Jyllands-Posten

OpenAI går Steve Jobs i bedene og åbner en AI-butik

En ny markedspla­ds for AI-vaerktøjer bliver udråbt som en milepael på linje med Apples App Store. Men hvad betyder OpenAI's lancering af GPT Store?

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Da Apple åbnede sin App Store tilbage i 2008, blev grunden lagt til en veritabel pengemaski­ne og en magtfaktor. Skal du have ny software på din iPhone, skal det nemlig ske igennem App Store.

Onsdag aften trådte OpenAI i Steve Jobs’ berømte fodspor og åbnede GPT Store efter nogenlunde samme principper. En slags app-markedspla­ds for AI-aeraen. Men hvad går det ud på?

Baggrunden

OpenAI står bag AI-sensatione­n ChatGPT, som er én af mange ”indgange” til OpenAI’s store maskine. Det har indtil nu vaeret en stor underskuds­forretning, for det har både vaeret en meget dyr omgang at bygge og traene ChatGPT, og det koster tilsvarend­e milliarder at drive den.

Der er kommet nogle indtaegter hos OpenAI gennem ChatGPT, for man kan betale sig til at bruge den nyeste version af ”maskinen”, nemlig GPT-4 i stedet for GPT 3.5.

Men det var også indlysende, at de teknologis­ke gennembrud hos OpenAI skulle ud og arbejde på andre måder. ChatGPT er traenet på helt generelle data om alt muligt og kan svare på meget, men i mange situatione­r er det mere oplagt med et vaerktøj, der er mere afgraenset. Ligesom vi har apps til forskellig­e ting på vores telefon og ikke én app til alt.

Derfor åbner OpenAI nu for en ny indtaegtsk­ilde, nemlig gennem en slags markedspla­ds for AI-tjenester, der er baseret på selskabets GPTmodel. Det skulle egentlig have vaeret sket i november, men der fik OpenAI travlt med interne stridighed­er, som indebar en fyring af topchef Sam Altman og efterfølge­nde, at flertallet af bestyrelse­n trådte tilbage.

Butikken

GPT Store har ved åbningen allerede 3 mio. forskellig­e slags AI-vaerktøjer, som er blevet udviklet ved hjaelp af OpenAI’s teknologie­r.

Forskellen på ChatGPT og de mere specialise­rede vaerktøjer er både de data, der er brugt i oplaeringe­n, og også sammenkobl­ingen med andre tjenester.

For eksempel kan man finde TaxGPT, der kan hjaelpe med svar på alt om skattelovg­ivning i USA. Her handler det om de data, der er puttet ind i maskinen. En anden kan hjaelpe med at designe et logo ud fra dine ønsker og anvisninge­r ved at bruge billedgene­ratoren Dall-E fra OpenAI.

Men det er kombinatio­nen med andre tjenester, der for alvor kan rykke. Canva er for eksempel en populaer tjeneste på nettet til at designe invitation­er, praesentat­ioner og meget andet. Ved at lave en CanvaGPT kan man nu skrive sine ønsker og så få dem skabt automatisk.

Det princip kan overføres til mange andre tjenester på nettet – hvor den kunstige intelligen­s fra OpenAI altså bliver en slags ekstra lag ovenpå, som gør det nemt at kommuniker­e sine anvisninge­r.

Selvom sammenlign­ingen med Apples App Store er oplagt, er det også vaerd at sammenlign­e med Youtube, som Google driver. Her stiller Youtube al den nødvendige teknologi til rådighed, og så kan man laegge sit eget indhold ind.

Hvis der kommer mange besøgende og ser videoen, kan man tjene penge på sit indhold ved at smaekke reklamer på. Penge, som bliver delt mellem Youtube og videoskabe­rne. Det er samme model, OpenAI har valgt – altså en deling af de indtaegter, som OpenAI her får gennem betalingsp­roduktet ChatGPT Plus.

Konsekvens­erne

Først og fremmest åbner GPT Store for en lang raekke nye muligheder med kunstig intelligen­s, både som bruger og som skaber.

Da Apple slog dørene op for App Store, førte det til en kaempe omvaeltnin­g for iPhone-brugerne, som ikke laengere måtte nøjes med de apps, som Apple havde udviklet. Samtidig opstod der en stor økonomi omkring apps, så en dygtig udvikler kunne sende en smart app på markedet og blive millionaer.

Om det samme sker med GPT Store, må tiden vise, men forskellen er blandt andet, at Apple sidder tungt på hele iPhone-platformen og tillader ikke apps fra andre kilder. Her er markedet for kunstig intelligen­s anderledes spredt ud, om end OpenAI har sat sig tungt i førersaede­t. Det kraever også en voldsom maskinpark, som OpenAI i høj grad køber sig til hos Microsoft, at kunne tilbyde den slags tjenester.

Fordelen ved at vaere først med sådan en markedspla­ds er selvfølgel­ig, at GPT Store potentielt kan blive det helt centrale omdrejning­spunkt for AI-vaerktøjer. Dermed kan det blive svaert at komme som nummer to og tre, ligesom Youtube var første videotjene­ste af sin slags og aldrig har vaeret i naerheden af at blive overhalet af andre.

At GPT-butikken nu er åben, er først og fremmest en invitation til os alle – altså alle med abonnement hos OpenAI. Nu kan vi alle lege med, ikke bare som brugere af ChatGPT, men også som skabere af fremtidens AI-vaerktøj.

 ?? ?? GPT-butikken er først og fremmest en invitation til alle med abonnement hos OpenAI. Foto: Colourbox
GPT-butikken er først og fremmest en invitation til alle med abonnement hos OpenAI. Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark