Jyllands-Posten

Obersten med den store operation på Balkan

Lars R. Møller er gået i brechen for bedre forhold for hjemvendte soldater. Han ledede operation ”Bøllebank”.

- /Ritzau/

Siden begyndelse­n af 1990’erne har Forsvaret sendt cirka 88.000 soldater ud i verden. Det store flertal er vendt hele hjem fra Balkan, Irak og Afghanista­n. Men det er aldrig uden omkostning­er, når en nation sender sine soldater i krig.

Cirka hver 10. skønnes at få mindre eller større psykiske skader, og cirka tre procent bliver diagnostic­eret med den alvorlige lidelse ptsd – posttrauma­tisk belastning­sreaktion.

Deres sag taler Lars R. Møller, når han i interviews og i bogen ”Veteraner” fra 2018 har efterlyst, at samfundet sikrer bedre forhold for de hjemvendte.

Operation ”Bøllebank”

Den pensionere­de oberst, der fylder 70 år den 13. januar, ved, hvad krig handler om for »svendene« eller »drengene«, som han kalder soldaterne.

Den 29. april 1994 gav han mandskabet på danske kampvogne ordre til at åbne ild mod serbiske stillinger i det davaerende Jugoslavie­n.

Operation ”Bøllebank”, som aktionen blev kaldt, var på det tidspunkt det danske forsvars største traefning siden Anden Verdenskri­g, og den gjorde Lars R. Møller

kendt – også uden for forsvarskr­edse.

Omkring 150 serbiske soldater blev draebt. Siden skabte en P1-dokumentar ”Løgnen om Operation Bøllebank” debat om hans indsats. Soldater beskyldte ham for ikke at have ledet slaget forsvarlig­t og dermed have udsat dem for unødvendig fare.

Lars R. Møller klagede til DR, som erkendte flere fejl, herunder at balancen i valg af kilder ikke var fair, og at Møller skulle have vaeret forelagt påstanden.

»Nu har de erkendt, at de er nogle faepander. De burde have givet mig en undskyldni­ng, så lå der ikke mere i det,« sagde han efterfølge­nde til bt.dk

Åben om stridighed­er

Det blev ikke sidste gang, at Lars R. Møller skabte furore.

Officeren med piben og det brede overskaeg har gennem årene talt Forsvarets ledelse imod med udtalelser om indsatsen

i Afghanista­n, ligesom han har vaeret åben om interne stridighed­er mellem haeren, søvaernet og flyvevåbne­t.

Lars R. Møller begyndte som vaerneplig­tig i Den Kongelige Livgarde i 1973. To år senere blev han indskrevet på Haerens Officersko­le og siden premierløj­tnant ved Jydske Dragonregi­ment.

Fra 1983 arbejdede han i Forsvarsmi­nisteriet, indtil han i 1992 blev oberstløjt­nant for en bataljon i Jydske Dragonregi­ment. Siden fulgte graden af oberst.

Foruden bogen om veteraner står der hans navn på bøger om blandt andet snigskytte­r og kvinder i forsvaret. Snigskytte­r er også et tema i de foredrag, Lars R. Møller holder på Krigsmusee­t i København, hvor han gør tilhørerne klogere på snigskytte­ns psykologi og historie.

R står for Reinhardt. Mellemnavn­et har han fra sin far, Regner Reinhardt Møller, der var oberstløjt­nant.

 ?? ?? Lars R. Møller har efterlyst, at samfundet sikrer bedre forhold for veteraner. Foto: Dall Jakob/Ritzau Scanpix
Lars R. Møller har efterlyst, at samfundet sikrer bedre forhold for veteraner. Foto: Dall Jakob/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark