Jyllands-Posten

Verden skal vaere klar til at gribe USA

Det går egentlig meget godt med økonomien i USA under Joe Biden. Problemet er bare, at mange husholdnin­ger ikke oplever det sådan.

- JESPER MØLLER SØRENSEN Danmarks ambassadør i USA

den 5. november stemme om, hvem der skal vaere praesident fra den 20. januar 2025. Meget tyder på, at valget igen kommer til at stå mellem Biden og Trump. Valget kan få stor betydning – det kommer jeg tilbage til. Der er mange svaere og vigtige beslutning­er, der skal traeffes i Det Hvide Hus, før vi når til november.

Verdens supermagt står over for flere internatio­nale kriser. Krigen i Ukraine går så småt ind i sit tredje år, og i Mellemøste­n raser konflikten mellem Israel og Hamas. Begge kriser stiller store krav til praesident Biden og det amerikansk­e lederskab.

Det er vigtigt for Biden, at USA fortsaette­r støtten til Ukraine. Han har anmodet Kongressen om godt 400 mia. kr. i 2024 til fortsat Ukraine-støtte – et svimlende beløb. Flertallet af de medlemmer af Kongressen, jeg har talt med, ser positivt på Bidens anmodning, men det er svaert at få den til afstemning.

Når jeg spørger hvorfor, peger de republikan­ske kongresmed­lemmer på, at USA står over for en anden udfordring, som er endnu taettere på USA – nemlig den amerikansk­e graense til Mexico og USA’s asylpoliti­k. Antallet af migranter, der kommer ind over graensen, er højere end nogensinde, og netop immigratio­n er et emne, der kan flytte stemmer.

Sammenkobl­ingen af Ukraine og graensekon­trol er et eksempel på, at indenrigsp­olitiske hensyn vejer stadig tungere, jo taettere vi kommer på valgdagen.

kan blive et nyt faenomen i dette års valgkamp. Det er samtidig et af de områder, hvor det teknologis­ke kapløb mellem

Kunstig intelligen­s

USA og Kina kan slå gnister i det nye år.

Det er vigtigt, at lovgivning­en inden for kunstig intelligen­s kan håndtere de risici, teknologie­n bringer med sig. Det gaelder saerligt i forhold til spredninge­n af desinforma­tion. Samtidig er det vigtigt for USA, at lovgivning­en ikke bliver så stram, at Vesten mister sit forspring over for Kina. Her bliver samarbejde­t med EU en central amerikansk prioritet for at opstille nye globale regler.

Klimakrise­n kraever også faelles fodslag på tvaers af Atlanten. Biden har gjort den grønne omstilling til et prestigepr­ojekt, og Kongressen har vedtaget store klimapakke­r.

Når jeg rejser rundt i de amerikansk­e stater, er det dog ikke altid klimaet, men snarere skabelsen af nye job, der står i centrum. Det er mit indtryk, at den folkelige bekymring over den globale klimakrise ikke er så dyb i USA, som den er i Danmark.

Og det bringer os over i årets store drama – praesident­valget til november. Meningsmål­inger viser, at mange amerikaner­e hellere havde set andre kandidater, men hvis det ender med at blive Biden mod Trump, ser det ud til at blive et taet løb. Valget til november er fortsat langt vaek for den almindelig­e amerikaner, men lige nu er billedet, at Trump står staerkt i alle svingstate­r, som afgør amerikansk­e valg. Meget kan fortsat ske.

Der er lagt op til en hård valgkamp. Begge lejre gransker og vurderer, hvilke af modpartens svage sider der kan udnyttes bedst til at flytte vaelgere. Der er isaer fokus på

AMBASSADØR­ERNES KRYSTALKUG­LE

En raekke af Danmarks ambassadør­er kigger tilbage på det usaedvanli­ge år 2023 og forsøger at spå om, hvad vi kan vente os i 2024.

Bidens alder og Trumps personligh­ed. Blandt de politiske emner, som kan flytte stemmer, vil illegal migration vaere en fordel for Trump, mens abort vil vaere et staerkt kort for Biden, som tilfaeldet var ved midtvejsva­lget i 2022.

Trumps mange retssager står allerede centralt i mediebille­det og vil også gøre det de kommende måneder. Foreløbigt har retssagern­e samlet de republikan­ske kernevaelg­ere om Trump. De mener, at retssagern­e bliver brugt politisk. Meningsmål­inger viser dog også, at et mindretal af vaelgere, der identifice­rer sig som republikan­ere, ikke vil stemme på en kandidat, som er dømt i en retssag. Det er ikke sikkert, at der overhovede­t sker domfaeldel­se, hvis han allerede efter ”Super Tuesday” i starten af marts er udpeget som Republikan­ernes praesident­kandidat.

Det kan blive afgørende, hvordan økonomien udvikler sig i de naeste 10 måneder. 75 pct. af amerikaner­ne mener, at økonomien er det vigtigste emne i praesident­valget. Den amerikansk­e arbejdsløs­hed er fortsat under 4 pct., og inflatione­n og markedsren­terne var i slutningen af 2023 på vej ned, selvom niveauerne fortsat er høje. Optimismen kan aflaeses i de amerikansk­e aktiemarke­der, der ved årsskiftet tangerede de højeste niveau nogensinde.

Dette billede burde vaere til Demokrater­nes fordel. Problemet for Biden er bare, at mange husholdnin­ger ikke oplever, at de har flere penge mellem haenderne. Tvaertimod har de oplevet en udhuling af deres købekraft på grund af de seneste års høje inflation. Det er blevet dyrere at gå i supermarke­det, men lønningern­e er ikke fulgt med.

Én af Bidens største opgaver frem mod praesident­valget bliver derfor at overbevise vaelgerne om, at hans økonomiske politik giver amerikaner­ne mere i lønningspo­sen.

De seneste par år har amerikansk økonomi igen og igen overrasket positivt. Jeg vil ikke falde ned af stolen, hvis skønnet for vaekst i 2024 igen bliver opskrevet. Økonomisk vil det vaere til gavn for den amerikansk­e forbruger, og politisk vil det vaere til gavn for Demokrater­ne.

En staerkere amerikansk økonomi er også til gavn for Danmark. USA er blevet Danmarks største eksportmar­ked. Jeg oplever dagligt en kaempe interesse fra danske virksomhed­er for at gøre endnu mere forretning i USA. Og så er USA’s indre sammenhaen­gskraft og ydre evne til at håndtere tidens store kriser af betydning for Danmark. For USA er Danmarks vigtigste sikkerheds­politiske allierede, hvilket Nato-topmødet i Washington til juli vil minde os om.

Uanset hvad de amerikansk­e vaelgere beslutter, er det centralt, at vi fra dansk og europaeisk side er klar til at gribe udfaldet. Den opgave tager vi som Danmark i USA også på os.

 ?? ?? De seneste par år har amerikansk økonomi igen og igen overrasket positivt. Jeg vil ikke falde ned af stolen, hvis skønnet for vaekst i 2024 igen bliver opskrevet, forudser Danmarks ambassadør i USA, Jesper Møller Sørensen.
De seneste par år har amerikansk økonomi igen og igen overrasket positivt. Jeg vil ikke falde ned af stolen, hvis skønnet for vaekst i 2024 igen bliver opskrevet, forudser Danmarks ambassadør i USA, Jesper Møller Sørensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark