Jyllands-Posten

Fodnotepol­itikken viser sit gustne ansigt igen

- SØREN H. TOFT Finansrådg­iver, Assens

Forleden kunne man i JP laese et debatindla­eg, hvor tre personer giver udtryk for, at de ikke ønsker amerikansk­e atomvåben på dansk jord. De henviser til den nye forsvarsaf­tale med USA, der tillader amerikansk­e tropper på dansk jord i fredstid.

USA forpligter sig i aftalen til at overholde alle aftaler med den danske regering, herunder hvilke typer af våben de må medbringe.

Men det er ikke nok for de tre. For de stoler ikke på, at USA vil overholde aftalen, og vil have dem til at forpligte sig på ikke at medbringe atomvåben på deres ubåde, fly eller lignende.

den vanvittigt skadelige fodnotepol­itik fra 1980’erne, som ikke kun førte Danmark på kanten af Nato-udtraedels­e, men også som afledt effekt førte til, at ikke kun atomvåben, men også atomkraft siden har vaeret helt udelukket i Danmark. Til stor skade for vores nationale sikkerhed gennem alle årene og vores omstilling til baeredygti­g energifors­yning i dag.

Den ene af debattører­ne, Steen

De genopliver dermed

Folke, var netop under fodnotepol­itikken medlem af Folketinge­t for VS. D

et var et marxistisk parti, som bl.a. i de år, hvor Steen Folke var mf’er, lavede en faelleserk­laering med det staerkt antisemiti­ske PLFP om et totalt opgør med staten Israel. Det var også et parti, der havde etablerede kontakter til IRA og sandiniste­rne i Nicaragua, men som altså ikke ønskede et samarbejde med USA om Danmarks sikkerhed.

De ville hellere lytte til Kremls løgne og gøre Norden til en atomvåbenf­ri zone, selvom Warszawapa­gten havde planer om at angribe Danmark med atombomber.

medundersk­river er Susanne Possing, der er en af initiativt­agerne til “NEJ til oprustning – JA til Baeredygti­g Sikkerheds­politik”. Hun er sikkert fuld af gode intentione­r, men himmelråbe­nde naiv, hvis hun tror, at vores sikkerhed er garanteret ved ensidig nedrustnin­g. Der er jo netop den politik, der har ført til et svagt Danmark og et svagt Nato. Uden atommagten USA som garant for vores og resten af Europas sikkerhed ville vi vaere

En anden

prisgivet despoter som Putin og Xi Jinping. Og hun ville hurtigt miste retten til frit at udtale sig kritisk om noget som helst. Prøv at spørg, hvordan friheden har det i Rusland eller Kina.

Det, Danmark har brug for, er et staerkt militaer, der på trovaerdig vis kan indgå i forsvaret af vores faelles vaerdier i Nato og Europa. Ud over konvention­elle kapacitete­r bliver Europa også nødt til at opbygge en atomar styrke, som kan afskraekke Rusland og Kina, hvis USA en dag bliver traet af at betale for vores sikkerhed. Vi kan ikke blive ved med at forvente, at USA finansiere­r en atomparapl­y for os, uden at vi selv vil tage ansvar for vores sikkerhed.

kunne i 1980’erne måske undskylde sig med ungdommens naivitet og uvidenhed om Kremls sande ansigt. Men der er ingen undskyldni­ng for at udvise samme naivitet i dag med den viden, de i kraft af deres høje alder har opnået. Jeg siger ja tak til både atomkraft og til USA’s tilstedeva­erelse i Danmark. Både med og uden atomvåben. Truslen mod Danmark bliver ikke mindre af, at vi er svage. Tvaertimod.

Debattører­ne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark