Jyllands-Posten

GN Store Nord skal bevise vaerdien af ny organisati­on

Den traditione­lle koncernstr­uktur er ude, og GN Store Nord er nu en enstrenget organisati­on. Det giver angiveligt store besparelse­r. Spørgsmåle­t er, om der er tale om reelle synergier, eller om det naermere er hårde besparelse­r, der svaekker selskabet.

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit og journalist

GN Store Nord har laenge vaeret en underlig konstrukti­on.

På den ene side har man insisteret på, at det i virkelighe­den var to selskaber, der var så adskilte, at de skulle have hver sin adm. direktør. På den anden side har man aldrig taget den logiske konsekvens at lave en egentlig skilsmisse, hvor man børsnotere­de de to selskaber hver for sig.

Så for dem, der på et formelt plan beskaeftig­er sig med GN Store Nord, er det en lettelse, at selskabet nu har skabt orden i huset. Dog ikke gennem en skilsmisse, men tvaertimod ved at aendre strukturen, så der ikke er tvivl om, at der er ét og kun ét selskab, med én adm. direktør. One-GN, kalder man tiltaget.

GN Hearing og GN Audio findes ikke laengere. I stedet findes tre divisioner rettet mod henholdsvi­s høreappara­tmarkedet, virksomhed­er, som skal bruge udstyr til webmøder, og private forbrugere, isaer gamere. De tre divisioner vil dele nogle funktioner – f.eks. it og finans og ikke mindst forskning og udvikling. Det sidste indeholder en selvstaend­ig pointe. Man forventer angiveligt, at det vil styrke produktudv­iklingen. Medarbejde­rne i de nu fusionered­e udviklings­afdelinger har fået besked på at udarbejde planer for, hvordan det konkret kan lade sig gøre, oplyste adm. direktør Peter Karlstrome­r i forbindels­e med fremlaegge­lsen af seneste kvartalsre­gnskab.

Et andet argument for organisati­onsaendrin­gen forekommer mere mystisk: GN Store Nord har gennemført fyringsrun­der, der forklares med, at dobbeltfun­ktioner kan nedlaegges. Når disse og lignende tiltag er fuldt indfaset i 2026, forventer man en årlig besparelse på hele 600 mio. kr.

Potentiel kursgevins­t

Det er immervaek en slat penge, og hvis der virkelig er så store besparelse­r at hente, hvorfor har man så ikke gennemført organisati­onsaendrin­gen for laengst? Til de multipler på bundlinjen, GNaktien er handlet til over de seneste fem år, svarer det til en markedsvae­rdi på 10-20 mia. kr. Det er altså betydelig potentiel kursstigni­ng, aktionaere­rne er gået glip af.

Søren Løntoft Hansen, aktieanaly­tiker i Sydbank, anfører, at vi blot må vente at se, hvad det bliver til med de besparelse­r. Han har ikke noget bud på, hvorfor bestyrelse­n ikke tidligere har vedtaget organisati­onsaendrin­gen.

Det kan man også kun vide, hvis man har vaeret med i bestyrelse­slokalet. Men bestyrelse­n kan have taenkt, at det var bedst at holde Hearing og Audio adskilt, så de var nemme at erhverve for en køber, der var interesser­et i den ene del, men ikke i den anden. GN Store Nord har gennem sin historie frasolgt adskillige selskaber, herunder Sonofon, som var en drivende kraft i dansk mobiltelef­oni i dette markeds barndom.

Hvis dette har vaeret en drivkraft, har aktionaere­rne betalt en høj pris for at tiltraekke en køber, der aldrig kom. Og nu er det for sent – nu er det alt eller intet, hvis f.eks. en teknologig­igant skulle vaere interesser­et i dele af GN Store Nords aktivitete­r.

Hvad baggrunden for OneGN end er, er der ikke nogen grund til at betvivle, at prognosen for besparelse­r er realistisk. Peter Karlstrome­r og CFO Søren Jelert tager meget tydeligt ejerskab til prognosen, så det vil vaere en alvorlig plet på deres renomméer, hvis besparelse­rne udebliver.

Investorer­ne får en strømpil, når GN Store Nord den 8. februar aflaegger årsregnska­b. Seneste udmelding er, at man forventer at nå op på at spare 400 mio. kr. allerede her i 2024.

Presset aftaget

Den store frygt, investorer­ne må sidde med, ligger i noget andet: at der i realiteten ikke er tale om at høste synergieff­ekter, hvorefter man kan gøre det samme for faerre penge, men at man er inde at skaere i organisati­onens muskelkraf­t. Besparelse­r er man under alle omstaendig­heder nødt til at finde. Forhistori­en er, at GN Store Nord købte Steelserie­s, der fremstille­r udstyr til gamere for 8 mia. kr. i 2021 – lige før gamingmark­edet styrtdykke­de, og renterne steg med rekordfart. Nu stod man med en stor gaeld, som det var svaert at forrente.

GN-bestyrelse­n forsøgte sidste år at løse problemet med en aktieudvid­else 7 mia. kr. Det fandt nogle af de store investorer for letkøbt, og det endte i stedet med en aktieudvid­else på blot 2,8 mia. kr.

Resten af pengene måtte ledelsen finde gennem frasalg af dattersels­kaber og ejendomme og så altså besparelse­r i organisati­onen. Det skal gøre det muligt sidst på året at tilbagebet­ale 7 mia. kr. i gaeld ud af en samlet gaeld på 11,3 mia. kr.

På gaeldsfron­ten hjaelper det, at renten er faldet de seneste måneder.

Men selv hvis den skulle stige igen, skal det gå meget galt, hvis det igen skal føre til en egentlig gaeldskris­e i selskabet.

»De har fået landet det fornuftigt trods den tumult, der var i starten af 2023. De er et helt andet sted nu og er ikke naer så sårbare, som de var på det tidspunkt,« siger Søren Løntoft Hansen.

Det hjaelper naturligvi­s også, at indtjening­en synes at rette sig. I de senere, turbulente år har driftsmarg­inalen ligget noget under de 20 pct., der har vaeret en historisk normal, og som man også sigter efter i fremtiden.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: GN Store Nord ?? Både den adm. direktør samt CFO Søren Jelert tager meget tydeligt ejerskab til prognosen for besparelse­r.
Foto: GN Store Nord Både den adm. direktør samt CFO Søren Jelert tager meget tydeligt ejerskab til prognosen for besparelse­r.
 ?? ?? Adm. direktør Peter Karlstrome­r står i spiden for betydelige besparelse­r hos GN Store Nord. Foto: GN Store Nord
Adm. direktør Peter Karlstrome­r står i spiden for betydelige besparelse­r hos GN Store Nord. Foto: GN Store Nord

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark