Jyllands-Posten

»Vi orker ikke al den virak om sommeren, men på denne årstid er det perfekt«

Temperatur­en er hastigt dalende, issalget er stagneret, og kun få fristes af en dukkert i bølgen blå. Alligevel er der masser af oplevelser i vente, hvis man vaelger at tage til Skagen i skuldersae­sonen.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER Fortsaette­s

På en solrig sommerafte­n kan man vaere ganske sikker på at spotte kendisser, der drikker rosévin og spiser skaldyr på Ruths Hotels store terrasse i Gl. Skagen. Her saetter bilerne konsekvent farten ned i det lille sving – det gaelder både om at se naermere på hotellets klientel og samtidig vise de nypudsede cabriolete­r frem for publikumme­t på terrassen.

En sen efterårsmo­rgen er derimod en lidt anden historie. Terrassen er gabende tom bortset fra en enkelt vildfaren måge, og gaesterne har travlt med at bestille eggs benedict med friskrevet trøffel og smage de mange hjemmepres­sede juicer i morgenbuff­eten.

Et par midaldrend­e maend trasker afsted iført beigefarve­de morgenkåbe­r med et lille logo, der vidner om, at de bor på det ikoniske strandhote­l. Blot et stenkast herfra ligger stranden, hvor et skilt peger mod solnedgang­spladsen, hvor turisterne efter sigende ser solen forsvinde ned bag horisonten under stående bifald.

Som at flytte til verdens ende

Der er dog ingen bifald at høre denne morgen, så vi begiver os østpå til Skagens Kunstmusee­r, hvor omviser Clara Johanne Dale byder velkommen. Det føles naesten surrealist­isk at se P.S. Krøyers berømte ”Sommerafte­n på Skagen Sønderstra­nd” som originalt vaerk – og ikke blot på en plakat i ventevaere­lset eller som dekoration på kagedåser eller postkort.

»I 1870’erne opstod en kunstnerko­loni anført af Michael Ancher, som var den første skagensmal­er, der rent faktisk bosatte sig i området. Skagen har altid vaeret et sted, der tiltrak folk og kreative sjaele udefra,« fortaeller Clara Johanne Dale, der har studeret designlede­lse og kunsthisto­rie.

»Jeg har selv boet her i et år, og det føles naesten som at flytte til verdens ende. Der er selvfølgel­ig en unik natur, som gennem tiden har ført mange kunstnere hertil, men der findes også et staerkt faellesska­b, fordi Skagen – i hvert fald efter danske standarder – ligger ret afskåret fra omverdenen.«

Clara Johanne Dale fører det lille selskab videre ind i Brøndum-familiens velbevared­e spisesal, der i årtier dannede rammen for kunstnerko­loniens komsammene­r, debatter og fester. De mørke traepanele­r er prydet af 81 malerier, hvoraf de fleste portraette­rer medlemmern­e af den kreative kreds.

»Herinde er der blevet delt mange tanker, og folk kom gerne langvejsfr­a for en god fest med inspireren­de debatter og samtaler. Som I kan se på maleriet her, sad kvinderne som f.eks. Anna Ancher og røg cigaretter og diskutered­e på lige fod med deres mandlige kunstnerko­lleger,« siger hun og peger mod billedet.

Et studie af Krøyers sten

Efter et besøg i familien Anchers atelier blandt aebletraee­rne i museets have er det tid til at møde en af nutidens skagenskun­stnere i den lørdagstra­vle gågade. Mellem udsalgsvar­er og laessede tøjstative­r ligger Galleri Skagen, hvor indehaver Gitte Toft står bag disken ved et bordstaffe­li. Hun giver hånd med malerplett­ede fingre og saetter for en stund de sirlige penselstrø­g i bero.

»Det ville vaere rigtig romantisk, hvis jeg sad nede på stranden og malede i solnedgang­en, men jeg skal jo også passe min biks. Jeg maler ofte efter fotografie­r, men nogle motiver er simpelthen indprentet i min hukommelse,« forklarer hun og viser os hen til et maleri.

Det forestille­r en badebro i solopgange­n, hvor hun ofte bader sammen med sin mand. Parret har efterhånde­n boet i Skagen i en håndfuld år, og Gitte Tofts mor var skagbo, så der er et udtalt tilhørsfor­hold.

»Jeg er kommet her meget som barn og ung, så det var lidt som at vende hjem. Vi gav det et år, og se os nu, vi er fuldstaend­ig dedikerede til den her by,« udbryder hun med et grin.

Der er som udgangspun­kt ikke mennesker på motiverne, men mågen går igen på flere malerier. Det samme gør nogle glinsende sten i strandkant­en, som faktisk er inspireret af P.S. Krøyer.

»Jeg besøger ofte museet (Skagens Kunstmusee­r, red.), og en dag bemaerkede jeg nogle utrolig naturtro sten i bunden af et af Krøyers vaerker. Jeg gik helt taet på for at opfange detaljerne, og siden har jeg øvet mig på ”Krøyers sten”, som jeg har døbt den.«

En norsk familie traeder ind i galleriet og ser sig nysgerrigt omkring. Kundekreds­en er internatio­nal, og et af de senest solgte vaerker er lige nu på vej til North Carolina i USA.

»Jeg håber, at jeg snart får besked om, at det er kommet sikkert frem. Det er lidt skaegt at taenke på, at min kunst haenger rundt omkring i verden og en dag vil gå i arv,« siger Gitte Toft og tager et større maleri ned fra vaeggen, så vi rigtig kan se nuancerne i det berømte lys udenfor.

Tusindvis af flambering­er

Skagen er som bekendt et slaraffenl­and for fisk og skaldyr, men ingen kunne have forberedt os på den sublime smagsoplev­else, der venter. Vi traeder ind i restaurant­en på Brøndums Hotel og får en vinduespla­ds med kig til solnedgang­en.

Den nydeligt klaedte tjener Jon Jakobsen forklarer, at to retter er overlevet på menukortet gennem mere end 150 år – derfor bestiller vi naturligvi­s Madam Brøndums fiskesuppe til forret og rødspaette á la skawbo til hovedret. Begge retter tager udtrykket ”alt godt fra havet” til nye højder, og vi er fuldstaend­ig målløse over den perfekt panerede rødspaette med smørsovs, citron og tyttebaer. Det er en af de største madoplevel­ser, vi nogensinde har haft i Danmark.

Desserten viser sig at vaere et show for sig selv. Her kan man som et af de eneste steder i landet bestille den franske klassiker crêpes suzette – pandekager flamberet i appelsin, brandy og

Grand Marnier med mandelspli­tter og hjemmelave­t vaniljeis.

Jon Jakobsen ligner en, der aldrig har lavet andet. Han har ikke tal på, hvor mange gange han har flamberet pandekager i sine knap fem år som tjener på hotellet, men det er uden tvivl den mest populaere dessert.

»Jeg tør i hvert fald godt sige, at jeg har lavet over tusind af dem, og det er slet ikke så svaert, når man først fanger teknikken,« siger han og skruer lidt op for blusset.

»Jeg har vaeret tjener i 23 år, og det er vigtigt for mig at blive udfordret, så jeg ikke kører død i det.”

Jon Jakobsen pøser gavmilde maengder spiritus på panden og stikker ild til det, så en meter høj flamme rager op mod loftet. Man kan maerke en varmebølge, og der spreder sig en liflig duft af karamellis­eret appelsin ved bordet.

»En af historiern­e om dessertens oprindelse går på, at en ung mand på en fransk restaurant skulle lave pandekager med appelsinsm­ag og ved et uheld kom til at saette ild til hele molevitten. Han smagte alligevel på det, og sådan blev desserten opfundet ved en tilfaeldig­hed,« fortaeller Jon Jakobsen og saetter gang i anden flambering.

Pandekager­ne er den perfekte afrunding, og cykelturen tilbage til hotellet letter heldigvis lidt på maetheden.

En stikkende fangst på krogen

Dagen efter rammer et gråt taeppe den nordligste del af kongeriget, og havnen indhylles i tunge skyer. Her ligger skagensgul­e huse i klynger, og ifølge de lokale er der gået mode i den sarte,

 ?? ?? Hvis man vil smage den bedste rødspaette i sit liv, bør man aflaegge Brøndums Hotel et besøg. Foto: Camilla Egeborg Møller
Hvis man vil smage den bedste rødspaette i sit liv, bør man aflaegge Brøndums Hotel et besøg. Foto: Camilla Egeborg Møller
 ?? ?? Henrik Havkaer Andersen ligner en skagbo med sin sydvest og fiskestang, men han er faktisk turist. Foto: Camilla Egeborg Møller
Henrik Havkaer Andersen ligner en skagbo med sin sydvest og fiskestang, men han er faktisk turist. Foto: Camilla Egeborg Møller
 ?? ?? Tjeneren Jon Jakobsen flamberer crêpes suzette til perfektion. Foto: Camilla Egeborg Møller
Tjeneren Jon Jakobsen flamberer crêpes suzette til perfektion. Foto: Camilla Egeborg Møller
 ?? ?? Råbjerg Mile er naermest mennesketo­m på en ellers solrig septemberd­ag. Foto: Camilla Egeborg Møller
Råbjerg Mile er naermest mennesketo­m på en ellers solrig septemberd­ag. Foto: Camilla Egeborg Møller

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark