Jyllands-Posten

Dramatisk opera om parforhold­et og historisk lav kronekurs er grund til at besøge Oslo til vinter

Norges hastigt voksende hovedstad kan sagtens besøges i de kolde måneder, hvor kulturliv og gastronomi traekker.

- MERETE IRGENS OG STEEN FRIMODT Tjuvholmen.no Bygdøynesv. 36. kon-tiki.no

Oslos gamle stolthed, skihopbakk­en på Holmenkoll­en, ligger i lae øverst på fjeldsiden, mens en af hovedstade­ns nyere markante bygningsva­erker ligger smukt placeret på havnekajen: Operahuset fra 2008 dominerer havneprome­naden, når man kommer sejlende ind i fjorden.

Operahuset er opført med et marmorbela­gt tag, der med afsaet i den frie norske natur opfordrer alle til at vandre en tur op i højderne. Her kan man se ud over fjorden og skaergårde­n, hvor farverige sommerhuse ligger spredt. I den modsatte retning kan man se ind over Oslos livlige centrum, og laengere vaek er der bakker og fjelde, så langt øjet raekker.

Hovedstade­ns ca. 700.000 indbyggere er ligesom resten af landet glade for at vandre, og her er fjeldene blot udskiftet med byvandring – f.eks. langs den 9 km lange havneprome­nade, der er anlagt langs havneløbet med orange infostande­re, eller ad stierne langs den brusende elv Akerselva.

FREDAG Munchs mange vaerker

Munch-museet er rejst til en 60 m høj klods med et karakteris­tisk skulpturel­t knaek i toppen. Både udseende og beliggenhe­d har vaeret genstand for hidsig offentlig debat. En del af konstrukti­onen skyldes saerdeles avancerede teknologie­r, der skal beskytte den kunst, der vises.

Museet viser udpluk af Munchs overdådige samling af ca. 1.100 malerier, 4.700 tegninger og 18.000 grafiske blade, som han testamente­rede til Oslo Kommune. Foruden udstilling af højdepunkt­erne i hans virke er der også skiftende udstilling­er med andre kunstnere. Desuden rummer bygningen med sine 13 etager restaurant, café, butik, koncertsal­e og biograf. munchmusee­t.no

Sprudlende samlingsst­ed med kultursti

Akerselva slynger sig gennem byen fra Maridalsva­nnet til fjorden ved Bjørvika, og har fra gammel tid dannet graense mellem Oslos øst og vest.

Kunstmiljø­et breder sig her: Vulkan er byen i byen, som samler kultur, hoteller, kontorer, torvehal, butikker, dans og idraet, og stedet har modtaget flere priser for baeredygti­g byudviklin­g. På kulturstie­n langs den 8 km lange elv kan man krydse 29 forskellig­t konstruere­de broer og spotte laks, ørred og krebs i elven. Ved en af de kraftige fosser er der bygget en laksetrapp­e. vulkanoslo.no

Parforhold­et gennem to århundrede­r

Arkitektfi­rmaet Snøhetta begik en genistreg, da de byggede Oslos hus for opera og ballet i Bjørvika. Gnistrende hvidt marmor i skrå flader rejser sig som et elegant isbjerg på havnekajen, og operahuset er i den grad designet til at skulle opleves med udsigten på taget. Men man snyder sig selv, hvis man ikke også traeder indenfor og saetter sig til rette foran scenen i den traebeklae­dte sal.

Nu har du muligheden for at opleve en storslået opsaetning med tre betydnings­fulde vaerker, der er flettet sammen i én intens fortaellin­g fra det 19. og 20. århundrede. ”Blåskjeggs borg” skildrer parforhold­et bag lukkede døre på en rejse gennem tiden, men med udgangspun­kt i samme sted: I en lejlighed, hvor forskellig­e par gennem tiderne oplever kriser og glaede, håb og skuffelser, liv og død.

Forestilli­ngen kan ses i perioden fra den 20. januar til den

16. februar 2024. operaen.no

LØRDAG Bevingede ord på fortovet

Forfattere­n Henrik Ibsen havde sin daglige gang mellem lejlighede­n (nu museum) lige syd for kongeslott­et til Grand Hotels café på Karl Johan. Praecis kl. 12 satte han sig ved stambordet for at laese dagens aviser og nyde et glas specialimp­orteret øl. Derfor den oplagte idé at overføre hans udødelige citater til runer i fortovsfli­serne på straekning­en, der nu kaldes ”Sitatgaten”.

Undlad ikke at besøge museet, der er indrettet i tilknytnin­g til hans hjem. Omvisninge­n giver et herligt billede af dette egensindig­e nationalik­on. Henrik Ibsensgt. 26. ibsenmusee­t.no

361 meter zipline og 4.000 års skihistori­e

Det legendaris­ke skihoptårn rejste sig på ny som Fugl Føniks i foråret 2010, tegnet af det danskbelgi­ske arkitektfi­rma JDS. Vaek er det gamle tårn, der blev kendt under Vinter-OL i 1952. Det moderne tårn kan fragte turister helt til toppen med elevator, og det ligger bedre beskyttet mod de drilske vinde. Udsigten fra toppen af tårnet er selvsagt fantastisk, og på det tilhørende skimuseum rulles 4.000 års skihistori­e ud.

Det aegte sug kan man få ved at tage ziplinen Kollensvev­et, der er monteret fra top til bund af hopbakken. 361 m med en højdeforsk­el på 107,5 m. Holmenkoll­ens café holder staedigt fast i norske skiklassik­ere som vafler og Kvikk-lunsj. Kongeveien 5. T Holmenkoll­en st. holmenkoll­en.com

Michelinre­staurant i det gamle Oslo

Der er ikke meget tilbage af det oprindelig­e Oslo – eller Christiani­a, som byen hed, da dette i dag lidt ydmyge kvarter så dagens lys. Vaek er kongeborg og klostre, men her er stadig et par ruiner

og en del aeldre, fredede huse fra 1700-tallet.

I Gamlebyen er der flere steder at stille den store og lille sult. Tjek f.eks. udvalget på Schweigaar­ds gate, hvor Maaemo i nr. 15B topper med tre Michelin-stjerner, eller mere ydmyge, italienski­nspirerede Roald & Umberto i nr. 56, opkaldt efter polarfarer­ne Roald Amundsen og hans kommandør Umberto Nobile.

Dronning Eufemias gate 23. maaemo.no

En lille fjer på Fuglen

Et stenkast fra universite­tet ligger Fuglen, et af Oslos bedste kaffestede­r med hjemmerist­ede bønner fra de bedste produenter.

Indretning­en er retrochik og funderet i 1960’erne med vintagemøb­ler og masser af palisander og teak. Om aftenen transforme­rer stedet sig selv til en rigtig god cocktailba­r. Et godt sted at få en fjer på sammen med de studerende fra det naerliggen­de universite­t.

Universite­tsgt. 2. fuglen.no

SØNDAG Til tops i tårnet

Navnet Tjuvholmen betyder tyveholmen, og det var her, man i 1600-tallet henrettede den slags. Siden har den lille landstump for enden af Aker Brygge haft mange funktioner. I dag tiltraekke­r blandingen af ekstremt dyre boliger, kontorer, restaurant­er, gallerier, kanaler og parkanlaeg mange mennesker. Skulpturpa­rken kantes af et badeanlaeg, hvor der er skabt et kunstigt rev, der tiltraekke­r masser af fisk, muslinger og snegle.

Tag en tur i vejret med Tjuvtitten – det tager kun 40 sekunder at komme 54 m op i det spinkle tårn, og det er et røverkøb til 20 norske kroner for en billet.

Verdensber­ømt tømmerflåd­e

Thor Heyerdahls tømmerflåd­e af balsatrae fra Kon-Tiki-ekspeditio­nen i 1947 fra Peru til Polynesien er blevet et ikon. Kon-Tiki skulle bevise, at Polynesien­s første beboere kunne vaere kommet fra Sydamerika. Heyerdahl viste, at det var muligt, men hans teorier er stadig kontrovers­ielle. Dog har de nyeste dna-test understøtt­et hans teorier.

I museet findes også sivbåden Ra II fra ekspeditio­nen, som skulle vise, at Amerika kunne vaere opdaget laenge før Columbus og vikingerne. Museets multimedie­rum viser dokumentar­optagelser, bl.a. fra Heyerdahls ekspeditio­ner.

Merete Irgens og Steen Frimodt er forfattere til Turen går til Norge, som denne artikel er et redigeret uddrag fra.

 ?? ?? Oslo havn og skyline har forandret sig markant de senere år. Foto: Getty Images
Oslo havn og skyline har forandret sig markant de senere år. Foto: Getty Images
 ?? ?? Operahuset er skabt af den norske tegnestue Snøhetta. Foto: Martina Pipprich
Operahuset er skabt af den norske tegnestue Snøhetta. Foto: Martina Pipprich
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? En laekker servering med jomfruhumm­er på Maaemo. Foto: PR
En laekker servering med jomfruhumm­er på Maaemo. Foto: PR
 ?? ?? Oslos torvehalle­r er et populaert mødested. Foto: VisitNorwa­y
Oslos torvehalle­r er et populaert mødested. Foto: VisitNorwa­y

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark