Jyllands-Posten

Verdens største økonomi kaemper med sin gaeld

Der er ikke udsigt til, at problemern­e med de offentlige finanser i USA bliver løst lige foreløbigt, lyder det fra den amerikansk­e storbank Citi.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Verdens største økonomi kan blive ramt af uro på én vigtig del af den finansiell­e markedspla­ds. Den amerikansk­e statsgaeld udvikler sig nemlig i den forkerte retning, og det kan i yderste konsekvens få investorer­ne til at reagere.

Sådan lyder vurderinge­n fra den amerikansk­e storbank Citi, som i forbindels­e med årsskiftet var arrangør for en raekke virtuelle seancer om forskellig­e emner. Ét var den amerikansk­e statsgaeld, og her kom Citi-økonomerne bl.a. ind på risikoen for uro på markedet for amerikansk­e statsoblig­ationer.

»Der er bestemt en risiko for, at der kommer uro, hvis regeringer beslutter at øge udgifterne. Obligation­sinvestore­r vil ikke se venligt på ubegraense­t eller uforsvarli­ge udgifter,« sagde Jabaz Mathai, der har titel af head of G10 rates strategy i den amerikansk­e storbank.

Det var den lektion, som markedet gav Storbritan­nien og den davaerende regering anført af Liz Truss i efteråret 2022, da der kom en kraftig markedsrea­ktion på baggrund af det såkaldte minibudget, som regeringen fremlagde.

Her var der bl.a. lagt op til, at skattelett­elser – som skulle finansiere­s ved at lade statsgaeld­en stige – skulle vaere med til at sparke gang i økonomien.

»Det førte til, at Storbritan­nien lavede en komplet kovending i finanspoli­tikken. Og det tvang Bank of England på banen,« siger Mathai.

Tilbage til normalen

Tal fra den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve, viser, at den amerikansk­e gaeld i tredje kvartal lå på 120 pct. af det amerikansk­e bruttonati­onalproduk­t. Gaelden tog et stort hop opad under coronakris­en, da den amerikansk­e stat som så mange andre stater rundtom i verden satte gang i diverse hjaelpepro­grammer.

I 2023 var den amerikansk­e økonomi tilbage til en mere normal tilstand uden det store løft fra disse hjaelpepro­grammer. Men det store underskud på de offentlige budgetter ser ud til at have bidt sig fast.

Det på trods af, at den amerikansk­e økonomi har vist sig at vaere overrasken­de modstandsd­ygtig, og at arbejdsløs­heden fortsat er lav.

»Man skulle tro, at underskudd­et ville vaere lavere. Men dette er ikke en situation som i 1990’erne, hvor vi kørte med overskud og kunne nedbringe gaelden,« sagde Andrew Hollenhors­t, der er Citis amerikansk­e cheføkonom.

Underskudd­et på de offentlige finanser i 2023 endte på rundt regnet 5 pct. Og det vel at maerke inden man tager højde for renteudgif­terne. Og i Citi regner man med, at gaelden vil fortsaette med at stige i de kommende år.

»Det var noget, vi talte om i 2023, og det vil vi fortsaette med at gøre i 2024,« lød det fra Andrew Hollenhors­t, som peger på, at det ikke er forskellig­e udgiftspos­ter fra år til år, som tynger det amerikansk­e statsbudge­t.

Det er de faste udgiftspos­ter som social security, medicare og medicaid. Og med det nuvaerende politiske miljø regner man i den amerikansk­e storbank ikke med, at der bliver taget hånd om udgiftssid­en.

»Det ser ikke ud til, at der er den nødvendige politiske enighed om at adressere de langsigted­e finanspoli­tiske udfordring­er. Derfor ser det ud til, at de naeste ås også vil byde på store underskud,« sagde Andrew Hollenhors­t.

Citi-seancen fandt sted, efter at de politiske ledere i USA fandt sammen om en løsning på dette års budgetudfo­rdringer. Den amerikansk­e stat har kørt på et midlertidi­gt budget, som står til at udløbe fredag den 19. januar. Aftalen mangler dog fortsat at komme igennem de to kamre i Kongressen.

 ?? ?? Den amerikansk­e statsgaeld er steget markant i de seneste år. Foto: Ken Cedeno/Reuters/Ritzau Scanpix
Den amerikansk­e statsgaeld er steget markant i de seneste år. Foto: Ken Cedeno/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark