Jyllands-Posten

Denne udbytte-finte giver et højere afkast

Det giver i mange tilfaelde størst vaerdi ikke at geninveste­re sit udbytte.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Udbytter for milliarder af kroner vaelter ud til aktionaere­rne nu og de kommende måneder.

Det kan dog vaere en bedre forretning ikke at få dem udbetalt, men i stedet geninveste­re dem med det samme.

Det viser beregninge­r, som

Nykredit har foretaget. Ved at geninveste­re og udnytte renters rente-effekten forøger man formuen, man får renter af.

»Se det som snebolden, der bliver ved med at rulle rundt. Med årene bliver snebolden endnu større, jo laengere tid den ruller rundt,« mener Jeanette Kølbek, der er privatøkon­om og formueeksp­ert hos Nykredit.

Hun tager udgangspun­kt i en investerin­g i Novo Nordisk.

Købte man en Novo Nordisk-aktie i starten af 2009, og geninveste­rede udbytterne i samme aktie, vil den samlede vaerdi vaere 952 kr., 15 år senere.

Til sammenlign­ing vil man, hvis udbyttet ikke var geninveste­ret, have en samlet vaerdi på 861 kr. (720 + udbytter på i alt 141 kr.) Så ved at aktivere udbytterne igen vil renters rente-effekten bidrage med et ekstra afkast på ca. 13 pct.

En god løsning

»Rigtig mange private investorer har intentione­n om at få geninveste­ret deres udbytte, men får det ikke lige gjort, når hverdagen indtraeffe­r. Det er her, en automatisk geninveste­ringsaftal­e kan vaere en god løsning. Og så er det ofte uden betaling af kurtage, når der geninveste­res,« forklarer Jeanette Kølbaek.

Mange banker tilbyder en geninveste­ringsaftal­e, og har man først oprettet en, vil udbytterne automatisk blive geninveste­ret.

Muligheder­ne for automatisk geninveste­ring af udbytterne varierer fra bank til bank.

Tilbydes automatisk geninveste­ring ikke, kan det give rigtig god mening at gøre det selv. Er det mindre beløb, man får i udbytte, kan det af omkostning­smaessige årsager vaere en fordel at spare lidt op, inden der investeres, mener Jeanette Kølbaek.

Udbyttet kan også bruges til at sprede sin risiko yderligere. Har man mange penge i en aktie eller en fond, kan udbyttet vaere en kaerkommen lejlighed til at investere i en anden aktie eller fond. Det gør en investor mindre sårbar.

»Vi ser ofte, at private investorer har en forkaerlig­hed og stor andel af bestemte brancher – f.eks. medicinali­ndustrien, den finansiell­e sektor eller noget tredje. Det kan både vaere bevidst og ubevidst,« siger Jeanette Kølbaek.

»Uanset hvad, kan udbytte vaere en kaerkommen lejlighed til at se sig om efter en fond eller aktie i en anden branche, så man spreder risikoen lidt mere. Der findes ingen garantier i investerin­gsverdenen, og derfor er spredning din redning,« mener Nykredits formueeksp­ert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark