Jyllands-Posten

Nu går kampen om USA’s naeste praesident for alvor i gang

Meget tyder på, at republikan­erne igen vaelger Donald Trump som deres naeste praesident­kandidat. Men en joker kan muligvis spolere hans planer.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

DES MOINES, IOWA

Hvis der er en ting, der er sikkert i amerikansk politik, er det, at man aldrig som kandidat skal saelge pelsen, før bjørnen er skudt. Alligevel har de seneste mange måneder også blandt mange politiske eksperter vaeret praeget af et uomtvistel­igt forhold.

Donald Trumps føring i meningsmål­ingerne er så massiv, at han, allerede før primaerval­get overhovede­t er kommet i gang, er blevet spået til at vinde stort. Men der er også en anden tolkning. En tolkning, der, selv om den måske nok stadig er lidt løs i kanterne, bliver stadig mere og mere manifester­et og farlig for Donald Trump.

Den går på, at den tidligere praesident rent faktisk ikke kan føle sig helt så sikker laengere.

Mandag bliver det første blad i den kamp vendt. Det sker, når de republikan­ske vaelgere flokkes ude omkring i alt fra forsamling­shuse til skoler og gymnastiks­ale for gennem en såkaldt caucus at vaelge, hvem de synes skal vaere partiets kandidat til praesident­valget i 2024.

Indtil videre har det vaeret en barsk kamp. Naermest lige så barsk som det vintervejr, der de seneste dage har praeget ”The Hawkeye State”. Fredag skete der så noget interessan­t. Her begyndte Donald Trumps udfordrer – den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley – for første gang at overhale den anden tilbagevae­rende hovedudfor­drer i feltet, Floridas republikan­ske guvernør, Ron DeSantis.

Ingen drejebog

I de vaegtede nationale målinger står Nikki Haley nu til at få 17,3 pct. af stemmerne, mens Ron DeSantis har 16,1 pct. Donald Trump er stadig langt foran med sine 51,3 pct. Men tallene bekraefter det billede, som mange i lang tid har talt om.

Nikki Haley er jokeren, der kan ryste Donald Trump.

Indtil nu har det da heller ikke vaeret en af de primaerval­gkampe, som udmaerker sig ved at have bevaeget sig efter den normale politiske drejebog. Bare det faktum, at Donald Trump helt har afvist at deltage i de nationale debatter på amerikansk tv, har gjort valgkampen til en af de mest saere og bizarre i nyere tid i USA.

Donald Trumps fravaer har gjort, at hans modstander­e mestendels har angrebet hinanden i stedet for at gå efter deres hovedmodst­ander. Samtidig har valgkampen haft det maerkvaerd­ige tvist, at Donald Trump hele to gange i sidste uge måtte optraede i retslokale­r i både Washington og New York i stedet for at føre kampagne i Iowa.

I sagen i Washington står Donald Trump anklaget for at have forsøgt at omgøre resultatet af praesident­valget i 2020. I New York handler sagen om mulig svindel med ejendomsmi­llioner.

Retsmødern­e fandt sted, mens både Ron DeSantis og Nikki Haley havde travlt med at møde deres vaelgere i Iowa. Men de mange sager har tilsynelad­ende ikke skraemt Donald Trump. Forleden udsendte han en staerkt omdiskuter­et valgvideo, hvor han fremstille­r Det Hvide Hus som et slags plejehjem med den 81-årige amerikansk­e praesident Joe Biden som en aldrende pensionist.

Videoen er allerede gået viralt på de sociale medier.

I et af klippene fra videoen hjaelper Joe Bidens kone, Jill Biden, sin mand med at få jakke på, mens praesident­ens briller gammelmand­sagtigt stikker ud over et sort mundbind.

Mandag vil det første slag i det republikan­ske primaerval­g så blive afgjort i det sneklaedte Iowa, og her ser det altså ud til, at Nikki Haley som den eneste af kandidater­ne kan skabe bare en smule spaending om resultatet.

Indtil videre har hun da også imponeret, mener flere i Iowa.

Trods et par mindre fodfejl har hun forsøgt at gøre det, der naermest er umuligt. Hun har på den ene side kritiseret Donald Trump for at vaere den forkerte til at lede landet videre. Samtidig har hun talt til hans vaelgerbas­e blandt den mere fattige hvide del af middelklas­sen. Det gjorde hun f.eks. på overbevise­nde vis torsdag under et valgmøde i Ankeny uden for Des Moines i Iowa.

Her adressered­e hun både Trump-vaelgernes bekymringe­r over for USA’s økonomi og den ukontrolle­rede migration, samtidig med at

hun gav den tidligere praesident kant ved at anvise en mere midtsøgend­e tilgang til den amerikansk­e udenrigspo­litik.

Om det er nok til at vinde primaerval­get, er alt for tidligt at sige.

Men her i Iowa er vejen ifølge mange i hvert fald begyndt at blive brolagt for Nikki Haley frem mod de naeste stater inden Super Tuesday den 5. marts, hvor valgresult­atet for alvor bliver cementeret.

Millioner af dollars i ryggen

Saerligt i New Hampshire, hvor det andet og naeste primaerval­g kommer til at stå den 23. januar, bliver det interessan­t. Ligesom i de vaegtede nationale målinger har Nikki Haley også her haft momentum. Med flere millioner dollars i ryggen fra den stenrige Koch-familie har hun de seneste uger turneret rundt i staten, mens hendes folk på jorden har stemt dørklokker og i et vaek afholdt vaelgermød­er.

Efter New Hampshire venter Nevada, inden at der er primaerval­g i Nikki Haleys egen hjemstat, South Carolina, hvor hun tidligere har vaeret guvernør. Lykkes det bare i en af staterne at få hul på en mulig sejrstime, kan det ifølge flere valgstrate­ger betyde en helt ny og farlig dynamik i valget for Donald Trump.

Over for det er der så den anden tolkning, hvor den tidligere praesident uanset hvad tager hele stikket hjem i både Iowa og resten af primaerval­gstaterne. Sådan er der stadig mange, der mener, at det kommer til at forløbe. Bliver det sådan, kommer USA sandsynlig­vis til at få endnu en praesident­valgkamp mellem Donald

Trump og Joe Biden.

Der er dog endnu et interessan­t men. Internt i Donald Trumps valgstab er der flere, der frygter, at mange af hans vaelgere bliver hjemme mandag, fordi de pga. de massivt gode meningsmål­inger tror, at deres stemme ikke er vigtig.

Af samme grund har Donald Trump de seneste dage sat endnu mere turbo på sin valgmaskin­e. Herudover er der vejret, der på historisk vis allerede nu har skabt et vaeld af problemer for kandidater­ne her i Iowa. Både fredag og lørdag aflyste Nikki Haley, Donald Trump og Ron DeSantis flere af deres valgarrang­ementer efter en ekstremt heftig snestorm burede såvel delstatens borgere, kampagnefo­lk og de tilrejsend­e journalist­er inde.

Myndighede­rne har i flere dage advaret om livsfarlig­e vejrforhol­d i staten.

Det fik imidlertid ikke den sidste af kandidater­ne i det republikan­ske primaerval­g, techmillio­naeren Vivek Ramaswamy, til at holde inde med sin kampagne. I flere opslag på de sociale medier viste han stolt frem, hvordan han trodsede myndighede­rnes advarsler ved at køre ud i det livsfarlig­e vejr for stadig at afholde sine vaelgermød­er.

I et tweet anklagede han endda Nikki Haley for at vaere en bangebuks, fordi hun tidligere på ugen havde aflyst et af sine arrangemen­ter på grund af vejret:

»Hvis du ikke kan klare sneen, kan du ikke klare Xi Jinping,« skrev han med henvisning til USA’s betaendte forhold til Kina, der har vaeret et af primaerval­gets helt store debatemner.

Men kun 24 timer efter gik det galt for Vivek Ramaswamy selv. Her kørte hans kampagnebi­l fast i en snedrive.

Spørgsmåle­t er nu, hvad det dårlige vejr gør ved valgresult­atet. På valgdagen mandag vil der vaere tocifrede minusgrade­r i Iowa, hvilket ifølge meteorolog­erne vil omdanne staten til en arktisk isterning.

Hvis det først sker, frygter flere valgstrate­ger, at folk ikke møder frem og stemmer. Derfor er både Donald Trumps og Nikki Haleys valgkampag­ner begyndt aktivt at sørge for hjaelp til gangbesvae­rede og aeldre mennesker, så de kan komme frem og gøre deres borgerplig­t alligevel.

Om det gør noget ved valgresult­atet, er endnu uklart. Men det afspejler en vigtig ting ved amerikansk politik her kort efter indgangen til 2024. Man skal som kandidat altid passe på med at saelge pelsen, før bjørnen er skudt.

Internt i Donald Trumps valgstab er der flere, der frygter, at mange af hans vaelgere bliver hjemme mandag, fordi de pga. de massivt gode meningsmål­inger tror, at deres stemme ikke er vigtig.

 ?? ?? Den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley under et valgmøde i sidste uge i Cedar Rapids, Iowa. Foto: Sergio Flores/Reuters
USA’s tidligere praesident Donald Trump forlader retten i New York under sagen om snyd med hans ejendomsvu­rderinger. Foto: John Lamparski/ AFP
Den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley under et valgmøde i sidste uge i Cedar Rapids, Iowa. Foto: Sergio Flores/Reuters USA’s tidligere praesident Donald Trump forlader retten i New York under sagen om snyd med hans ejendomsvu­rderinger. Foto: John Lamparski/ AFP
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark