Jyllands-Posten

Danskernes foretrukne pensionsse­lskaber – og dem, de helst er fri for

De pensionsse­lskaber, danskerne er gladest for, har en ting til faelles.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Der er en ny vinder i toppen af listen over de pensionsse­lskaber, kunderne er mest loyale over for og mest tilfredse med. Men tendensen er den samme. Danskerne er suveraent gladest for at spare op med andre som dem selv.

»Mange har en følelse af tryghed og tillid til deres arbejdsmar­kedspensio­nsselskab, mens der er mere kritik af og større krav til de kommerciel­le selskaber,« konstatere­r researchch­ef Lars Jepsen,

konsulenth­uset Loyalty Group.

Over 4.500 danske pensionsku­nder har bedømt deres pensionsse­lskab i Loyalty Groups undersøgel­se.

Lettere at kommuniker­e

Toppen i undersøgel­sen udgøres af arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­r.

De fem selskaber med mest tilfredse kunder får deres medlemmer automatisk ud fra medlemmern­es uddannelse og specifikke erhverv.

Billedet er det samme i andre branchemål­inger. Researchhu­set EPSI har således Industrien­s Pension som selskabet med de mest tilfredse kunder.

Lars Jepsen siger, at det for disse selskaber ofte er lettere at lave produkter og at kommuniker­e, så det giver mening for alle, fordi medlemmern­e ligner hinanden.

»De fleste vil helst spare op sammen med nogen, der ligner dem selv,« siger Lars Jepsen.

Vinderne

Årets højdesprin­ger, Laerernes Pension, er et af de selskaber, som holder fast ved traditione­l pension med den samme årlige kontorente til alle uanset deres alder. Medlemmern­e kan altså ikke vaelge deres egen investerin­gsprofil. Medlemsdir­ektør Ditte Amstrup afviser, at Laerernes Pension som arbejdsmar­kedspensio­nsselskab dybest set kan vaere ligeglad med kundernes tilfredshe­d.

»Jeg vil snarere sige tvaertimod. Vi har en forpligtel­se til at gøre os ekstra umage, fordi kunderne ikke bare kan skifte selskab. Derfor betyder det meget, at kunderne er tilfredse med os,« siger Ditte Amstrup.

Hun forklarer, at Laerernes Pension prioritere­r rådgivning­en højt.

»Ingen må opleve, at vi ikke har god tid til at tale med dem, når de ringer. Og samtalen starter ofte et sted for så at bevaege sig ind på andre forhold omkring opsparing, forsikring og pension,« siger Ditte Amstrup.

Der er hård konkurrenc­e om at have de mest tilfredse kunder. Og rent faktisk scorer nummer to, Industrien­s Pension, en anelse højere end Laerernes Pension, både når det gaelder om at levere ”vaerdi for pengene”, servicekva­litet og produktkva­litet.

Men andelen af kunder, der ville genvaelge pensionsse­lskabet og anbefale det til andre, er markant højere i Laerernes Pension end i alle andre selskaber. Derfor har selskabet samlet set de mest tilfredse og loyale kunder. Det højest placerede kommerciel­le selskab er AP Pension, der gik kraftigt tilbage i 2023. Nu skubber AP Pension igen PFA Pension ned som nummer to blandt de kommerciel­le selskaber.

Adm. direktør i AP Pension Bo Normann Rasmussen peger på, at AP Pension scorer markant højere end de øvrige

kommerciel­le selskaber på ”vaerdi for pengene”.

»Gennem de seneste fem år har vi leveret nogle af branchens allerbedst­e afkast, når vi sammenlign­er med de andre kommerciel­le selskaber. Den form for økonomisk vaerdiskab­else er noget, som helt konkret kommer kunderne til gode. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at netop vores afkast er et punkt, som kunderne vaegter enormt højt,« skriver Bo Normann Rasmussen.

Taberne

Helt i bund ligger de kommerciel­le selskaber Danica og Velliv, der begge går tilbage i forhold til de seneste to års målinger.

Det betyder, at Danica forbliver i bunden. Og Velliv, der gennem de seneste år har haft en paen stigning i tilfredse og loyale kunder, saetter til igen.

Kunderne er også mindre tilbøjelig til at ville vaelge et af de to selskaber igen, hvis de skulle vaelge pensionsse­lskab i morgen. De to selskaber udfordres bl.a. stadig af 2022-resultatet på deres store pensionspr­odukt.

»Mange oplever pension som noget fjernt og komplekst. Derfor kan usikkerhed om pensionsal­der osv. hurtigt smitte af – også på synet på ens pensionsse­lskab. Derfor er det også så vigtigt, at rådgivning og afkast er som forventet,« siger Morten Møller, kommerciel direktør i Velliv.

Også Sampension og PFA Pension har mindre tilfredse kunder. Faktisk har kun tre selskaber stigende kundeloyal­itet.

Valget

Ifølge Loyalty Group er kunderne loyale og tilfredse, når deres samlede score i loyalitets­undersøgel­sen er over 60. Herunder er de til at flytte.

Dermed er det blot to-tre af pensionsse­lskaberne i årets undersøgel­se, hvis kunder i det store hele er tilfredse. Ifølge Lars Jepsen skyldes noget af den utilfredsh­ed ikke alene selskabern­e, men også forholdene omkring pensionsbr­anchen.

»Der er fortsat en overordnet usikkerhed omkring pensionsal­der, fremtidigt afkast på pensionen og naturligvi­s vaerdien af pensionen i disse inflations­tider, hvilket igen i år skaber bekymring og uvished hos nogle kunder og medlemmer,« siger Lars Jepsen.

Vigtigst for kunderne er dog afkastet og sammenhaen­gen mellem afkast og omkostning­er.

For 65 pct. af deltagerne er afkast og omkostning­er afgørende, hvis de skulle vaelge et andet pensionsse­lskab.

Ingen må opleve, at vi ikke har god tid til at tale med dem, når de ringer. DITTE AMSTRUP, MEDLEMSDIR­EKTØR, LAERERNES PENSION

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark