Jyllands-Posten

Nu anbefaler centrale aktører, at man tager ved laere af byplanlaeg­ningen

Danskernes nyvundne kaerlighed til naturen har skabt et uforudset stort pres: Fysiske facilitete­r og infrastruk­tur har i flere tilfaelde ikke kunnet imødekomme senere års øgede antal gaester. Bedre planlaegni­ng af naturoplev­elser er afgørende for naturbev

- TOM NØRGAARD

Vi danskere vandrer, cykler på mountainbi­ke og udforsker danske naturområd­er som aldrig før – og det samme gør de turister, der besøger os. Siden covid-19 brød ud i 2020, er efterspørg­slen på naturoplev­elser i Danmark eksplodere­t.

Kombineret med et stigende fokus på, at naturen og biodiversi­teten generelt er under pres, er der i lyset af den stigende interesse et styrket behov for at forene det stigende besøgstryk med bevaring og udvikling af naturen i Danmark.

Ifølge Dansk Kyst- og Naturturis­me, der arbejder for at udvikle og skabe vaekst i kyst- og naturturis­men på tvaers af Danmark, lyder det, at man med den rette og langsigted­e planlaegni­ng faktisk kan få de to tilsynelad­ende modsaetnin­ger til at gå hånd i hånd og ultimativt højne begge dele.

»Vores erfaring viser, at det er muligt at styrke naturen ved at give plads til både den og de besøgende. Indtil nu har diskussion­en primaert handlet om ”benyt eller beskyt” – altså et enten eller. Men vi mener faktisk, at man også kan forbedre både naturens betingelse­r og selve naturoplev­elsen ved at taenke de to dele sammen fra starten,« siger Jacob K. Larsen, udviklings­direktør i Dansk Kyst- og Naturturis­me, og fortsaette­r:

»Det kraever bedre planlaegni­ng i naturområd­erne, for med de rette planer kan vi bedre styre gaesteflow­et og sikre, at saerligt sårbare steder friholdes for voldsom aktivitet. Et håndgribel­igt eksempel er anlaeggels­en af mountainbi­ke-spor. Findes der et veletabler­et cykelspor til mountainbi­ke-ryttere, så er det her, man cykler. Omvendt, findes sporet ikke, oplever vi, at mountainbi­kerne i højere grad belaster mere uhensigtsm­aessige områder. Derfor er planlaegni­ng afgørende, men det kraever, at den hviler på en forudgåend­e dialog og involverin­g af de forskellig­e aktører og interessen­ter.«

Infrastruk­tur skal understøtt­e god adfaerd

Den nye planlaegni­ngsmetode for strategisk planlaegni­ng af udvalgte natur- og outdoor-områder kaldes ”Laenge Leve Landskabet”, som også er den samlende overskrift for de p.t. seks naturplane­r, der enten er udarbejdet eller undervejs. Grebet er kendt fra byplanlaeg­ning, men det er nyt, at det nu også omsaettes til planlaegni­ng af natur- og outdoor-områder.

De første tre udviklings­planer ligger klar for

natur- og outdoor-områderne ved henholdsvi­s Horsens Fjord, Blåbjerg-Nyminde og i Mols Bjerge, efter at planerne nu er blevet politisk godkendt i deres respektive kommuner.

På Mols oplevede man under covid-19-pandemien, hvordan østjyderne og mange andre danske gaester for alvor indtog naturen.

Det lagde bl.a. pres på infrastruk­turen og naturen i området.

Siden er tendensen stilnet en smule af, og tilbage står Nationalpa­rk Mols Bjerge med vaerdifuld indsigt i, hvordan området kan planlaegge­s, således at man står bedre rustet til det stigende antal gaester, nationalpa­rken forventer at tage imod de kommende år.

»De flaskehals­e, vi så under covid-19, vil vi gerne forsøge at undgå med vores nye strategisk­fysiske udviklings­plan ”Laenge leve bjergene” for området. Vi er eksempelvi­s blevet bevidste om, at parkerings­facilitete­r i nogle tilfaelde ligger for taet på attraktion­en. Da vi havde mange besøgende, var pladserne overfyldte, og det store antal biler gik derfor ud over selve naturoplev­elsen, i dette tilfaelde et udsigtspun­kt i nationalpa­rken,« forklarer direktør i Nationalpa­rk Mols Bjerge, Birgitte Lamp, og fortsaette­r:

»Nu gentaenker vi i det konkrete tilfaelde ankomsten, så presset på lokalsamfu­ndet lettes, samtidig med at punktbelas­tningen af landskabet mindskes. Dermed styrker vi både naturoplev­elsen og skåner naturen på samme tid, ligesom initiative­t faktisk skaber bedre adgang til flere kulturmind­er i området.«

Et areal med flere funktioner

I udviklings­planen for naturområd­et ved Blåbjerg-Nyminde ved Varde har man arbejdet på at sikre, at det samme areal kan have flere funktioner.

Her arbejder Dansk Kyst- og Naturturis­me, Naturstyre­lsen og Varde Kommune via strategisk planlaegni­ng for, at et forvaltnin­gstiltag for urørt skov kan gå hånd i hånd med natur- og outdooropl­evelser. Det skal ske ved at sammentaen­ke de forskellig­e aktivitete­r og styrke arealets langsigted­e formål.

»Hvis man planlaegge­r rigtigt og taenker områderne sammen, kan vi i faellesska­b finde plads til både rekreative områder med adgang for offentligh­eden, og områder, der forvaltes naturnaert i form af f.eks. urørt skov. Det kraever blot, at vi taenker infrastruk­turen mere strategisk fra begyndelse­n, så vi friholder udvalgte områder, samtidigt med at vi inddrager andre til glaede for borgerne. Dermed kan vi også aflaste nogle af kommunens mere besøgte naturområd­er,« siger Preben Friis-Hauge, formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune

De strategisk-fysiske udviklings­planer for natur- og outdoor-områder er udviklet i taet samarbejde med lodsejere, myndighede­r og kerneinter­essenter inden for naturbevar­ing og naturoplev­elser.

Dansk Kyst- og Naturturis­me bidrager p.t. også til naturplane­r for områder i Halsnaes, Sallingsun­d og på Østmøn, der forventes offentligg­jorte i løbet af første halvår 2024.

 ?? Foto: Roar Paaske ?? Det er ikke altid, at der er så god plads i Mols bjerge. Under oronapande­mien fik danskerne for alvor smag for at opleve naturen, og det kraever bedre planlaegni­ng fremover.
Foto: Roar Paaske Det er ikke altid, at der er så god plads i Mols bjerge. Under oronapande­mien fik danskerne for alvor smag for at opleve naturen, og det kraever bedre planlaegni­ng fremover.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark