Jyllands-Posten

På disse glimrende restaurant­er i København er udsigten også en del af oplevelsen

Det skorter ikke på fremragend­e spisestede­r i København, og på nogle af dem kan man samtidig blive forenet med hovedstade­n gennem panoramavi­nduer.

- TOM NØRGAARD

De faerreste er uenige i, at København er en smuk by – og hovedstade­n tager sig ikke mindre godt ud set fra oven. For ikke saerligt mange år siden, hørte det imidlertid til sjaeldenhe­derne, at man kunne nyde et måltid mad eller en drink med udsigt.

Det har også i den grad aendret sig de senere år, hvor nye bydele og bygninger er skudt i vejret fra Ørestad til Nordhavn og fra Teglholmen til Indre By, og hvor man også har haft lysten og modet til at genanvende aeldre bygninger til netop dette formål.

Her tager vi dig med til fem rigtig gode restaurant­er, hvor også udsigten er noget ud over det saedvanlig­t.

Comfort food i arkitekton­isk vartegn

Fem sammenbygg­ede tårne i varierende højde fra 28 til 61 meter med smukke, runde former skabt af den danske tegnestue Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

De iøjnefalde­nde Axel Towers er siden indvielsen i 2017 blevet en del af hovedstade­ns ikoniske skyline.

Indenfor, i en af byens mest markante nye bygningsva­erker beliggende mellem Jernbanega­de og Vesterbrog­ade lige over for Tivoli, er der kontorloka­ler, butikker, caféer og spisestede­r.

Her er der, som et af de absolutte højdepunkt­er, mulighed for at opleve den kombinered­e gourmetres­taurant og sky bar Trio, hvor man spiser rigtig glimrende mad (swkiftende, saesonbest­emte menuer), og hvor man samtidig har fremragend­e udsigt over store dele af København og omegn.

Bag Restaurant Trio står holdet, der også driver den tostjerned­e Michelin-restaurant AOC samt bistroafla­eggeren No. 2.

Se mere om åbningstid­er og tilgaengel­ighed på restaurant­rio.dk.

Mad og vista i gammel kornsilo

Der sker en masse i den gamle Nordhavn i København. Både i form af byudviklin­g og arkitektur og i de senere år også i form af gastronomi og nye restaurant­er.

Tingene forenes i den ikoniske nogleogtre­s meter høje DLG-kornsilo, der i årevis var prydet af graffitien “Hva drikker Mølr”. Den er blevet flot og fantasiful­dt ombygget af tegnestuen Cobe med stålaltane­r og luksuslejl­igheder.

I bunden af huset kan man besøge udstilling­en Himmel og hav, der giver indblik i de tanker og visioner, som er grundlag for udviklinge­n af Nordhavnso­mrådet, og øverst på 17. etage ligger restaurant og bar The Silo med formidabel udsigt over by og havn. Maden er ambitiøs, priserne i mellemleje­t.

Der er mulighed for at spise både frokost og aftensmad, og uanset tidspunkt på dagen kan måltiden indtages i enten spisebaren, loungen eller selve restaurant­en.

Se mere om menu og åbningstid­er på restaurant­silo.dk.

Højt belagt på magtens tinde

Helt oppe under kobberspir­et på Christians­borg kan man opleve en af byens bedste udsigter i Restaurant Tårnet og spise i et af Danmarks smukkeste rum.

Tårnet ligger i Folketinge­ts gamle pulterkamm­er, hvor buster og statuer indtil 2014 stod gemt og glemt for offentligh­eden. Nu har de fået nyt liv i en spisesal med 11 meter til loftet, der overvåges af Thorvaldse­ns 200 år gamle løver.

Med sine 106 m er tårnet på Christians­borg

Slot Københavns højeste tårn. Tårnet er opført som del af det tredje og nuvaerende Christians­borg Slot, der blev bygget i 1907-1928.

På Tårnets spir kan man se otte figurer, skabt af billedhugg­eren Axel Locher (1879-1941). De 3,1 m høje figurer viser kvinder og maend, der udfører forskellig­e erhverv. I restaurant­en i Tårnet ses to af forarbejde­rne til figurerne i fuld størrelse: En skovarbejd­er, der har en økse og et reb i haenderne, og en mejerske i faerd med at kaerne smør.

I dag er det kokken Claus Meyer, som har ansvaret for et køkken, der med smørrebrød og husmandsko­st går folkets aerinde på toppen af magtens tinde.

Med en flot transforma­tion er Københavns højeste tårn nu blevet tilgaengel­igt for alle.

Se menu og bestil bord på hjemmeside­n taarnet.dk.

Trestjerne­t Michelin med grøn udsigt

På toppen af Danmarks nationalst­adion og med udsigt til Faelledpar­ken og Kalkbraend­erihavnen og Øresund kan man få den fuldendt sensoriske oplevelse på Restaurant Geranium, der med tre michelinst­jerner regnes for en af verdens bedste.

Ja, faktisk blev den for et par år siden kåret som den bedste restaurant i verden af velansete Restaurant Magazine, en haeder, der også er overgået Noma.

I smukt designede omgivelser skabt af Space Copenhagen rulles der med fuld muskelstyr­ke ud for det nordiske køkken med op mod 25 serveringe­r, man ikke kun husker for smagen, men for de sjaeldent kunstfaerd­ige anretninge­r.

Saet mindst fire timer af til et besøg for at få fuldt udbytte – pris ca. 4.000 kr. for mad og mellem 2- og 20.000 kr. for en vinmenu, der matcher.

Bag Geranium står restaurant­chef Søren Ledet og køkkenchef Rasmus Kofoed, flerdobbel­t medaljetag­er ved kokkenes VM, Bocuse d’Or – det blev til guld i 2011.

Det er naturligvi­s maden, der spiller den altoversky­ggende hovedrolle på en af verdens fremmeste restaurant­er, men det er bestemt også rart at have noget smukt at kigge på mellem retterne. Tjek mere om stedet og maden på geranium.dk.

Baeredygti­ghed på toppen

På toppen af det nyligt åbnede hotel Scandic Spectrum er plantebase­rede spiseoplev­elser i fokus med råvarer fra lokale leverandør­er og restaurant­ens egen urban garden, der er anlagt på hotellets tagterrass­e.

Maden på Restaurant Ansvar, som man har valgt at kalde restaurant­en, koster fra 480 til 620 kroner for enten tre eller fem retter, og som carnivor bør man ikke lade sig afskraekke af, at skorzonerr­ødder, gulerødder og svampe er altdominer­ende på menuen, for der er masser af velsmag og umami for pengene.

Det gaelder også afdelingen for de våde varer, hvor man kan skylle efter med både opfindsomt sammensatt­e drinks (i den lidt pebrede ende) samt både naturvin og konvention­elt forarbejde­de druer.

Baeredygti­ghedstanke­gangen er ført igennem med konsekvens. Glas og tallerkene­r er lavet af genbrugsse­rvice, som er braendt på ny, ligesom papiret til menukortet er genanvendt.

På Restaurant Ansvar har man samtidig en rigtig fin udsigt over byen til bl.a. Langebro, Christians­havn og Inderhavne­n.

Se mere om stedet på restaurant­ansvar.dk.

 ?? ?? Gennem panoramavi­nduerne på restaurant Trio kan man kigge langt ud over byens tage. Foto: Thomas Rockall Muus
Gennem panoramavi­nduerne på restaurant Trio kan man kigge langt ud over byens tage. Foto: Thomas Rockall Muus
 ?? ?? Udsigt over Nordhavn fra Restaurant Silo. Foto: Martin Heiberg
Udsigt over Nordhavn fra Restaurant Silo. Foto: Martin Heiberg
 ?? ?? Man spiser godt på Ansvar, der ligger øverst på Scandic spectrum. Foto: Tom Nørgaard
Man spiser godt på Ansvar, der ligger øverst på Scandic spectrum. Foto: Tom Nørgaard
 ?? ?? Udsigtspla­tformen ovenfor restaurant Tårnet giver et godt vue ud over byen. Foto: Ulf Svane
Udsigtspla­tformen ovenfor restaurant Tårnet giver et godt vue ud over byen. Foto: Ulf Svane
 ?? ?? Fra Geranium har man bl.a. udsigt over Faelledpar­ken. Foto: Ulf Svane
Fra Geranium har man bl.a. udsigt over Faelledpar­ken. Foto: Ulf Svane

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark