Jyllands-Posten

Laerlinge: På tide, at vi maerker jeres stolthed

- CARL EMIL LIND Talsmand, Laerlingeo­prøret

2024 skal vaere året, hvor laerlingen­e og elever saetter dagsordene­n. I 2023 blev der lovet kaempe investerin­ger til erhvervsud­dannelsern­e – hele 900 mio. kr. om året!

Det er på tide, at vi ser mere end ord. Selv dronningen saetter i sin nytårstale ord på glaeden ved faglig stolthed over godt håndvaerk. Vinduet for at omsaette skåltaler til konkret handling har aldrig vaeret mere åbent.

I Laerlingeo­prøret har vi ikke kun kaempet med naeb og kløer for flere ressourcer. Nej, vi har også taget kampen op mod uddannelse­ssnobberie­t i jagten på mere anerkendel­se af vores fag og faglighed. For manglen på faglaerte løses ikke alene med penge; vi skal skabe en kulturaend­ring! Det kraever handling og opbakning fra alle sider. Vi vinder ikke unges hjerter med nyt udstyr og flotte institutio­ner. Men derimod igennem bred anerkendel­se af godt håndvaerk og stoltheden

ved at gøre en konkret forskel gennem sit fag. Her er fem konkrete forslag til, hvordan vi kan saette skub i udviklinge­n:

Styrk den faglige stolthed på skolerne: Lad os fokusere mere på den unikke identitet og stolthed, der følger med hver enkelt uddannelse. TEC, ZBC, TECH og NEXT er eksempler på organisati­oner, der er vokset sig så store, at vi skal sikre, at den enkelte uddannelse­s identitet ikke går tabt i bureaukrat­i.

Stoltheden og glaeden ligger i det fag, man vaelger – ikke institutio­nen.

Stop diskrimina­tion af laerlinge og elever på erhvervsud­dannelsern­e: Det er uretfaerdi­gt, at laerlinge og elever ikke kan bo billigt i storbyerne, bruge ungdomskor­t og få studieraba­tter, ligesom de, der går den boglige vej, kan. Flere kollegier i København har som krav til optagelse, at man skal gå på en universite­tsuddannel­se. Hvis du er i laere, skal du betale 642 kr. for et månedskort til offentlig transport.

Prisen er 405 kr. for jaevnaldre­nde gymnasieel­ever. Og sidst, men ikke mindst, skal vi hanke op i uddannelse­sorganisat­ioner såvel som erhvervsli­v og få skabt samme kultur for studieraba­tter og studiekort for alle laerlinge og elever på erhvervssk­olerne, som der er for alle, der har deres dagligdag på universite­terne.

Indfør et laerlingef­radrag nu: Skattefar skal tage faerre mønter op af lommerne på danske laerlinge og elever; vi skal have et laerlingef­radrag i Danmark. Det er kun fair, at der er en økonomisk gevinst ved at tage de uddannelse­r, som giver job, som arbejdsmar­kedet efterspørg­er, og som er altafgøren­de for, at vi kommer i mål med den grønne omstilling.

Opgør med den grove tone: ”Mongol”, ”slapsvans” og ”idiot” ville du aldrig høre en gymnasiela­erer råbe af en elev, fordi der i blaekregni­ngen blev sat to streger under et forkert resultat.

På samme måde skal vi ikke finde os i, at det bliver sagt til kokkelaerl­inge i køkkenet eller tømrerlaer­lingen på taget. Det burde vaere åbenlyst.

Svende skal behandle laerlinge og elever med respekt. Det handler ikke om at pakke os ind i vat, men tiden er rendt fra overfusnin­ger på laereplads­en.

Vi skal saette en stopper for den grove tone på praktikste­derne og laereplads­erne. Fløjlshand­skerne må af.

Det skal vaere lige så sjovt at tage en eud som en stx: Mange vaelger gymnasiet på grund af fester, fredagsbar­er, klimaudval­g osv. Kulturen på erhvervsud­dannelsern­e skal have et markant løft. Både undervejs i uddannelse­n, og saerligt når man står med sit svendebrev og uddannelse­sbevis, skal man fejres ordentligt. Der skal afholdes langt flere svendegild­er i Danmark. Det er ikke kun studentern­e rundtom i landet, der fortjener samfundets og mediernes hyldest.

hvor laerlingen­e og elever skal tage styringen og sikre, at vores behov og ønsker bliver hørt og imødekomme­t. Lad os gøre det til et år, hvor laerlingen­e og elever virkelig får den opmaerksom­hed, de fortjener. I Laerlingeo­prøret er vi stolte af os selv og vores fag. Det er på tide, at resten af samfundet viser, at det er lige så stolte, som vi selv er.

2024 er året,

 ?? ?? I Laerlingeo­prøret er vi stolte af os selv og vores fag. Det er på tide, at resten af samfundet viser, at det er lige så stolte, som vi selv er, skriver Carl Emil Lind. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
I Laerlingeo­prøret er vi stolte af os selv og vores fag. Det er på tide, at resten af samfundet viser, at det er lige så stolte, som vi selv er, skriver Carl Emil Lind. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark