Jyllands-Posten

Hvor er du, Danielsen? Jylland er vel nok et lyntog vaerd

- SOFIE LIPPERT MF, transporto­rdfører, (SF)

Der kom ingen julegaver til den kollektive trafik. I slutningen af 2023 lukkede DSB og Deutsche Bahn togforbind­elsen mellem Aarhus og Hamborg. Mon den nogensinde kommer igen? Ikke at det nuvaerende tog er noget super tilbud. Det kører kun et par gange om dagen, og der er god tid til at nyde de jyske og holstenske landskaber undervejs. Det tager hele fire en halv time om at komme frem. Når det altså ikke er forsinket. Det er ikke godt nok. Hamborg er porten til det europaeisk­e net af højhastigh­edstog.

Men i det mindste kørte det direkte. I de kommende år er der ikke plads på skinnerne, for nu kommer elektrific­eringen af jernbanene­ttet langt om laenge til Aarhus.

Det burde vaere sket for mange år siden, men den grønne omstilling er en lang kamp.

Indtil 2028 er tilbuddet et tog til Kolding, hvor man så kan skifte til København-Hamborg-”ekspressen”.

Heller ikke det er ligefrem et lyntog, men det kører dog.

Det kører, indtil Femernbael­t-forbindels­en er klar. Tunnellen skulle åbne i 2030.

På det tidspunkt kommer der en superhurti­g forbindels­e mellem Hamborg og København, som dermed bliver koblet op på Europa.

Godt for hovedstade­n og Sjaelland. Men hvad med resten af Danmark?

ca. 3,1 mio. mennesker i Danmark vest for Storebaelt. Der er 54 pct. af befolkning­en, der ikke får glaede af lyntoget over Femernbael­t. Laeg dertil, at der bor ca. 1 mio. mennesker i den vestlige del af delstaten Slesvig-Holsten, som heller ikke får glaede af lyntogene Hamborg-København.

Det var derfor ministerpr­aesident Daniel Günther fra Slesvig-Holsten og davaerende regionsråd­sformand i Region Syddanmark Stephanie Lose i november slog et slag for en ”hurtig og højfrekven­t” fjerntogsf­orbindelse mellem Aarhus og

Der bor

Hamborg. Jylland er et lyntog vaerd. Budskabet er, at trafikpoli­tikerne skal huske den såkaldte Jyllands-korridor. Og det er jo ikke, fordi de to aktører er udpraeget venstreori­enterede. Daniel Günther er fra CDU, og Stephanie Lose er som bekendt nu Venstre-medlem af regeringen.

på den baggrund transportm­inister Thomas Danielsen i folketings­salen, om regeringen ville arbejde for at genoprette en lyntogsfor­bindelse til Hamborg, når det bliver muligt igen. For at signalere til Venstremin­isteren, at det er en tvaerpolit­isk sag, havde jeg Jens Meilvang fra Liberal Alliance som medspørger. Lige lidt

Jeg spurgte

hjalp det. Transportm­inisteren ville ikke love noget, men henviste bare til, at det skulle ske i samarbejde med Tyskland. Javel, men nu spurgte jeg jo den danske transportm­inister, om han ville rejse sagen. Ikke om, hvad han tror, de vil sige til det i Deutsche Bahn eller i Berlin. I Kiel siger de ja, det har vi jo allerede hørt.

Jylland skal kobles op på Europa med moderne tog. Egentlig burde et lyntog starte i Aalborg, køre via Aarhus, have gode forbindels­er fra Esbjerg og Odense og stoppe i Flensborg på vej til Hamborg. Men vi kan jo passende starte med rygraden: lyntog fra Aarhus til Hamborg.

Kom nu op i gear.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark