Jyllands-Posten

Fradragsfa­elde i den skjulte afkastskat

Også unge bør tjekke deres pensionsko­nti grundigt. I gennemsnit betaler hver person over 25 år 11.000 kr. i skat af afkast på deres pension.

- LARS NIELSEN

Det er nu, at 97 pct. af unge, halv- eller helgamle skal betale skat af en gevinst, vi ikke får i hånden.

Vi taler om skatten på vores afkast i pensionern­e, den såkaldte PAL-skat på 15,3 pct. I år kommer de fleste ikke til at betale den, da de har haft tab på deres pensioner i 2023. Og det er her, problemet ligger.

Der er mange problemer med den skat, og her vil jeg beskaeftig­e mig med et af de største: fradraget for tab.

Risikoen for at miste det er stort. Jeg ridser lige baggrunden op først. Vi skal alle betale 15,3 pct. af det afkast, vi har haft på vores pensionsde­poter. Får vi tab, gemmes det og modregnes i kommende års gevinster. Så langt så godt.

Men modregning­en kan kun ske, hvis depoterne ligger i samme bank eller pensionsse­lskab. Det betyder, at hvis du har en pension i for eksempel Danske Bank og en i Danica, kan du ikke modregne fra det ene selskab til det andet. Ordninger i forskellig­e selskaber eller i forskellig­e policer kan ikke modregnes.

I dette taenkte tilfaelde siger vi, at pensionsko­ntoen i banken gav et underskud på 100.000 kr. det ene år. Det tab gemmes. Året efter giver pensionen i Danica en gevinst på 100.000 kr. Men gevinsten kan ikke modregnes en til en. Det betyder, at der skal betales en skat på 15.300 kr. af gevinsten, mens der står et ubrugeligt fradrag på den anden pensionsor­dning.

Det svarer til, at man skal betale skat af sine renteindta­egter i én bank og ikke får fradrag for sine renteudgif­ter i en anden. Isaer én gruppe kommer i klemme: De, der er taet på at skulle haeve pensionen.

Det kan beskrives med dette forenklede eksempel:

En pensionsop­sparer får et tab i år, der giver ret til et fradrag på 10.000 kr. Hvis pensionen skal haeves her og nu, går skattemynd­ighederne fem år tilbage. Hvis den pågaeldend­e i disse år har haft en gevinst på 10.000 kr., vil udbetaling­en blive på 10.000 kr. ud over selve pensionsde­potet.

Gevinsten er stor nok til at rumme fradraget.

Hvis der i de fem år kun har vaeret gevinster på 5.000 kr., bliver udbetaling­en blot 5.000 kr. Dermed er et fradrag for et tilsvarend­e beløb spildt.

Praecis samme mekanisme gaelder aktiespare­kontoen. Ophaever man den på et tidspunkt med opsparet tab, vil man miste vaerdien af det. Eneste alternativ er at vente med at få sin pension udbetalt, og det vil vel for de fleste vaere en streg i planlaegni­ngen.

PAL-skatten er et misfoster af flere årsager – ikke mindst på grund af fradragsfa­elden.

vil flere med pensionsop­sparing opleve, at der er trukket et beløb i PAL-skat på en af deres pensionsko­nti. De får ingen opgørelse fra skattemynd­ighederne. Skatten opgøres og opkraeves af banker og pensionsse­lskaberne. De beregner også tabsfradra­get.

Men vi får ikke besked, når det sker. Kun hvis vi beder om det, får vi en opgørelse, der viser, hvorfor og hvordan skatten er trukket. Vi får heller ikke at vide, hvor stort fradrag vi eventuelt har bygget op.

PAL-skatten har udviklet sig til at vaere en af statskasse­ns helt store indtaegtsk­ilder i de seneste mange år. Det understreg­es af, at vi de seneste 20 år har betalt knap 600 mia. kr. i skat af vores pensionsaf­kast.

For 2023 forventer staten at få ca. 9 mia. kr. ind, men det tal vil formentlig blive større, mener analytiker­ne i Jyske Markets. Det skyldes, at november og december udviklede sig til gyldne måneder med store afkast på både aktier og obligation­er.

Også unge bør tjekke deres pensionsko­nti grundigt. I gennemsnit betaler hver person over 25 år 11.000 kr. i PAL-skat. Det siger sig selv, at udgiften til den skjulte skat stiger, jo taettere vi kommer på

I disse dage

pensionsal­deren. I dette livsafsnit har vi – håber jeg da – den største opsparing.

Den gennemsnit­lige PALskat for danskere taet på pensionsal­deren er da også 19.000 kr. om året. Vi taler om rigtig store formuer. Derfor taler vi også om store afkast og store tab. Modregning­sreglerne får altså større og større betydning.

PAL-skatten har udviklet sig til at vaere en af statskasse­ns helt store indtaegtsk­ilder i de seneste mange år. Det understreg­es af, at vi de seneste 20 år har betalt knap 600 mia. kr. i skat af vores pensionsaf­kast.

bekymret for, om alle er klar over mekanismer­ne. Vi får ingen informatio­n, medmindre vi selv beder om det, og jo taettere vi kommer på pensionsal­deren, desto oftere skal vi have lommeregne­ren frem.

Faelden er klappet. Det vil jo ikke give mening at haeve pensionen i utide, bare fordi pengene stemmer her og nu. Det udløser en høj strafskat. Vi er magtesløse.

Der har vaeret meget kritik af PAL-skatten, siden den blev indført – bl.a. at den er opfundet. Den diskussion vil jeg ikke gå ind i, da den er ørkesløs. Staten vil ikke give slip på så stort et skattespon­sorat for de pensionsop­sparinger, der naermer sig 4.000 mia. kr. i vaerdi.

Men det er på tide at få ordningen rusket igennem.

Opkraevnin­gen af skatten er gjort til et mellemvaer­ende mellem os og vores bank eller pensionsse­lskab. Det er ingen kritik af dem, for de gør det, de er blevet bedt om, og er vant til at kraeve – mange – penge ind. Et frisk gaet er, at den finansiell­e sektor er bedre til det end vores sønderskud­te skattesekt­or.

Det er et principiel­t problem, at skatten traekkes i et lukket system i modsaetnin­g til alle andre skatter. Det betyder, at modregning­sreglerne i mange tilfaelde vil vaere ubrugelige. For danskere taet på pensionsal­deren kan det give en unødvendig ekstraregn­ing.

Den kunne vaere undgået.

Jeg kan vaere

KOMMENTAR

 ?? Lars.nielsen@finans.dk ??
Lars.nielsen@finans.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark