Jyllands-Posten

Danmarksfe­rie

-

trøm – og flere rederier investerer i at ombygge deres skibe til formålet, så det tal vil vaere op mod 80 pct. i 2027,« siger Klaus Bondam.

Seniorfors­ker og miljøsocio­log Lars Kjerulf Petersen er positivt stemt over for de nye landstrøms­anlaeg, men mener, at de har vaeret alt for laenge undervejs.

»Der har vaeret snak om disse anlaeg i 20 år, og det er aergerligt, der skulle gå så laenge. Desuden er det ikke et krav at benytte sig af landstrøm, og lige så snart skibet laegger fra kaj, sejler det stadig på miljøskade­lig bunkerolie. Der er lang vej endnu,« siger han.

Der findes omkring 350 krydstogts­kibe på verdenspla­n, men lige nu tilbyder kun 2 pct. af verdens krydstogth­avne at tilkoble skibene til landstrøm. Klaus Bondam mener, at alle krydstogts­kibe på sigt bør pålaegges at tage imod landstrøm.

»Hvis en havn tilbyder det, skal man efter min mening forpligte rederierne til at tage imod det. Jeg vil gå så vidt som at sige, at skibene på sigt skal kunne forbydes at laegge til, hvis de ikke lever op til visse miljøkrav. Det er dog beslutning­er, som skal tages i vores netvaerk Cruise Baltic.«

Grøn omstilling rimer ikke på flere turister

Da interessen for København som krydstogtd­estination fortsat påvirkes af, at Skt. Petersborg i Rusland ikke laengere er velbesøgt, forventes antallet af krydstogtt­urister at lande på ca. det samme niveau som i 2023, som betyder omkring 770.000 besøgende i hovedstade­n.

De mindre havne uden for hovedstade­n oplever stadig fremgang – byer som f.eks. Sønderborg, Skagen, Nyborg og Rønne – og forventer i år 236 anløb af krydstogts­kibe med omkring 493.000 passagerer. Det er naesten 100.000 flere gaester end i 2023.

De forventede knap 1,3 millioner krydstogtg­aester i år er sød musik i ørerne på turistorga­nisationer­ne, mens Lars Kjerulf Petersen er lettere skeptisk.

»Der lader ikke til at vaere nogen øvre graense for antallet af turister, men de lokale indbyggere skal også kunne leve. Venedig, Barcelona og Amsterdam har jo naermest måttet skraemme turisterne vaek igen,« siger han og uddyber:

»Ønsket om en grøn omstilling konflikter med interessen i at tiltraekke stadig flere turister til Danmark. En ting er antallet, men der findes også mere miljøvenli­ge rejseforme­r. Der er en stigende interesse for togrejser, hvor man som turistorga­nisation kunne laegge flere af sine kraefter.«

Hos Wonderful Copenhagen er man optimistis­k omkring den grønne omstilling af krydstogtb­ranchen, selv om der fortsat skal arbejdes for baeredygti­ge initiative­r.

»Der sker virkelig noget på området, og Den Internatio­nale Maritime Organisati­on (IMO) har netop vedtaget, at man skal kunne sejle uden brug af fossile braendstof­fer i 2050. Vi arbejder på, at dette mål skal rykkes frem til 2040. På et individuel­t plan skal skibene se naermere på deres hastighed, madspild, plastikfor­brug og udledning af spildevand,« afslutter Klaus Bondam.

 ?? ?? I Københavns Havn vil der for første gang vaere anløb af krydstogts­kibe i samtlige 12 måneder af året. Foto: Getty Images
I Københavns Havn vil der for første gang vaere anløb af krydstogts­kibe i samtlige 12 måneder af året. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark