Jyllands-Posten

Vi er Israels venner. Og vi må sige fra

Danmark er en ven af Israel. Det skal vi vedblive at vaere. Men vi må forklare israelerne, at rigtige venner er dem, der siger fra, når man er på afveje.

- ERIK BOEL Tidligere landsforma­nd for Europabeva­egelsen, København V JENS BOEL Historiker, Jens Boel

Israels bombardeme­nter af Gaza bringer mindelser om USA’s julebombni­nger af Hanoi og Haiphong i 1972. Som Nixon- og Kissingera­dministrat­ionens massive bombninger af en forsvarslø­s civilbefol­kning i sin tid er Netanyahus krig i dag et moralsk selvmål i gigantisk målestok og desuden politisk perspektiv­løs. Hamas’ horrible terrorangr­eb den 7. oktober var muligt, fordi den israelske regering, staerkt praeget af sine højreekstr­emistiske ministre, svigtede forsvaret af sine egne borgere til fordel for støtte til bosaettere på den besatte Vestbred. De seneste måneder har Netanyahu-regeringen igen svigtet det israelske folks mulighed for på lidt laengere sigt at leve i fred ved at gennemføre massive bombninger i Gaza med yderst ringe hensyntage­n til den civile befolkning­s sikkerhed.

kan man spørge, hvor mange palaestine­nsiske børn skal dø, for at Israels premiermin­ister Netanyahu kan forhale retssagern­e imod sig for bestikkels­e og magtmisbru­g? Så laenge krigen kører imod Hamas og Hizbollah, står israelerne sammen, og sagerne traekker i langdrag.

Når først freden måtte indfinde sig, holder Netanyahu naeppe laenge. Kritikken mod premiermin­isteren er kraftig: I stedet for at sikre israelerne forud for angrebet den 7. oktober var hans fokus en undergravn­ing af det israelske demokrati gennem en svaekkelse af højesteret. Gidslernes situation er også et ømt punkt for Netanyahu: De pårørende mener, at premiermin­isteren spiller hasard med deres skaebne ved at bombe i flaeng i Gaza.

Sat på spidsen

Det er ellers ikke, fordi Israel ikke evner at praecision­sbombe. Det har man senest demonstrer­et ved likviderin­gen af Hizbollah-lederen Wissam Tawil i Beirut.

I ly af krigen i Gaza har bosaettern­e forstaerke­t angreb og drab på palaestine­nsere på Vestbredde­n, mens de israelske sikkerheds­styrker ser til fra sidelinjen. Det slet skjulte formål er en udrensning og fordrivels­e af palaestine­nserne fra hele Vestbredde­n. Samtidig har de bander, der chikanerer palaestine­nserne i Israel, fået frit løb.

Den voldsomme israelske reaktion på den 7. oktober-angrebet skyldes naturligvi­s ikke alene Netanyahus private dagsorden. Men også, at Israels raison d’etre er Holocaust. Hamas-angrebet genoplived­e dette trauma. Statens overlevels­e har siden grundlaegg­elsen i 1948 vaeret den israelske toppriorit­et.

Mantraet har vaeret “Never again”. Det er også derfor, Israel blaeser Vestens, herunder USA’s, henstillin­ger om moderation i krigsførel­sen en lang march. For Israel er Gazakrigen endnu en krig – omend en meget voldsom en af slagsen – i en lang raekke i Israels overlevels­eskamp. Her gaelder det helt bogstaveli­gt, at målet helliger midlerne.

Konsekvens­erne af at afskaere palaestine­nserne fra rent vand, mad, el og medicin er katastrofa­le, som det løbende er blevet dokumenter­et af FN og menneskere­ttighedsor­ganisation­er. Israel ønsker ikke at blive kigget i kortene og har forment udenlandsk­e journalist­er fri adgang til Gaza. Indtil nu er 79, overvejend­e palaestine­nsiske, journalist­er blevet draebt i Gaza under krigen.

Hamas’ egen reaktion på tabet af civile palaestine­nsere har vaeret uhyggelig tilbagelae­net. Hamas – og enhver med et blot overfladis­k kendskab til regionen – vidste, at et angreb som det den 7. oktober ville udløse et brutalt og skånselslø­st israelsk modsvar. Alligevel valgte Hamas at gennemføre angrebet for på den måde at stikke en kaep i hjulet på den udsoningsp­roces, der var i gang mellem Israel og en raekke arabiske lande – Emiraterne, Bahrain og Marokko – med baggrund i de såkaldte Abrahamaft­aler.

På den korte bane har Hamas – og Iran – vundet en delsejr, da tøbruddet mellem Israel og de arabiske lande nu er sat på hold. Samtidig radikalise­rer krigen dele af den unge generation i den arabiske verden

– og på Vestbredde­n, hvor 82 pct. i dag sympatiser­er med Hamas ifølge en palaestine­nsisk meningsmål­ing.

Hamas’ kynisme er ikke af ny dato. Gennem årtier har Hamas angrebet Israel fra Gaza. Lige så hyppigt har Israel svaret hårdt igen med omfattende tab af civile liv som resultat. I den nuvaerende krig kunne Hamas for laengst have erklaeret, at man overgav sig, hvilket ville have begraenset antallet af dødsofre. Men det drømmer terrorbeva­egelsen ikke om – alt imens dens ledere lever i sus og dus i Qatar.

Det kan konstatere­s, at bombardeme­nterne skader Israels image. Ikke så meget blandt verdens regeringer, hvor det er den kølige kalkule – baseret på økonomiske og sikkerheds­politiske overvejels­er – der taeller.

Men blandt klodens befolkning­er. I den muslimske verden selvsagt, i det globale syd, hvor flere lande nu afbryder de diplomatis­ke forbindels­er med Israel, og i Vesten, hvor krigen, som den har udviklet sig, hos mange mennesker har udløst sorg og skuffelse. Sådanne reaktioner er saerligt staerke hos ungdommen. Det medfører den risiko, at de unge mister troen på demokratie­t og den demokratis­ke verden. Det gaelder ikke mindst i USA, hvor praesident Biden har hårdt brug for de unges stemmer, hvis han skal vinde valget til november.

er vand på Putins, Xi Jinpings og Irans Ali Khameneis fortaellin­g om, at Vestens udenrigspo­litiske projekt er af neokolonia­listisk art. Disse lande praesenter­er Vestens støtte til Ukraine som dobbeltmor­alsk. De haevder, at Vestens bekendelse til de grundlaegg­ende menneskere­ttigheder klinger hult, når man reelt ser gennem fingrene med Israels overgreb.

På den korte bane giver Israels bombardeme­nter en slags intern forløsning. Men på langt sigt risikerer de at forstaerke voldsspira­len. I Gaza er kombinatio­nen af uretfaerdi­ghed, fattigdom og en udsigtsløs fremtid en farlig cocktail. En ungdomsgen­eration på 900.000 palaestine­nsere påføres i disse uger livsvarige traumer. Risikoen er et Hamas 2.0 eller en ny militant bevaegelse, vi ikke har hørt fra endnu.

Den danske regering fører en zigzagkurs. Statsminis­teren ville oprindelig ikke vise medfølelse med

Israels overreakti­on

de palaestine­nsiske ofre. Så ville hun alligevel godt. I oktober stemte Danmark imod en våbenhvile. I december stemte vi for en midlertidi­g våbenhvile for at få nødhjaelp ind i Gaza.

Hamas’ kynisme er ikke af ny dato. Gennem årtier har Hamas angrebet Israel fra Gaza. Lige så hyppigt har Israel svaret hårdt igen med omfattende tab af civile liv som resultat.

I den aktuelle situation kan og bør vi gøre flere ting fra dansk side:

Kraeve øjeblikkel­ig frigivelse af de israelske gidsler.

I stil med lande som Australien og Canada bør vi her og nu kraeve en permanent og øjeblikkel­ig våbenhvile.

Tage et politisk-diplomatis­k initiativ i FN for at bane vejen for genopbygni­ng af Gaza og forberede en proces, der kan lede til en langsigtet politisk løsning på den israelsk-palaestine­nsiske konflikt. Genopbygni­ngen og en model for styring af Gaza i en overgangsp­eriode er de mest presserend­e opgaver.

Vi må også tale åbent om de israelske bosaettels­er i de besatte områder, der er i strid med internatio­nal ret og en raekke FN-resolution­er. Det er et utrolig vanskeligt spørgsmål, men det er ikke ved at lukke øjnene og tie, at vi kommer naermere en løsning. I denne sammenhaen­g er der i Israel modige bevaegelse­r og organisati­oner, f.eks. Breaking the Silence, der holder fast i fundamenta­le humanistis­ke vaerdier, også i de svaereste tider. Dem bør vi støtte.

Danmark er en ven af Israel. Det skal vi vedblive at vaere. Men vi må forklare israelerne, at rigtige venner ikke er rygklapper­e eller eftersnakk­ere. En rigtig ven er en, der siger fra, når man er på afveje.

 ?? ?? Demonstrat­ioner mod Israels fremfaerd i Gaza har praeget gadebilled­et i København. Men det er også på tide, at staten Danmark som en robust ven af Israel haever stemmen og kalder til orden over for Israels fremfaerd, mener Erik og Jens Boel. Foto: Jacob Ehrbahn.
Demonstrat­ioner mod Israels fremfaerd i Gaza har praeget gadebilled­et i København. Men det er også på tide, at staten Danmark som en robust ven af Israel haever stemmen og kalder til orden over for Israels fremfaerd, mener Erik og Jens Boel. Foto: Jacob Ehrbahn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark