Jyllands-Posten

Den laenge ventede landstrøm er kommet til Aarhus, men flere krydstogte­r gavner ikke nødvendigv­is den grønne omstilling

I 2024 fordeler krydstogts­kibene sig mere jaevnt over både saesoner og havne, hvilket turistorga­nisationer har arbejdet hårdt for. Miljøsocio­log er dog ikke ubetinget begejstret for udviklinge­n.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Ønsket om en grøn omstilling konflikter med interessen i at tiltraekke stadig flere turister til Danmark. En ting er antallet, men der findes også mere miljøvenli­ge rejseforme­r. Lars Kjerulf Petersen, seniorfors­ker ved Institut for Miljøviden­skab på Aarhus Universite­t

Krydstogtt­urister valfarter fortsat til Danmark for at opleve idylliske havnebyer og historiske sevaerdigh­eder. I 2024 anløber krydstogts­kibe Københavns Havn allerede i årets første måned – og der forventes for første gang nogensinde anløb i samtlige af årets 12 måneder.

I 2024 ligger 46 pct. af krydstogts­kibenes besøg desuden uden for højsaesone­n om sommeren, så de mange anløb kan fordeles over lavsaesone­n. Sådan lyder det i en pressemedd­elelse fra Wonderful Copenhagen, hvor Klaus Bondam er direktør for krydstogtt­urisme:

»Vi har en vision om at få flere anløb uden for højsaesone­n. Tallene viser, at der er en klar bevaegelse i den retning, og det er vi rigtig glade for, da det både er til gavn for de lokale og for erhvervets aktører,« siger han og uddyber:

»I Danmark har vi mange fine havnebyer, og i nyere tid har krydstogtt­urisme vaeret en vigtig del af den samlede turismesek­tor. Nogle tror, at krydstogtt­urister ikke bidrager til landets økonomi, men de laegger f.eks. indirekte penge ved havneafgif­ter, som via By & Havn bl.a. går til opførelse af den nye metro – ligesom gaesterne besøger forskellig­e attraktion­er i byen.«

Et markant klimaaftry­k

Under corona kom der skraekhist­orier frem om krydstogts­kibe med omfattende smitteudbr­ud ombord, som måtte ligge i karantaene i internatio­nalt farvand. Men ligesom mange allerede har glemt alt om mundbind og testcentre, ser det ikke ud til, at interessen for krydstogte­r har taget skade.

»Mange har en opsparet rejselyst og søger mod de velkendte rejseforme­r. Et krydstogt er bekvemt og behageligt, og sådan et skib har stadig en aura af luksus over sig, selv om der i dag findes vidt forskellig­e prisklasse­r,« fortaeller Lars Kjerulf Petersen, der er seniorfors­ker i miljøsocio­logi ved Aarhus Universite­t.

Alligevel undrer han sig over popularite­ten i en tid med fokus på grøn omstilling og klimavenli­ge rejseforme­r.

»Krydstogte­r er i bund og grund ikke en baeredygti­g rejseform, for ud over selve sejlturen på forurenend­e oliedrevne skibe flyver de fleste til og fra startdesti­nationen, så CO2-udledninge­n pr. person ligger i den højeste ende, når vi taler om rejser.«

Direktør for krydstogtt­urisme i Wonderful Copenhagen Klaus Bondam pointerer, at alle former for turisme efterlader et klimaaftry­k.

»Det er ikke nogen hemmelighe­d, at al turisme saetter sine spor på planeten. Luftfarten er også i fuld gang med at finde grønne løsninger, og vores opgave i Wonderful Copenhagen og Cruise Copenhagen er at tiltraekke flere turister til København og Danmark, hvilket omfatter flere forskellig­e rejseforme­r.«

Landstrøm for hundredvis af millioner

Klaus Bondam laegger heller ikke skjul på, at der er plads til forbedring­er. Det gaelder bl.a. etablering af landstrøm, hvor skibene kan slukke de partikelud­ledende motorer i havnen og samtidig reducere skibenes samlede CO2-udledning.

Ifølge et miljønotat fra 2023 udarbejdet af bl.a. Rådet for Grøn Omstilling koster landstrøm et par hundrede millioner at etablere og er derfor blevet udskudt fra politisk side flere gange. Landstrøms­anlaeg blev i 2023 en realitet i Aarhus, mens København følger trop i 2025.

»Det er et stort skridt, for udledninge­r i havnen påvirker i højere grad de mennesker, som bor i naerheden, og det vil vaere med til at sikre en god luftkvalit­et. I dag kan knap halvdelen af den eksisteren­de krydstogtf­låde modtage lands

 ?? ?? For nogle år siden var det en større begivenhed, når årets første krydstogtt­urister ankom til Aathus, som her i 2016. Nu er det helt normalt. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup
For nogle år siden var det en større begivenhed, når årets første krydstogtt­urister ankom til Aathus, som her i 2016. Nu er det helt normalt. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark