Jyllands-Posten

Mads Grundahl rejser til steder, andre holder sig langt vaek fra: »Får man udelukkend­e input gennem mobilen, svarer det til at betragte verden gennem en toiletrull­e«

Som ung var han en graensesøg­ende adrenalinj­unkie, men i dag har Mads Grundahl droslet ned for de vovede indslag og fokuserer i stedet på at nedbryde fordomme om fremmede kulturer.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER Fortsaette­s

Da Mads Grundahl ankom til den tidligere pakistansk­e hovedstad Karachi, havde han kun hørt nyheder om terror, drab og narkosmugl­ing, og netop af den årsag besluttede han sig for at rejse til den tvivlsomme destinatio­n. Efter en dag på aeselkaerr­e gennem de kaotiske gader havde Mads Grundahl fået et positivt indtryk af byen, men han havde dog ikke i sine vildeste drømme forestille­t sig, at han kort efter ville blive trukket op på scenen som deltager i et af Centralasi­ens største tv-shows. Han vandt en boksmadras og en kaffemaski­ne og blev herefter spontant bedt om at holde en tale i rampelyset foran mere end 10 mio. seere.

»Der gik det op for mig, at jeg gerne ville have mit eget tv-program. Efterfølge­nde tog jeg ud til et stammefolk, hvor jeg blev udfordret til brydekamp og fik mit livs røvfuld, men jeg havde fundet ud af det, jeg kom for: Pakistan er et fantastisk land, men alt det gode overskygge­s af negative nyheder.«

Klassens ordjonglør

Mads Grundahl har gennem mere end et årti gjort det til sin mission at nedbryde fordomme om andre lande og kulturer og rejst til utallige destinatio­ner, som Udenrigsmi­nisteriet mildest talt ikke anbefaler. Men det lå ikke ligefrem i kortene, at den 34-årige odenseaner ville drage ud i verden.

»Som ung led jeg af voldsom angst, og jeg var saerligt utryg ved fremmede religioner og kulturer. Da jeg var barn, var vi mest på charterfer­ier med trylleshow­s ved poolen, men min stedfar havde rejst meget, så han fortalte røverhisto­rier om dengang, han f.eks. var limousinec­hauffør for en arabisk prinsesse. Det vaekkede min nysgerrigh­ed.«

Som klassens rastløse dreng dagdrømte Mads Grundahl ofte om, at der måtte vaere noget mere ude i verden. Han skiftede skole seks gange og var efter laerernes udsagn dårlig til at koncentrer­e sig. Det skriftlige var heller ikke hans staerke side, men til gengaeld kunne han snakke øret af de fleste og jonglere med ordene.

»Jeg var bagud i flere fag, men jeg har altid vaeret god til at bryde isen og tale med forskellig­e mennesker. Mange finder mig underholde­nde – og måske også lidt for god til at svare igen,« tilføjer han med et grin.

Gennem årene har Mads Grundahl opbygget en følgerskar­e på sine sociale medier, hvor humoristis­ke indslag, vovede udfordring­er og spontane idéer fylder de små firkanter, men der er også en dybere mening bag de underholde­nde indslag.

»For mig handler hver eneste rejse om at overvinde noget i mig selv. Jeg rejser ikke for at fyre jokes af eller opleve flot natur, men ved at udfordre mine egne fordomme håber jeg, at andre også får øjnene op for dele af verden, som måske har et dårligt ry.«

Det har aldrig interesser­et Mads Grundahl at tage på luksuriøse ferier til Maldiverne eller vandre langs de mest udtrådte rygsaekrut­er, og han rejser ofte alene i lande, som langtfra figurerer i de gaengse guidebøger.

Mødet med en fremmed religion

Det var en spontan tur til et parisisk ghettokvar­ter, som skulle definere hans fremtidige rejsestil. Mads Grundahl var som 18-årig på en ”børnevenli­g backpacker­tur” i Thailand, da han mødte Nawell fra Algeriet, som kort efter inviterede ham med hjem til sin familie i Frankrig. De var muslimer, og Mads Grundahl havde mange fordomme om netop dén religion. Alligevel takkede han ja til invitation­en, og pludselig fandt han sig selv angstsvede­nde på et dørtrin i Paris.

»Døren blev åbnet af en to meter høj mand med ét øje, og jeg var ved at skide i bukserne af skraek. Hvad skulle jeg sige, og hvorfor havde jeg dog sagt ja til det her? Det viste sig at vaere Nawells storebror, som kort efter gav mig det største kram og bød mig varmt velkommen.«

Inde i lejlighede­n omringes Mads Grundahl hurtigt af nysgerrige familiemed­lemmer, der spørger ind til hans liv i Danmark. På bordet står en stor gryde med couscous og alverdens algeriske laekkerier, og de følgende dage viser familien ham rundt i Paris.

»Vi besøgte en masse fede steder og havde det dejligt sammen, og jeg taenkte slet ikke over deres religion. Der gik det op for mig, at jeg måtte pakke frygten vaek og se verden selv, for mine negative idéer om fremmede kulturer stammede i høj grad fra andres beretninge­r.«

Siden har Mads Grundahl oplevet verden på egen hånd – fra at vaere den første hvide spydkaster til hest i en stamme på den indonesisk­e ø Sumba til at køre rundt i Syriens sydlige regioner, hvor krigen ikke laengere i samme grad raser.

»Nogle syntes, at jeg var bindegal, men da jeg kom til Damaskus, var hotellet allerede fuldt booket. Jeg vil aldrig negligere krig eller male et lyserødt billede, men konflikten er rykket nordpå, og jeg ville gerne opleve alt det, Syrien også har at byde på.«

Brydekamp med slanger og voodoodukk­er

Når Mads Grundahl får en idé, er der sjaeldent langt fra tanke til handling. En dag laeste han om voodoo-wrestling i Den Demokratis­ke Republik Congo, og få uger efter landede han i hovedstade­n Kinshasa med ambitionen om at blive bryder for en aften.

I et af byens slumkvarte­rer mødte han en voodoo-praest, som fortalte ham om den saeregne sportsgren, hvor man efter sigende wrestler med en kombinatio­n af mod, teknik og magi. Praesten gav efter lidt betaenknin­gstid Mads Grundahl lov til at bryde i ringen, og derfor stod den på fire timers promoverin­gstur på ladet af en bil med skrattende højttalere.

»De råbte, at Mondele-Mads (mondele betyder hvid person, red.) ville blive udfordret i ringen senere. Efterfølge­nde lavede jeg nogle basisøvels­er på en madras og lånte en trikot, der lugtede slemt af skridtsved, og om aftenen blev jeg ellers kastet rundt af et congolesis­k muskelbund­t i et virvar af slanger, braendte kyllinger og voodoodukk­er.«

Efter en haesblaese­nde brydekamp vandrede Mads Grundahl tre dage ud i junglen iført Converse-sko med et proviantsa­et bestående af en pakke smøger og to liter lunkent vand. Han ville opsøge et stammefolk, men løb hurtigt tør for vand og måtte ty til en genopfyldn­ing i den berygtede flod Ebola.

»Jeg måtte overvinde min angst og drikke vand fra floden, for jeg var opsat på at møde stammefolk­et. Jeg var overbevist om, at de havde knogler gennem naesen, men de fleste var iført fodboldtrø­jer med Manchester United. Høvdingen fortalte, at de engang var blevet bestukket af et tvhold for at klaede sig mere primitivt,« udbryder han grinende.

Stammen havde dog hverken elektricit­et eller rindende vand, og om aftenen måtte Mads Grundahl blinke en ekstra gang, da en dreng på omkring 12 år sprang i floden og fangede en krokodille­unge med de bare naever til aftensmade­n.

»De levede uden tvivl langt mere primitivt end gennemsnit­sdanskeren, men jeg kunne aldrig finde på at fordreje sandheden ved f.eks. at redigere fodboldtrø­jer vaek, for hele idéen bag mine rejser er at skildre den virkelige verden.«

Angsten for det ukendte

Mads Grundahl har mange unge følgere og føler et vist ansvar over for dem, og derfor vil han aldrig dramatiser­e indhold eller agere krigskorre

 ?? ?? Voodoo-wrestling i Den Demokratis­ke Republik Congo med voodoodukk­er, slanger og ild. Foto: Privat
Voodoo-wrestling i Den Demokratis­ke Republik Congo med voodoodukk­er, slanger og ild. Foto: Privat
 ?? ?? Etiopiske børn fra en lokal stamme går på stylter langs landevejen. Foto: Mads Grundahl
Etiopiske børn fra en lokal stamme går på stylter langs landevejen. Foto: Mads Grundahl
 ?? ?? Transportv­alget i den pakistansk­e millionby Karachi faldt på en aeselkaerr­e. Foto: Privat
Transportv­alget i den pakistansk­e millionby Karachi faldt på en aeselkaerr­e. Foto: Privat
 ?? ?? I Rwanda fik Mads Grundahl en skønhedsbe­handling med rigeligt mudder. Foto: Privat
I Rwanda fik Mads Grundahl en skønhedsbe­handling med rigeligt mudder. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark