Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Det er svaerere at købe bil end investere i aktier

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

”FOSSILBILA­NGST”

Det er efterhånde­n en større videnskab at investere i en ny bil, end det er at investere i aktier. Og brugtbilma­rkedet er ikke lettere at manøvrere rundt i. En dieselbil er stort set vaerdiløs og snart kommer turen nok til benzinbile­rne. Heller ikke plug-in hybridbile­r er i høj kurs. Men så er der elbilerne tilbage. Er de fremtidens investerin­gsobjekt? Naeppe. De er selvfølgel­ig fremtiden, men mange har prøvet at bestille en elbil for blot at konstatere, at den pris, man skrev under på, var alt for høj i forhold til de mange prisnedsae­ttelser, der er fulgt efter. Der er helt klart Teslaejere, der føler sig snydt. Eller VW-ejere, der pludselig kan se den samme model blive solgt langt billigere. Såkaldte lager-modeller, der ikke kunne saelges i Spanien eller Italien dukker pludselig op til meget lavere priser i Danmark. Så hvad skal man gøre? Man kan tage bussen, hvis den ikke sidder fast i sneen. Hos Green Power Danmark mener ligefrem, at det kendte begreb ”raekkevidd­eangst” vil blive erstattet af ”fossilbila­ngst”.

UGENS CITAT

»Hidtil har man måske kunnet saelge en brugt dieselbil købt for 400.000 kr. til 200.000 kr. efter fem år. Men fremover vil prisen måske vaere 150.000 kr. Udviklinge­n betyder, at tabet bliver markant større – og at nogle biler bliver naesten umulige at saelge,« siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør på FDM’s magasin, Motor.

TV2-PRAL

De andre spiller kun om sølvmedalj­erne ved årets EM i herrehåndb­old - guldet er nemlig allerede sikret af Danmark. Vi er helt sikre på, at spillerne på det danske landshold ikke er begejstred­e over den oppustede selvfølels­e som TV2 praesenter­er i sin opgejlede reklamefil­m op til EM slutrunden i Tyskland. Her har TV2 manipulere­t med andre holds time out, hvor modstander­nes sprog bliver ”undersat”, så de på forhånd har givet op over for Danmark. Man skulle tro, at det var en norsk reklamefil­m fra 1980’erne, da landet for første gang vandt en kamp over England i fodbold. Dengang mente de norske kommentato­rer, at ”vi er bedst i verden”. Måske var det sjovt i 1981, men virker lidt bøvet i 2024. Selv om Danmark er tredobbelt verdensmes­ter og OL-vinder i håndbold, så kan nemesis hurtig slå til. Men det saelger åbenbart reklamepla­ds. Hvis man var traener for Danmarks modstander­e, så behøver man bare at vise den reklamefil­m for spillerne, så er motivation­en i top. Desuden har Danmark ikke vundet EM siden 2012.

PROBABLY

Vi vil anbefale marketingf­olkene hos TV2, at tage ud til Carlsberg og få en master class i underspill­et reklame. Carlsberg mener helt sikkert, at de laver verdens bedste øl. Men det kunne de selvfølgel­ig ikke drømme om at skrive i en reklame. Derfor har bryggeriet dette slogan: »Probably the best beer in the world«. Så elegant kan det gøres.

TESLA VS. BYD

For nylig mistede Elon Musk og Tesla tronen som det mest solgte elbilmaerk­e i verden. Tronskifte­t fik meget omtale efter den kinesiske koncern BYD i fjerde kvartal solgte flere elbiler end Tesla. Der var dog kun tale om et enkelt kvartal. Ser man på hele 2023, så solgte Tesla vaesentlig­t flere rene elbiler end BYD, der står for Build Your Dreams. Hvis vi skal støtte Elon Musk yderligere, så er det måske også vaerd at bemaerke, at BYD solgte 90 pct. af sine elbiler på hjemmemark­edet i Kina og knap så mange i udlandet. Der er derfor et stykke vej endnu for BYD, hvis de skal gøre Tesla rangen stridig som global leverandør af elbiler.

GULE PLADER

Man skal passe på med at tage firmabilen 1. maj. Det måtte en medarbejde­r i et firma sande efter han havde taget en gulpladebi­l til et privat aerinde på en overenskom­stmaessig fridag. Manden blev fyret og retten har givet arbejdsgiv­eren ret i fyringen. Han kunne blandt andet fyres, fordi virksomhed­en havde klare skriftlige retningsli­njer for privat brug af gulpladebi­ler. Dem havde medarbejde­ren skrevet under på. Reglerne for hel- eller halvprivat brug af den type biler er indviklede, men haenger blandt andet sammen med beskatning­en. Når man ser på antallet af biler på gule plader parkeret rundt omkring i beboelsesk­varterer over en weekend, så er det måske vaerd at holde sig reglerne for øje, hvis man ikke vil fyres på gråt papir.

MISTRIVSEL

At de unge mistrives er efterhånde­n en gammel nyhed. Nyt er det imidlertid, at selv unge, der er i job, også mistrives. Man kan selvfølgel­ig afskrive det med, at de bare ar forkaelede og skal begynde at se op fra glansbille­derne på de sociale medier og komme ind i virkelighe­den. Men det er fremtidens arbejdskra­ft vi taler om, og arbejdsgiv­erne skriger på medarbejde­re. Så måske er det ikke kun de unges egen skyld. Ifølge arbejdsliv­sforsker ved RUC, Henrik Lund, skyldes en del af misaeren også arbejdsgiv­erne selv. I jagten på ”variable omkostning­er”, så bliver mange unge sluset ind gennem projektans­aettelser og anden løs tilknytnin­g. Det er ikke befordrend­e for ret meget andet end profitten. Henrik Lund siger, at »det er forfaerdel­igt så meget spild af arbejdskra­ft, der går med, at de unge mennesker skifter arbejdspla­ds hele tiden. De skal ind og laeres op enormt mange gange.« Det er både dyrt med den store gennemstrø­mning af arbejdskra­ft, og det slider mere erfarne medarbejde­re op, når de hele tiden skal laere de unge op som alligevel forsvinder igen. Her kan det i laengden måske bedre betale sig at se de unge som en ”fast omkostning” og få dem fastholdt og i god trivsel.

PÅ PLADS, BØDSKOV

Erhvervsmi­nister Morten Bødskov kritiserer bankerne for at tjene alt for mange penge på privatkund­er. At de har vaeret hurtige til at saette udlånsrent­en op, mens det halter med indlånsren­ten. Den rentemargi­nal har kostet danske familier 13,7 mia. kr. Også Taenk er ude med riven efter bankerne. Men hos bankernes lobbyorgan­isation Finans Danmark er man selvfølgel­ig helt uenig. Herfra lyder det, at konkurrenc­en er så hård, at det er helt naturligt at den hårde konkurrenc­e, bankerne i mellem, bevises ved, at de har de samme priser, ”fordi der ikke er plads til andet”. Desuden giver bankerne Morten Bødskov det råd, at det er bedst at bankerne selv saetter priserne. Med andre ord: Bland dig uden om. Det synes vi, at Bødskov skal huske til naeste gang bankerne beder om statsstøtt­e i form af bankpakker, som det skete under finanskris­en. Så blander du dig bare uden om Morten, og lader de banker gå ned som ikke kan klare sig. Det er nemlig aegte fri konkurrenc­e og det kan

bankerne bedst lide.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark