirke denne udvikling? Selvfølgel­ig under hensyn til infrastruk­tur, lokalbefol­kning, natur m.m. Det kan opføres på ca. 10-12 år, det ved vi fra COP28, og nymodens små reaktorer endnu hurtigere. Dermed kan vi bygge oven på de nuvaerende VE-initiative­r i god tid inden vores målsaetnin­g om net zero i 2045 – men så skal vi altså i gang.

vil blive sparet for bekymringe­r og tab, og det burde vaere en simpel sag for enhver naturelske­r. Sådan løser vi den grønne omstilling i faellesska­b og sikrer en fremtid med frisk luft, åbne vidder og plads til natur. Alt, vi skal gøre, er at følge trop, når vores naboer i Sverige viser vejen. Men det kraever politikere uden skyklapper og et strategisk udsyn på mere end syv års tidshoriso­nt.

Tusindvis af borgere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark