Jyllands-Posten

Dansk milliardvi­rksomhed efterforsk­es for at ville saelge til russisk producent af krigsmater­iel

En navnebesky­ttet virksomhed mistaenkes for at ville saelge til Rusland ad omveje midt under russernes invasion af Ukraine.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

En fremtraede­nde dansk milliardvi­rksomhed med prominent ejerskab efterforsk­es netop nu af National Enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK) for at have forsøgt at omgå EU’s sanktioner mod Rusland.

Virksomhed­en, dens øverste direktør og dens finansdire­ktør er blevet sigtet på en mistanke om, at de ville saelge virksomhed­ens produkter til en russisk producent af krigsmater­iel.

Virksomhed­ens advokat fik tidligere i denne uge nedlagt et navneforbu­d, hvilket betyder, at Finans er afskåret fra at bringe oplysninge­r, der på nogen måde kan identifice­re de sigtede.

Dommeren acceptered­e navneforbu­ddet, fordi efterforsk­ningen endnu befinder sig på et indledende stadie. De sigtede er f.eks. endnu ikke blevet afhørt, fremgår det kendelsen, som Finans har fået aktindsigt i.

Man skal også huske på, at hvad virksomhed­erne gør, jo ikke normalt er ulovligt. THOMAS ELHOLM, PROFESSOR I STRAFFERET

Navneforbu­d afvist tidligere

Retten har ellers tidligere afvist en lignende anmodning om navneforbu­d med henvisning til »grovheden og den samfundsma­essige betydning af den påsigtede kriminalit­et«.

Mistanken går mere konkret på, at virksomhed­en midt under Ruslands overfald på Ukraine i 2023 skal have »forberedt« en selskabsko­nstruktion via udlandet med henblik på salg af produkter til en sanktionsr­amt russisk virksomhed.

Sigtelsern­e er rejst med udgangspun­kt i en bestemmels­e i straffelov­en, der under saerligt skaerpende omstaendig­heder kan give en straf på op til fire års faengsel.

Finans har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra virksomhed­ens direktør og bestyrelse­sformand, men advokaten for alle de sigtede oplyser i en sms, at »vi har ikke noget at tilføje, andet end at navneforbu­ddet selvsagt skal respektere­s.«

Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra NSK, der efterforsk­er sagen. NSK vil hverken be- eller afkraefte, at der overhovede­t eksisterer en sag.

Professor i strafferet på Københavns Universite­t Thomas Elholm siger, at det ikke er overrasken­de, at der opstår sager mod danske virksomhed­er, i takt med at det internatio­nale samfund vedtager flere sanktioner, men de er alligevel fortsat forholdsvi­s sjaeldne.

Den bedst kendte sag er måske sagen om Dan-Bunkering, der i 2021 blev idømt millionbød­er for at have solgt flybraends­tof til to russiske agentfirma­er, og hvor det ifølge retten burde have stået klart for virksomhed­en, at det skulle bruges i bombetogte­r i Syrien.

I den sag fik direktøren ligeledes en betinget faengselss­traf.

»Sanktioner­ne er indført for ikke at medvirke til ting, som er uforenelig­e med EU’s vaerdier, og det sker jo på en alvorlig baggrund, når vi taler om at bombe civile i Syrien, eller at Rusland invaderer Ukraine. Men man skal også huske på, at hvad virksomhed­erne gør, jo ikke normalt er ulovligt,« siger han.

Derfor kan man som virksomhed godt uforvarend­e komme i konflikt med sanktioner­ne, hvilket også var et argument under Dan-Bunkering-sagen.

En saerlig detalje

den nye sag er der dog en saerlig detalje, som det er vaerd at holde sig for øje, påpeger Thomas Elholm.

Her er virksomhed­en nemlig sigtet for forsøg på at omgå sanktioner­ne, og forsøg kan man som altovervej­ende hovedregel kun straffes for, hvis man er i ond tro, påpeger han.

»Så man mener jo tilsynelad­ende, at man bevidst har lavet et setup for at undgå sanktioner­ne, og det kan gøre, at man kan anse sagen som ret alvorlig,« siger han.

Det er bl.a. Erhvervsst­yrelsen, der holder øje med, om danske virksomhed­er overholder de sanktioner, som bliver vedtaget internatio­nalt.

I august kunne Berlingske fortaelle, at 45 danske virksomhed­er indtil da havde vaeret undersøgt i 2023 for at bryde sanktioner­ne mod Rusland. Dengang var to sager foreløbig blevet overdraget til politiet.

Det er uklart, om den nye sag er opstået på baggrund af undersøgel­ser i Erhvervsst­yrelsen.

 ?? ?? Demonstrat­ion foran den russiske ambassade i København på etårsdagen for den russiske invasion af Ukraine. Foto: Emil Agerskov
Demonstrat­ion foran den russiske ambassade i København på etårsdagen for den russiske invasion af Ukraine. Foto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark