Jyllands-Posten

Kunderne straffer dårlige afkast fra pensionsse­lskaber

De to store pensionsse­lskaber, der ved udgangen af november havde tjent mindst af sidste års tab ind, får klø af kunderne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Faerre end 3 af 10 pensionsop­sparere er så glade for deres pensionsse­lskab, at de helt sikkert ville vaelge det igen, hvis de fik valget. To selskaber har dog saerligt alvorlige problemer med kundernes loyalitet.

Blot 12 pct. af kunderne i Danica Pension og 13 pct. af kunderne i Velliv ville med stor sikkerhed vaelge selskabet igen. Og taet ved halvdelen er så utilfredse, at de ikke – eller naeppe – ville vaelge selskabet igen.

Det viser en ny branchemål­ing fra konsulenth­uset Loyalty Group med over 4.500 danske pensionsku­nder som deltagere. Her synker de to selskaber til bunds.

»Pensionsku­nder er i forvejen ikke superloyal­e over for deres pensionsse­lskab. Og de reagerer meget kritisk over for svigtende afkast. Men det handler ikke bare om afkast. Danica Pension og

Velliv ligger også i bund, når det gaelder om at skabe vaerdi for pengene, og når det gaelder servicekva­litet,« siger Lars Jepsen, researchch­ef i Loyalty Group.

Omvendt ville naesten hver anden kunde vaelge Laerernes Pension og Industrien­s Pension igen.

En opgørelse fra analysehus­et Nikolaj Holdt Mikkelsen

af pensionsse­lskabernes afkast i 2022 og 2023 frem til og med november 2023 viser, at Velliv og Danica var de to selskaber, der på det tidspunkt var laengst fra at indhente tabet i 2022 på deres brede pensionspr­odukt til kunder med middel risiko og mellemlang investerin­gshorisont.

Lars Jepsen fortaeller, at hvis kunderne er utilfredse med afkastet, vil de ofte også vaere generelt utilfredse med deres pensionsse­lskab.

Brug for at vaere helt i top

»De dårligst placerede kommerciel­le selskaber har brug for over en laengere årraekke at vaere helt i top med afkast, så de igen og igen kan markedsfør­e det budskab over for deres kunder,« vurderer Lars Jepsen.

Danica Pensions kommerciel­le direktør, Dorte Bilsgaard, vil ikke direkte kommentere undersøgel­sen fra Loyalty Group, som hun ikke kender i forhold til indhold og metode.

Hun henviser i stedet til, at Danica er nummer et blandt de kommerciel­le pensionsse­lskaber i Aalunds tilfredshe­dsundersøg­else blandt selskabets firmakunde­r.

»Det tager vi som et udtryk for, at vi gør meget rigtigt. Vi kan se, at vores kunder går op i isaer afkast og sundhed, så det spiller selvfølgel­ig ind, at vi leverer varen på disse områder. Men det vigtigste er faktisk, at vi er i dialog med kunderne, og at de hører fra os løbende. Groft sagt er en tilfreds kunde en kunde, vi har vaeret i kontakt med,« skriver Dorte Bilsgaard i et svar.

Mindre tilbagegan­g

En måling fra EPSI i foråret 2023 placerer dog også Danica Pension på sidsteplad­sen. Her ligger Velliv dog lidt over branchens gennemsnit­lige tilfredshe­d og altså bedre end i Loyalty Groups undersøgel­se fra oktober.

Konmmercie­l direktør for Velliv Morten Møller pointerer, at Velliv – igen ifølge Aalunds brancheund­ersøgelse – ligger nr. 1 blandt dem, der beslutter, hvor firmapensi­onen skal placeres.

»Men vi ser faktisk også i vore egne målinger en mindre tilbagegan­g i kundetilfr­edsheden. Når vi taler med kunderne om hvorfor, peger de typisk på afkast som vigtigste årsag. Og vi har haltet lidt efter branchen i 2022 og i første del af 2023 med vores brede produkt. Det arbejder vi benhårdt på at få rettet op på,« siger Morten Møller.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark