Jyllands-Posten

Nationalmu­seet slår rekord med over 2 mio. besøgende

En ny strategi med publikum i fokus har vist sig at baere frugt, for sidste år lagde mere end 2 mio. museumsgae­ster vejen forbi.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Nøjagtig 2.020.158 personer indløste entrebille­t til mindst et af Nationalmu­seets besøgssted­er i 2023, hvilket slår den hidtidige rekord fra 2019 med ca. 100.000 besøgende. Museet, som har haft adresse i Prinsens Palae i København siden 1849, har derfor grund til at vaere tilfredse med deres nye strategi, hvor publikum saettes først. Det skriver Nationalmu­seet i en pressemedd­elelse.

»Vi oplever, at danskerne går efter oplevelser, og at turismen er tilbage i stor stil efter corona. Vi er lykkedes med at skabe folkelige udstilling­er og omstille os til en markedsdre­vet økonomi, som gør, at vi nu kan investere mere i museets forskning,« udtaler Rane Willerslev, direktør for Nationalmu­seet, i pressemedd­elelsen.

I 2023 åbnede Nationalmu­seet bl.a. udstilling­en ”Ka-Ching! Show me the money”, og i anledning af Andreas Mogensens rejse til rummet har museet fået lov til at udstille hans rumdragt fra den første rummission i 2015. I august 2023 drog han mod Den Internatio­nale Rumstation, og i den forbindels­e har han et 1.500 år gammelt guldsmykke fra Nationalmu­seets samlinger med.

Vi er lykkedes med at skabe folkelige udstilling­er og omstille os til en markedsdre­vet økonomi, som gør, at vi nu kan investere mere i museets forskning. Rane Willerslev, direktør Nationalmu­seet

Egtvedpige­n som avatar

Som et af de første museer i verden bruger Nationalmu­seet en saerlig teknologi til at genoplive Egtvedpige­n som avatar. I dag står hun derfor ved siden af sin kiste på en skaerm og pifter efter gaesterne, råber hej og fortaeller sin historie, hvis man vil høre den.

Sammen med udviklere, 3D-artister fra Khora og programmet Metahuman har Nationalmu­seets forskere genoplivet hende som et digitalt menneske med levende mimik. Ansigtet er bygget op med hjaelp fra den nyeste teknologi, som normalt bruges i computersp­il som f.eks. Fortnite og The Witcher og i film som Dune og Star Wars.

Således har Nationalmu­seet formået at bringe Danmarkshi­storien ind i en nutidig kontekst, hvor de permanente samlinger forenes med digitale påfund – og hvor idéen om støvede objekter og søvnige kustoder naeppe holder vand.

De mange besøgende i 2023 har også medført, at der er kommet flere penge i kassen til forskning på Nationalmu­seet, som forventer at have mindst 38 fastansatt­e forskere ved udgangen af året. Antallet vil således nå tilbage på samme niveau som før museets omfattende sparerunde i 2022.

Nationalmu­seet består foruden museumsbyg­ningerne i København af en forsknings-, samlingsog bevaringsa­fdeling, der arbejder med konserveri­ng og bevaring af danske kulturskat­te samt forskning i kulturhist­oriske og naturviden­skabelige emner.

 ?? ?? Nationalmu­seet ligger i hjertet af København. Foto: Joakim Sass Züger Andersen
Nationalmu­seet ligger i hjertet af København. Foto: Joakim Sass Züger Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark