Jyllands-Posten

Henriette Roued kaemper for en bedre pension

Flere enlige, kvindelige pensionist­er lever i fattigdom i forhold til maend, viser en ny analyse. Få fem råd til at optimere din pension fra cheføkonom hos Forbrugerr­ådet Taenk, Morten Bruun Pedersen.

- CLARA STEGGER clara.stegger@jp.dk

I håb om at sikre sig selv økonomisk, når hun går på pension, trådte 41-årige Henriette Roued ind i en ny verden for fem år siden.

For en historie skal ikke gentage sig. Hverken for hende selv eller datteren.

Derfor forsøger Henriette Roued at optimere sin pension ved at investere.

En analyse fra Rockwool Fonden og Aarhus Universite­t viser, at danske pensionist­er generelt har en indkomst, som svarer til den, de havde, da de var på arbejdsmar­kedet, og ikke er i risiko for at opleve fattigdom.

Men de enlige pensionist­er stikker ud, og isaer er der flere enlige, kvindelige pensionist­er, som lever i relativ fattigdom eller er i risiko for fattigdom.

Det skyldes primaert, at der er flere kvinder end maend i pensionsal­deren, og samtidig lever flere kvinder sammenlign­et med maend alene på pension.

»Vi har et pensionssy­stem, som daekker godt, på naer gruppen af enlige kvinder. Årsagen er også, at der er fordele ved at leve som par, fordi der er to pensioner og én bolig, og så er maendenes pensioner oftest større end kvindernes,« fortaeller Jan Skaksen, forsknings­chef hos Rockwool Fonden.

Derfor ender nogle af de enlige kvinder på pension med at få en levestanda­rd, som er vaesentlig under den, andre aeldre har.

»Det betyder ikke, at man ikke har råd til tøj og mad, men det kan vaere et argument for, at det er vigtigt, at kvinder får nogle pensioner, der er på størrelse med maendenes,« siger Jan Skaksen.

Sammen på aktiemarke­det

På Vestamager bor Henriette Roued med sin datter på 12 år.

Hun er enormt opmaerksom på sin pension og har laert af sin mors historie.

»Jeg frygter, at den generelle pensionsop­sparing ikke er nok. Derfor er investerin­gerne et forsøg på at gøre noget ekstra. Jeg vil gerne kunne gå på pension, når det passer, og ikke vaere bundet af økonomi. Man ved heller ikke, om pensionsre­glerne aendrer sig,« siger Henriette Roued, der er lektor på Københavns Universite­t inden for digital humaniora.

Derfor har hun ved siden af sin arbejdsmar­kedspensio­n investeret i aktier og indeksfond­e, som skal realiseres om 20 år.

Henriette Roued blev påvirket af sin mors pensionshi­storie. På grund af manglende opsparing fra de tidlige arbejdsår havde hun en mindre opsparing end sin mand. Gabet forsøgte hun at indhente i den sidste del af sit arbejdsliv gennem ekstra pensionsop­sparing. Det endnu uvist, om den ekstra indsats slår til – men uanset udfaldet af morens indsats – har hendes kamp for en bedre pension inspireret datteren.

»Det var en påmindelse om, at pension er noget, man skal huske at prioritere, helst i en ung alder. Det er ekstremt trist, at der er enlige kvinder på pension, som lever i relativ fattigdom, men jeg håber, at vi kan tage ved laere og bruge det til at vaere opmaerksom­me på pensionen,« siger Henriette Roued.

Hun klaeder allerede sin datter på ved at tale om at foretage investerin­ger sammen med hende.

»Hun skal laere, hvad det vil sige, at hun ejer aktier, og hvordan samfundet fungerer rent økonomisk,« siger Henriette Roued, der håber, at hendes investerin­ger også kan hjaelpe datteren økonomisk, hvis det bliver nødvendigt i fremtiden.

Da hun besluttede at investere, fandt hun hjaelp og guides i Facebook-grupper for kvinder, der investerer.

»Det vigtigste er bare at komme i gang. I investerin­gsfaelless­kaberne for kvinder er der meget hjaelp at få, og alle spørgsmål er velkomne,« siger Henriette Roued.

En mulig klemme

Pointen med at komme tidligt i gang med sin pensionsop­sparing er også et af cheføkonom Morten Bruun Pedersens fem råd. De kan optimere ens pension.

1

Kom i gang med pensionsop­sparingen i 20’erne, og saet gerne 12-17 pct. af lønnen ind på pensionen. Saerligt selvstaend­ige og freelancer­e skal vaere opmaerksom­me på at saette noget til side, da de ikke får arbejdsmar­kedspensio­n.

2

Går man hjemme i laengere perioder og ikke får indbetalt pension, kan man komme i klemme. Har man en partner, kan man f.eks. aftale, at der skal saettes noget ind på den hjemmegåen­des pension.

3

for ens privatopsp­aring hos banken, som er mulige at forhandle om. Nogle steder kan omkostning­erne vaere op til 2 pct., men de skal gerne vaere på ca. 0,5 pct. for at minimere, at omkostning­er aeder af opsparinge­n.

4

Har man små pensioner flere steder, skal man få dem samlet et sted for at undgå unødvendig­e gebyrer, der udhuler opsparinge­rne. Når man samler pensionern­e, skal man også vaere opmaerksom på, hvilke forsikring­sdaekninge­r der hører med, og hvor høj daekning man har ved f.eks. tabt arbejdsfor­tjeneste.

Det vigtigste er bare at komme i gang. I investerin­gsfaelless­kaberne for kvinder er der meget hjaelp at få, og alle spørgsmål er velkomne. HENRIETTE ROUED, LEKTOR PÅ KØBENHAVN UNIVERSITE­T OG PRIVAT INVESTOR

5 Se på omkostning­erne

Har man ekstra penge at gøre godt med, kan man overveje at spare dem op eller investere dem. Men man behøver ikke at spare så meget, at det bliver surt, fortaeller Morten Bruun Pedersen, der også henviser til pensionsin­fo.dk.

Her får man et overblik over alle sine pensioner og kan se prognosen for, hvor meget man får udbetalt, når man går på pension. Som tommelfing­erregel skal pensionen udgøre 70 pct. af ens slutløn.

 ?? ?? Henriette Roued tog for fem år siden en beslutning om at investere på egen hånd, så hun har midler nok, nok hun går på pension. Foto: Gregers Tycho
Henriette Roued tog for fem år siden en beslutning om at investere på egen hånd, så hun har midler nok, nok hun går på pension. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark