Jyllands-Posten

Danmark er repraesent­eret på ny liste over verdens dyreste byer

En raekke populaere europaeisk­e storbyer er blevet markant dyrere sammenlign­et med for et år siden, mens bl.a. japanske byer nu er billigere.

- TOM NØRGAARD

De fleste ved det godt. De sidste par år er det blevet vaesentlig­t dyrere at vaere borger naesten uanset hvor i verden, man har hjemme. Leveomkost­ningerne er i følge Worldwide Cost of Living Index steget med i gennemsnit 7,4 procent på verdenspla­n i 2023 – mens tallet i 2022 var 8,1 procent.

Men nogle steder i verden er det nu engang dyrere at bo og leve end andre – og i de fleste henseender også mere bekostelig­t at besøge som turist.

På den nyeste liste fra Economist Intelligen­ce Unit fremgår det, at de dyreste byer i verden at bo i lige nu er bystaten Singapore og Zürich i Schweiz, mens New York, der sidste år indtog førsteplad­sen sammen med Singapore, i år er faldet ned som nummer tre på listen sammen med schweizisk­e Geneve

Herefter følger metropoler­ne Hong Kong samt Los Angeles og Paris.

Det danske islaet på listen er måske ikke så overrasken­de København, der ligger side om side med Tel Aviv på ottendepla­dsen, mens den sidste by i top-10 udgøres af San Francisco på den amerikansk­e vestkyst.

Populaere storbyer er blevet dyrere

De billigste leveomkost­ninger finder man igen i år i lande, der er praeget af uro, konflikter og generelle samfundspr­oblemer. Det gaelder i udtalt grad Damaskus i Syrien, der ifølge Economist intelligen­ce Unit er den billigste by i verden efterforfu­lgt af Teheran i Iran og Tripoli i Libyen. Argentinas hovedstad Buenos Aires ligger også på listen over de ti billigste byer i verden.

Indekset afslører desuden, hvilke byer der det seneste år er blevet henholdsvi­s markant dyrere eller billigere at bo i. Til førstnaevn­te hører populaere storbyer som Berlin og Prag, mens japanske byer som Osaka og Tokyo er blevet maerkbart billigere.

Det samme gaelder i øvrigt russiske storbyer som Moskva og Sankt Petersborg samt en raekke kinesiske byer. Det skyldes ifølge Economist intelligen­ce Unit bla. en svaekket renmimbi, en faldende efterspørg­sel blandt forbrugern­e og at man endnu ikke er kommet helt i omdrejning­er efter pandemien, som blev et hårdt slag for den kinesiske økonomi.

EIU er forsknings- og analyseafd­elingen hos The Economist Group.

 ?? ?? Singapore er verdens dyreste by, men man kan dog spise fremragend­e mad på alle niveauer, bl.a. her i Chinatown. Foto: Getty Images
Singapore er verdens dyreste by, men man kan dog spise fremragend­e mad på alle niveauer, bl.a. her i Chinatown. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark