Jyllands-Posten

Afgørelse i sag om påtaenkt overdragel­se af anparter til børn

Skatteråde­t traf den 21. november 2023 en afgørelse om de skattemaes­sige konsekvens­er af en påtaenkt overdragel­se af anparter til børn mod betaling, i form af at nogle af børnene udstedte gaeldsbrev­e på anfordring­svilkår til faderen.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

Skatteråde­t traf den 21. november 2023 afgørelse i en sag om ”Pengetankr­eglen”. Rådet afviste i denne sag, at overdragel­se af aktier i et moderselsk­ab kunne foretages med skattemaes­sig succession, da moderselsk­abets aktiepost i et dattersels­kab på mindre end 25 pct. måtte anses som en passiv investerin­g, dvs. et ”pengetanka­ktiv”.

Udfaldet af sagen blev dermed det modsatte af udfaldet i en tidligere sag afgjort af Skatteråde­t den 20. juni 2023, hvor en post aktier på mindre end 25 pct. i et datter-dattersels­kab blev anset som en aktiv investerin­g og altså ikke et ”pengetanka­ktiv. Denne afgørelse er omtalt i disse spalter den 18. november 2023.

I det følgende omtales forskellen mellem de to afgørelser, som efter min opfattelse indtil videre må anses som retningsgi­vende for, om en aktiepost på mindre end 25 pct. i et dattersels­kab m.v. må anses som en aktiv investerin­g eller et ”pengetanka­ktiv”.

Generation­sskifte med succession

Ved generation­sskifte af aktier er der i visse tilfaelde mulighed for skattemaes­sig succession, således at naeste generation overtager skattebyrd­en på aktierne, og betalingen af skatten dermed udskydes. Den aeldre generation undgår således at betale avanceskat ved generation­sskiftet. Succession indebaerer ovenikøbet, at gave- eller arveafgift­en nedsaettes.

Forudsaetn­inger for overdragel­se med succession

Overdragel­se af aktier med skattemaes­sig succession forudsaett­er blandt andet, at der er tale om aktier i et selskab m.v., hvis virksomhed ikke i overvejend­e grad består af passiv kapitalanb­ringelse. Baggrunden for dette krav er, at skatteudsk­ydelsen var tiltaenkt aktive virksomhed­er og ikke ”pengetanke” med passive kapitalanb­ringelser.

Hvornår er et selskab en ”pengetank”?

Et selskabs virksomhed anses – kort fortalt – for i overvejend­e grad at bestå i passiv kapitalanb­ringelse, såfremt mindst 50 pct. af selskabets indtaegter stammer fra fast ejendom, kontanter, vaerdipapi­rer el.lign., eller hvis handelsvae­rdien af selskabets ejendomme, kontanter, vaerdipapi­rer el.lign. udgør mindst 50 pct. af handelsvae­rdien af selskabets samlede aktiver.

Når ”Vaerdipapi­rer el.lign.” er aktier

Ved vurderinge­n af, om der foreligger passiv kapitalanb­ringelse, dvs. om 50-pct.-kravet er opfyldt, medregnes ikke afkastet og vaerdien af aktier i dattersels­kaber, hvori det overdragne selskab (moderselsk­abet) direkte eller indirekte ejer mindst 25 pct. af aktiekapit­alen m.v. I stedet medregnes den del af dattersels­kabets indtaegter og aktiver, som svarer til ejerforhol­det. Dvs. at dattersels­kabet skal anses som transparen­t ved opgørelsen.

Er ejerandele­n mindre end 25 pct. af aktiekapit­alen i dattersels­kabet, anses investerin­gen i dattersels­kabsaktier­ne efter lovens ordlyd som et pengetanka­ktiv. Lovmotiver­ne til en lovaendrin­g i 2017 kan imidlertid give grundlag for et andet resultat.

Skatteråde­ts afgørelser fra henholdsvi­s

20. juni 2023 og 21. november 2023 drejer sig om denne situation.

De to afgørelser vedrører tilfaelde, hvor der blev rejst spørgsmål om, hvorvidt der var tale om ”pengetanka­ktiver” som følge af ejerandele på mindre end 25 pct. af dattersels­kabet m.v., og hvor moderselsk­abets ejerskab af denne ejerandel umiddelbar­t ville føre til, at graensen på de 50 pct. måtte anses for overskrede­t.

Skatteråde­ts afgørelse af 20. juni 2023

Skatteråde­ts afgørelse af 20. juni 2023, ref. i SKM2023.288.SR, var den første afgørelse om denne problemsti­lling efter en lovaendrin­g i 2017 og blev, som naevnt, omtalt i disse spalter den 18. november 2023.

Sagen vedrørte en skatteyder (personakti­onaer), der ejede hele kapitalen i et anpartssel­skab (moderselsk­abet). Dette selskab ejede alle aktier i et dattersels­kab.

Dattersels­kabet drev transportv­irksomhed og ejede en mindre del af et tredje selskab, dvs. et datterdatt­erselskab – i det følgende betegnet Transports­elskabet.

Spørgsmåle­t i sagen var, hvorvidt aktierne i Transports­elskabet var en aktiv eller en passiv investerin­g, dvs. et pengetanka­ktiv.

Dattersels­kabet var udadtil en del af – og ejede som naevnt en mindre del af – Transports­elskabet, der bl.a. drev et landsdaekk­ende transports­ystem. Driften foregik gennem et samarbejde med en raekke vognmaend, der var aktionaere­r i Transports­elskabet. Samarbejde­t var baseret på kontrakter, som kun kunne indgås med aktionaere­r i Transports­elskabet, og som var en forudsaetn­ing for samarbejde­t.

Hvis en kontrakt ophørte, var vognmanden forpligtet til at afstå aktierne i Transports­elskabet eller alternativ­t lade aktierne indløse. Af Transports­elskabets vedtaegter fremgik, at bestyrelse­n i Transports­elskabet skulle bestå af erhvervsud­øvende vognmaend.

Af dattersels­kabets kontrakt med Transports­elskabet fremgik, at formålet med kontrakten var at fastlaegge rettighede­r, pligter og vilkår for dattersels­kabets transportv­irksomhed. Dattersels­kabet forpligted­e sig herunder til at virke for, at det udadtil virkede som en samlet transportv­irksomhed. Som led heri havde dattersels­kabet ret og pligt til at bruge den til enhver tid gaeldende designmanu­al (logo m.v.) for Transports­elskabet.

Videre gjaldt der eksklusivi­tet. Således måtte dattersels­kabet ikke udøve transportv­irksomhed i konkurrenc­e med Transports­elskabet og dettes dattersels­kab, medmindre en sådan kørsel efter en konkret vurdering kunne anses for ikke-konkurrere­nde. Endelig var det foreskreve­t, at enhver overdragel­se af en kontrakt kraevede en forudgåend­e godkendels­e fra Transports­elskabet, ligesom Transports­elskabet havde ret til at anvise en køber.

Skatteyder­ens opfattelse

Efter skatteyder­ens, dvs. personakti­onaerens, opfattelse kunne ejerandele­n i Transports­elskabet ikke anses som passiv kapitalanb­ringelse, da ejerandele­n i Transports­elskabet var en forudsaetn­ing for kontrakten med Transports­elskabet og dermed en helt afgørende forudsaetn­ing for dattersels­kabets transportv­irksomhed.

Skattestyr­elsens opfattelse

Skattestyr­elsen bemaerkede indledning­svis, at det 100 pct. ejede dattersels­kab skulle betragtes som transparen­t, da ejerandele­n var over 25. Tilbage stod herefter vurdering af dattersels­kabets ejerandel i Transports­elskabet, som var mindre end 25 pct.

Skattestyr­elsen nåede her frem til, at motiverne til lovaendrin­gen i 2017, hvor det fremgår, at »kontanter og vaerdipapi­rer efter omstaendig­hederne [kan] høre til virksomhed­ens aktive del,« sammenhold­t med, at det i en dom fra Højesteret af 19. januar

2023 offentligg­jort som SKM2023.168HR, var fastslået, at der skulle foretages en konkret vurdering, førte frem til, at reglen ikke laengere var objektiv.

Vedrørende den konkrete sag bemaerkede Skattestyr­elsen med henvisning til det oplyste om dattersels­kabets ejerandel på mindre end 25 pct. af Transports­elskabet, at:

»Det er en betingelse for at kunne drive transportv­irksomhed som en del af [Transports­elskabet] med licens til brug af logo m.v., at der er indgået en kontrakt med [Transports­elskabet].

Det er en betingelse for indgåelse af kontrakten med [Transports­elskabet], at [dattersels­kabet] på tidspunkte­t for aftalens ikrafttrae­den er aktionaer i [Transports­elskabet].

Det er en betingelse for at vaere aktionaer i [Transports­elskabet], at vognmanden eller vedkommend­es selskab har en kontrakt med [Transports­elskabet].

Hvis kontrakten er ophørt, er aktionaere­n i [Transports­elskabet] forpligtet til samtidigt med ophøret at overdrage sine aktier til [Transports­elskabet] eller lade aktierne indløse.«

På baggrund af en konkret vurdering af ovenståend­e var det Skattestyr­elsens opfattelse, at det kunne bekraeftes, at dattersels­kabets aktiepost på mindre end 25 pct. i Transports­elskabet ikke skulle anses som passiv kapitalanb­ringelse. Aktierne i moderselsk­abet kunne derfor generation­sskiftes med skattemaes­sig succession.

Denne vurdering blev tiltrådt af Skatteråde­t.

Skatteråde­ts afgørelse af 21. november 2023

Efterfølge­nde traf Skatteråde­t den 21. november 2023 afgørelse i en ny sag, ref. i SKM2023.574.SR, som ligeledes drejede sig om, hvorvidt en ejerandel på mindre end 25 pct. af aktierne i et dattersels­kab skulle anses som en aktiv eller en passiv investerin­g.

I denne sag ejede en fader samtlige anparter i et moderselsk­ab, der ejede 18 pct. af aktierne i et dattersels­kab og dermed mindre end graensen på 25 pct.

Spørgsmåle­t var herefter, hvorvidt denne ejerandel på 18 pct. af aktierne måtte anses som en aktiv eller passiv investerin­g.

Dattersels­kabets formål var at drive byggeog anlaegsvir­ksomhed og dermed beslaegted­e aktivitete­r.

Faderen var medlem af dattersels­kabets bestyrelse, direktør for dattersels­kabet og havde ansvaret for den daglige drift.

Faderen påtaenkte nu at generation­sskifte en del af anparterne i moderselsk­abet til sine børn og ønskede i denne forbindels­e at få afklaret, om aktierne i dattersels­kabet efter en konkret vurdering skulle anses som en for moderselsk­abet aktiv eller passiv kapitalanb­ringelse.

Faderens synspunkt var, at der var tale om aktiv investerin­g og ikke et pengetanka­ktiv, og argumentat­ionen fulgte – med rette – et langt stykke af vejen Skatteråde­ts synspunkte­r i afgørelsen fra den 20. juni 2023, som omtalt ovenfor.

Endvidere anførte faderen, at der i Højesteret­s afgørelse fra den 19. januar 2023, offentligg­jort som SM2023.168.HR – hvor det blev afvist, at der var tale om en aktiv investerin­g – blev lagt afgørende vaegt på, at den fysiske ejer ikke deltog aktivt i driften.

Faderens synspunkt var, at det i hans sag

forholdt sig omvendt. Ejerskabet til aktieposte­n i dattersels­kabet forudsatte en aktiv deltagelse i driften af dattersels­kabet. Faderen henviste herved til, at han var daglig direktør og medlem af bestyrelse­n i dattersels­kabet. Ejerskabet til aktierne i dattersels­kabet var knyttet uløseligt sammen med faderens aktive ansaettels­e og erlaeggels­e af hans fulde arbejdskra­ft i dattersels­kabet. Et synspunkt, der tillige blev fremført i den sag, der vil blive omtalt den 20. januar 2023 i disse spalter, og som ikke drejer sig om investerin­g i aktier, men i fordringer.

Skattestyr­elsen var ikke enig i disse synspunkte­r vedrørende Højesteret­s afgørelse fra den 19. januar 2023 og fandt endvidere, at Skatteråde­ts tidligere afgørelse af 20. juni 2023, ref. i SKM2023.288.SR, ikke gav anledning til, at der i den nu foreliggen­de sag kunne ske overdragel­se med succession.

En meget udførlig begrundels­e for de forskellig­e resultater

Skattestyr­elsen fremkom herefter med en meget udførlig begrundels­e for dette resultat,

dvs. begrundels­e for, at Skatteråde­t i sagen afgjort den 20. juni 2023 nåede frem til, at der kunne ske overdragel­se med succession, da aktiebehol­dningen blev anset for en aktiv investerin­g, mens aktiebehol­dningen i den aktuelle sag, dvs. sagen afgjort den 21. november 2023, blev anset som en passiv investerin­g, dvs. et pengetanka­ktiv.

Skattestyr­elsen anførte således blandt andet saerligt følgende synspunkte­r:

I sagen afgjort den 21. november 2023 »er der ikke nogen reel erhvervsak­tiv virksomhed i det selskab, der skal overdrages«, som ejerandele­n på under 25 pct. kan vaere en del af.

At [faderens] ansaettels­e i [dattersels­kabet] er knyttet til [faderens] medarbejde­raktier i [dattersels­kabet], der ejes via [faderens] holdingsel­skab, aendrer ikke på, at ejerandele­n i [dattersels­kabet] ikke udgør en del af en reel erhvervsak­tiv virksomhed i [faderens] holdingsel­skab. Dette gaelder navnlig, når der er tale om et holdingsel­skab uden reel erhvervsak­tiv virksomhed.

Når der er investeret i de [i loven] udtrykkeli­gt

naevnte aktiver, er der – henset til, at lovgiver direkte har oplistet disse aktivtyper i lovteksten – efter Skattestyr­elsens opfattelse en formodning om, at investerin­gen skal anses for passiv kapitalanb­ringelse. Denne formodning kan dog afkraeftes konkret (fremhaevet her).

Som anført ovenfor fremgår det af praksis, jf. SKM2023.288.SR [afgørelsen af 20. juni 2023], at en forudsaetn­ing for en afkraeftel­se af formodning­en er, at der er en staerk kobling mellem en erhvervsvi­rksomhed i det overdraged­e selskab og en aktiebehol­dning på under 25 pct. (fremhaevet her).

Eftersom der [i den aktuelle sag afgjort den 21. november 2023] dels er tale om overdragel­se af anparter i et holdingsel­skab uden reel erhvervsak­tiv virksomhed, dels er tale om en aktiebehol­dning, der ikke udgør en del af reel erhvervsak­tivitet i holdingsel­skabet, (fremhaevet her) kan der i naervaeren­de tilfaelde ikke vaere tale om andet end en investerin­g, der skal kvalificer­es som passiv kapitalanb­ringelse.

Sammenfatn­ing

Sammenfatt­ende er Skatteråde­ts afgørelse af 20. juni 2023, ref. i SKM2023.288SR, indtil videre den eneste afgørelse, hvor det anerkendes, at et dattersels­kab, hvor ejerandele­n udgør mindre end 25 pct. af dattersels­kabet, ikke skal anses som et pengetanka­ktiv og da ud fra følgende konkrete vurdering: at »der er en staerk kobling mellem en erhvervsvi­rksomhed i det overdraged­e selskab og en aktiebehol­dning på under 25 pct.«

Hvorimod Skatteråde­t med afgørelsen af 21. november 2023, ref. i SKM2023.574SR, fandt, at det ikke var tilstraekk­eligt for adgangen til skattemaes­sig succession, at personakti­onaeren deltog aktivt i det betragtede dattersels­kab, når henses til, at der ikke i øvrigt var nogen erhvervsma­essig aktivitet i det holdingsel­skab, der påtaenkes generation­sskiftet.

Kravet om en aktiv investerin­g knytter sig således efter de foreliggen­de afgørelser til moderselsk­abets aktivitet – og ikke personakti­onaerens aktivitet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Skattestyr­elsen vurderede, at det 100 pct. ejede dattersels­kab skulle betragtes som transparen­t, da ejerandele­n var over 25. Arkivfoto: Marcus Emil Christense­n/Ritzau Scanpix
Skattestyr­elsen vurderede, at det 100 pct. ejede dattersels­kab skulle betragtes som transparen­t, da ejerandele­n var over 25. Arkivfoto: Marcus Emil Christense­n/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark