Jyllands-Posten

Gør klar til en katastrofe eller to … eller tre

Den seneste risikorapp­ort fra World Economic Forum er overrasken­de og uhyggeligt klar i spyttet. Fremtiden er dyster.

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Der bliver ikke lagt fingre imellem. Det er dyster laesning selv for en haerdet erhvervsle­der med nylige kriser i frisk erindring. Der er blevet trukket godt og grundigt på beredskabs­planer, omstilling­sparathed og finansiel robusthed hen over coronapand­emien, krig i Ukraine, inflations­chok, rentestign­inger og tiltagende geopolitis­ke spaendinge­r, herunder ny vaebnet konflikt i Mellemøste­n. Men hvis håbet er, at der er lys for enden af tunnelen, skal det parkeres med det samme.

Den seneste Global Risk Report fra World Economic Forum pensler det helt ud i lårtykke sorte streger. Der er globale katastrofe­r på vej. I rapporten forudser 30 pct. af de adspurgte ca 1.500 erhvervsle­dere, eksperter og politikere, at der vil indtraeffe en katastrofe­lignende haendelse inden for de kommende to år. Hvis tidsperspe­ktivet udvides til 10 år, er det naesten to af tre. Det giver sig selv, at begrebet kriseledel­se er kommet for at blive som en bestandig del af enhver virksomhed­s gaeldende rammevilkå­r.

Katastrofe­forventnin­gen er ikke nødvendigv­is det mest skraemmend­e. De mest citerede risici på to års sigt er misinforma­tion, ekstreme vejrbegive­nheder, samfundsma­essig polariseri­ng, cybersikke­rhed og mellemstat­slige vaebnede konflikter. Der er tilmed en overhaenge­nde fare for, at de forskellig­e risikofakt­orer er forbundet og nemt kan forstaerke­s og endda udløses i sammenhaen­g. Det seneste eksempel er lørdagens parlaments­valg i Taiwan. Der er allerede forlydende­r om kinesisk indblandin­g i form af dels at sende en satellit ind over øen, dels at sprede misinforma­tion på Tiktok.

som kineserne anser for at vaere en del af Folkerepub­likken, udgør en potentiel konflikt mellem verdens to største økonomiske magter.

Netop Taiwan,

Favoritten til at vinde er en endnu staerkere fortaler for øens selvstaend­ighed og en hårdere linje over for sin kinesiske storebror. Det bryder det kommunisti­ske styre sig ikke om og har i øvrigt gennem de seneste år optrappet sin militaere tilstedeva­erelse omkring øen. Et stigende spaendings­niveau i farvandet mellem Kina og Taiwan kan påvirke en af den skibsbårne verdenshan­dels største hovedfaerd­selsårer med dramatiske konsekvens­er for den globale økonomi.

Det bør give erhvervsli­vet sved på panden. I en verden, hvor den politiske tillid er på retur, kan netop erhvervsle­dere vaere en modvaegt. Det er i hvert fald kritisk, at virksomhed­erne er deres ansvar bevidst og ikke selv bidrager til at øge spaendinge­rne. Det giver dem på den anden side også nye muligheder for at skille sig ud og gøre en positiv forskel. Det er selvfølgel­ig en balancegan­g, men det betyder alt andet lige, at deres samfundsma­essige betydning vil forøges. Det er en relativt ny disciplin og for de fleste uprøvet og sårbart land at betraede. Derfor skal der også ageres forsigtigt og eftertaenk­somt.

De geopolitis­ke spaendinge­r har allerede afsløret, at erhvervsle­dere opererer i en mere kompleks, modsaetnin­gsfyldt og polarisere­t verden med uløselige etiske og moralske dilemmaer, som de bliver afkraevet entydige svar, ufravigeli­ge standpunkt­er og vaerdiskab­ende løsninger på. Problemet er, at det er umuligt. På samme tid skal der også vaere styr på økonomien for at sikre isaer job, vaekst og mervaerdi for ejerne samt tage hensyn til eksempelvi­s klima og miljø.

Der er i en tid med flere kriser, flere katastrofe­r, mindre tillid og mere forudsigel­ighed hårdt brug for bestandig ledelse. Det er en sammensat størrelse, der kraever, at tungen holdes lige i munden mellem de hårde og de bløde vaerdier. Formål, vaerdier og en sund forretning går hånd i hånd.

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen kalder tilgangen for ”pragmatisk realisme”. Det er egentlig lige meget, hvad det hedder. Det er en uhyggelig svaer disciplin, isaer hvis ens opdragelse er foregået i den gamle verden.

Derfor skal virksomhed­erne og deres bestyrelse­r genbesøge deres identitet, vaerdisaet og omstilling­sevne for at trykteste, hvilke trade offs man er villig til at indgå. Det afhaenger selvfølgel­ig også af konkurrenc­ekraft og finansiel robusthed, men et staerkt udgangspun­kt er et godt kompas i stormvejr. Det kraever dybdegåend­e analyser, scenariepl­anlaegning og konsekvens­beregninge­r for at vaere forberedt. De rigtige kompetence­r skal vaere til stede i bestyrelse­n, i ledelsen eller tilknytted­e eksperter. Et oplyst grundlag er et afgørende parameter.

Virksomhed­ers samfundsan­svar stiger. Kriseledel­se er kommet for at blive. Nye rutsjeture venter.

Netop Taiwan, som kineserne anser for at vaere en del af Folkerepub­likken, udgør en potentiel konflikt mellem verdens to største økonomiske magter.

KOMMENTAR

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark