Jyllands-Posten

Gud er røget ud af valgsprog, men for kongen er der stadig »noget, der er større end ham selv«

Kong Frederik har afsløret sit valgsprog, hvor analytiker­e haefter sig ved, at Gud er røget ud. Fornyelse er på vej.

- MORTEN PIHL STEEN A. JØRGENSSEN morten.pihl@jp.dk steen.a.jorgenssen@jp.dk

»Hans valgsprog er på mange måder mere velfungere­nde end dronningen­s. Der er god rytme i det, det er ret vellykket. Talen indikerer, at han har planer om, at der skal ske fornyelse.«

Sådan lyder vurderinge­n fra Jesper Troels Jensen, retoriker og formand for organisati­onen Danske Taler.

Han var en del af menneskeha­vet, der hyldede kong Frederik X foran Christians­borg Slot, efter at hans mor, dronning Margrethe, i Statsrådet havde skrevet under på to stykker papir og dermed abdicerede.

Efter en kort tale afslørede en tydeligt rørt kong Frederik sit valgsprog.

Dronning Margrethe havde valgsproge­t »Guds hjaelp, folkets kaerlighed, Danmarks styrke«.

Hendes søns valgsprog lyder: »Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.«

Gud røg ud

Jesper Troels Jensen haefter sig isaer ved, at Gud er røget ud af valgsproge­t.

»De fleste konger har jo haft Gud med i sit valgsprog, og det har kong Frederik ikke. I sin tale taler han om, at der er noget, som er større end ham selv. Så han arbejder alligevel videre med en tradition, hvor der er noget, ”der er større end os”. Dronningen sagde, at det var Gud. Jeg synes, at hans valgsprog på mange måder er mere velfungere­nde end dronningen­s,« siger Jesper Troels Jensen.

Dronning Margrethe har ifølge Jesper Troels Jensen oftere brug udtrykket »Gud bevare Danmark« end sit valgsprog efter en tale.

»Spørgsmåle­t er, om kong Frederik, når han afslutter nytårstale­n, slutter af med at sige »Gud bevare Danmark«, som hans mor og hans morfar gjorde. Det bliver spaendende at se, om han aktivt vil bruge sit valgsprog,« siger Jesper Troels Jensen.

I sin tale sagde kong Frederik bl.a., at han håber at blive en samlende konge.

»Det er et ansvar, jeg tager på mig med respekt, stolthed og stor glaede. Det er en gerning, jeg vil gøre mig umage med og baere gennem den tillid, jeg møder.«

»Jeg får brug for al den støtte, jeg kan få fra min elskede hustru, fra min familie, fra jer og fra det, der er større end os.«

Kongens valgsprog består af tre led, og det fungerer godt, mener Jesper Troels Jensen.

»Valgsproge­t skal siges meget tydeligt, men så kan man også få både rytme og alt muligt ind i det. Og rytme og slogans holder vi meget af. Det er meget brugbart. Det er lidt ligesom ”Gud, konge og faedreland”,« siger han.

Retorikere­n kalder det første ord i valgsproge­t, »Forbundne«, enormt.

»Han er et led i en uendelig kaede. Det forbundne gaelder bagudrette­t, men i sin tale siger han jo også, at han nu er konge af i morgen. Dermed markerer han, at der måske kommer noget nyt på et tidspunkt. Han siger det ikke direkte, men talen indikerer, at der skal ske fornyelse,« siger Jesper Troels Jensen.

Han henviser til følgende fra talen:

»I dag går tronen videre. Mit håb er at blive en samlende konge af i morgen. Det er en opgave, jeg har naermet mig hele mit liv. Et ansvar, jeg tager på mig med respekt, stolthed og stor glaede.«

Forandring

Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Th. Dahl, der følger kongehuset taet, peger på tre ting, der umiddelbar­t springer i øjnene.

»Hans budskab i den korte tale om, at hans håb var at blive »en samlende konge af i morgen«, var markant. Det er naturligt, når vi går fra en monark, der har siddet på tronen i mere end et halvt århundrede, men det er formentlig også et signal om, at vi kan vente os en konge, der ikke kun vil bevare, men også forandre,« lyder vurderinge­n fra Niels Th. Dahl.

Også han bider maerke i, at Gud ikke er med i kongens valgsprog, som i stedet fremhaever »mere generelle dyder, der i højere grad omfavnes af også dem, der tilhører andre religioner eller ikke har nogen«.

»Det samme kunne man i øvrigt også høre i hans tale, hvor han heller ikke naevnte Gud, hvor han ønskede sig støtte fra ”det, der er større end os”. Det viser også noget om, at selv om kong Frederik ikke er fremmed over for tro og kristendom, så er det på en mindre eksplicit måde, end det har vaeret for hans mor.«

Det var ifølge Niels Th. Dahl også tydeligt, at kong Frederik ønsker at knytte sin familie taet til sig selv og sin gerning som konge. Han naevnte flere gange både dronning Mary og familien, ligesom et kys på balkonen mellem kongen og dronningen også var en nyskabelse.

»Dronning Mary er et af det danske kongehus’ allerstørs­te aktiver, og hun bliver afgørende for, hvordan kong Frederik kommer til at klare sin regeringst­id,« siger Niels Th. Dahl.

Lydniveaue­t af hyldesten af den nye konge fik en tak opad, da dronning Mary trådte ud på balkonen til hele rigets nyslåede konge.

 ?? ?? »Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark,« lyder Kong Frederik X’s valgsprog. Det er første gang, Gud ikke naevnes i regentens valgsprog. Foto:
Gregers Tycho
»Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark,« lyder Kong Frederik X’s valgsprog. Det er første gang, Gud ikke naevnes i regentens valgsprog. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark