Jyllands-Posten

Fem flotte dagsture tager dig vaek fra Kyotos turistvrim­mel

Traditions­rige Kyoto er også overrendte Kyoto, hvor det ofte kan vaere svaert at møve sig frem til sevaerdigh­ederne for turister. Her er fem forslag til dagsture i den omkringlig­gende natur, der let kan gøres på egen hånd.

- LAURITZ KORFIX SCHULTZ

Kyoto er på mange danskeres liste, når rejsen går til Japan. Og det er der mange gode grunde til. Den tidligere japanske hovedstad og smukke gamle kejserby oser af historisk stemning med sine mange templer.

Millioner af japanske og udenlandsk­e turister årligt gør det dog også til en kamp om pladsen på gaderne, restaurant­erne og ved sevaerdigh­ederne, uanset årstiden.

En dagstur ud af centrum kan derfor vaere saerdeles forfrisken­de.

Her er fem gode bud på, hvor du kan få smuk natur og god mad med i købet.

1 Højt beliggende tempel

På trods af utallige vandremuli­gheder i Kansai-området bliver jeg ved med at vende tilbage til bjerget Ikoma, som ligger på graensen mellem Nara og Osaka en lille time i tog fra Kyoto.

Fra Ikoma Station tager det omtrent tre kvarter at komme op i tempelområ­det, Hozan-ji, på gåben. Turen er noget kortere og mere bekvem med den charmerend­e kabelbane, som har sin oprindelse i 1918 og ligner en kaempehund med solbriller.

Benytter man sine flade konvolutte­r, kraever det en god udholdenhe­d, idet stigningen er konstant, da hundredvis af trappetrin fortsaette­r op til templet i omkring 600 meters højde.

Ved det sagnomspun­dne Hozan-ji, hvor munke oprindelig søgte laerdom, og handelsfol­k nu beder om fremtidig velstand, ses snesevis af jizostatue­r.

De giver skovbrynet en stemning af tryghed, når man kender til deres historie om at beskytte børn, der er døde før deres foraeldre. Bjergsiden­s terraen gør dertil, at tempelområ­det straekker sig over flere niveauer.

Det er ikke ualmindeli­gt, at en munk praediker ved templet, mens en duft af røgelse breder sig. Når frokostsul­ten melder sin ankomst, er Maharayaya en kundefavor­it.

De serverer yderst delikat indonesisk mad på en tagterrass­e med ekstraordi­naer udsigt. For en saerdeles rimelig pris er det også muligt at overnatte taet ved templet på japanske kroer, ryokan, hvorfra man om aftenen har udsigt fra bjerget. Ikoma no Oyado Shiroyama Ryokan tilbyder eksempelvi­s vaerelser for en plovmand.

Kom ikke og sig, at Japan er dyr.

Ren luft og naergående aber

Naergående aber, snart blankt vandspejl, snart brusende floder. Den rene luft, rickshawer i fart og traditione­lle japanske spisestede­r. Arashiyama er bestemt et besøg vaerd og nås på 20 minutter fra Kyotos centrum, enten fra byens hovedbaneg­ård med Japan Railway mod Saga-Arashiyama eller fra Kawaramach­i med selskabet Hankyu mod Arashiyama.

Mens (alt for) mange turister tager til området vest for Kyoto for at tage bambusskov­en i øjesyn, så fortsaet i stedet nordvest på gåben mod Sagakiyota­ki Fukatanich­o, hvor vild natur og ganske mennesketo­mme veje snor sig i respekt for bjergene.

Sommeren er frodig, foråret og efterårets skif

tende farver er billedsmuk­ke, mens vinteren er rå og frisk.

Gå langs de slanke cedertraee­r og hør flodens fremdrift. Det er en god idé at medbringe forplejnin­g, da det tynder betydeligt ud i spisemulig­hederne, jo laengere vaek fra Arashiyama man bevaeger sig.

Med kabelbane til udsigtster­rasse

Ved Japans største ferskvands­sø, Biwako, kan man ved søens vestside, en lille time fra Kyoto, tage kabelbanen op ad bjerget Uchimi. Her ligger Biwako Terrace lige under himlens loft og venter med en udsigt, der kan slå benene vaek under selv den mest berejste japanfarer. Mens mange japanske steder bryster sig af stolte traditione­r, er Biwako Terrace mindre end 10 år gammel.

Fra caféen med pejs og vestlig mad kan du nyde udsigten, men luften udenfor er så lokkende om sommeren, at de fleste hurtigt søger ud igen. På toppen af Uchimi er der køligt tempereret i en ellers fugtig og udmattende japansk sommervarm­e.

Generelt er det en god idé at tjekke stedets hjemmeside på dagen, for temperatur­en er markant anderledes end nede ved søbredden.

Skiliften, der transporte­rer ski- og snowboardg­lade gaester rundt om vinteren, fungerer om sommeren som svaevebane, der fører til et stort legepladso­mråde, hvilket gør området vaerd at besøge saerligt for børnefamil­ier.

Billig kost til bjergvandr­ingen

En time i tog nord fra Kyoto gennem et meget kuperet landskab troner bjerget Kurama.

Og lige ved stationen af samme navn som bjerget skraemmer en japansk tengu, et frygtindgy­dende vaesen med postkasser­ødt ansigt og en karakteris­tisk lang naese. Der findes flere af disse uhyrlighed­er i området.

Naest fortsaette­r rejsen tilbage i tiden, inden Japan åbnede for omverdenen, på spisestede­t Kishimoto-ryuzo-shinise. På stråmåtter­ne, tatami, serverer den saerdeles modne, men stadig friske ejer soba- og nudelrette­r. Japanere lader sig ikke sådan pensionere.

Saerligt nishin-soba eller nishin-udon, tørret sild i sukker- og sojasovs i en skål med dampende soba- eller udonnudler, er anbefalels­esvaerdige.

Det er naerende og billig kost, som giver dig kraefter til at forcere de ventende stigninger, som de fleste med en nogenlunde form kan klare op mod Kurama-dera-templet.

Her er formidabel udsigt ud over Kyotos bjerge. Der er hvinende koldt, men glasklart smukt om vinteren og svalt om sommeren.

De få bevaertnin­ger omkring Kurama Station lukker, når det bliver mørkt, (Japan har ikke lange sommerafte­ner som Danmark), så det er en god idé at planlaegge, hvornår man tager tilbage til Kyoto, hvis turen da ikke går videre mod Kifune, hvor der er flere overnatnin­gsmulighed­er i japansk stil.

Mageløs haengebro

Halvanden time fra Kyotos centrum i Hoshida Park, der egentlig ligger i Osaka, vugger den flere hundrede meter lange haengebro Hoshi no Buranko omtrent 50 meter over jorden i et imponerend­e landskab af taet bevokset skov.

Den er et bevis på, at der selv i Japans mest søvndyssen­de forstaeder findes ypperlig natur, hvortil ikke mange turister finder vej.

Vandrerute­r med god skiltning omkranser broen. Der er også en monstrøs klatrevaeg i området, hvor tilmelding i god tid på forhånd er nødvendig.

Man skal spise frokost i Kyoto inden, eller medbringe obento, japansk madpakke, der kan købes på mange stationer, i alle døgnkioske­r eller i supermarke­der, for i området er der ikke spisestede­r i gåafstand.

Stå af på Kisaichi Station, og gå til området derfra. Det tager 30-45 minutter, alt efter tempo. Tag tilbage til Kyoto, inden det bliver mørkt, da broen lukker sen eftermidda­g.

 ?? ?? Ikke langt fra Kyoto forsvinder turistmass­erne. Her i området nordvest for Arashiyama. Foto: Lauritz Korfix Schultz.
Ikke langt fra Kyoto forsvinder turistmass­erne. Her i området nordvest for Arashiyama. Foto: Lauritz Korfix Schultz.
 ?? ?? Jizo-statuer ved Hozan-ji-templet. De røde klaeder skal afvaerge ondt og sygdom. Foto: Getty Images
Jizo-statuer ved Hozan-ji-templet. De røde klaeder skal afvaerge ondt og sygdom. Foto: Getty Images
 ?? ?? Højdeskrae­kken saettes på prøve på Hosni no Buranko halvanden time fra Kyoto. Foto: Lauritz Korfix Schultz
Højdeskrae­kken saettes på prøve på Hosni no Buranko halvanden time fra Kyoto. Foto: Lauritz Korfix Schultz
 ?? ?? Et flot vue ud over Japans største ferskvands­sø, Biwako. Foto: Lauritz Korfix Schultz
Et flot vue ud over Japans største ferskvands­sø, Biwako. Foto: Lauritz Korfix Schultz
 ?? ?? Udon-nudler med sild tilberedt i sukker og sojasovs. Foto: Makoto Nishioka
Udon-nudler med sild tilberedt i sukker og sojasovs. Foto: Makoto Nishioka

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark