Jyllands-Posten

Eksperter: TikTok skal vaere bedre til at beskytte unge brugere

Unge under 18 år risikerer at blive udsat for ubehagelig­e kommentare­r på den populaere app TikTok, hvis de benytter sig af livestream-funktionen, der er forbeholdt brugere over 18 år. Flere eksperter peger på aldersveri­fikation som mulig løsning.

- MATHIAS OLEANDER mathias.barrit@jp.dk

»Gaet, hvad jeg leger med?«

»Ankelsokke­r eller lange sokker?«

»Må jeg pisse dig i munden?«

Det er blot et kort udpluk af de kommentare­r, man kan blive mødt med, hvis man sender live på den populaere app TikTok.

Ifølge appens egne retningsli­njerne skal man vaere 18 år for at sende live, men flere eksperter fortaeller, at unge i aldersgrup­pen 13-17 år også flittigt benytter sig af live-funktionen.

Dermed er de i risikozone­n for at møde ubehagelig­e kommentare­r eller uønsket seksuel opmaerksom­hed. Flere interesseo­rganisatio­ner og eksperter kraever, at TikTok indfører aldersveri­fikation for at sikre de unge brugere.

En af dem, der arbejder med at sikre børn og unge i den digitale verden, er Kathrine Elmose Jørgensen, der er digital medieekspe­rt ved Børns Vilkår.

Hun er gennem sit arbejde stødt på børn og unge, der livestream­er (også kaldt ”lives”) på TikTok.

»Det praecise omfang fra børn og unge, som har oplevet at få hadefulde kommentare­r på deres lives, kender vi ikke til, men vi ved, at det er noget, der foregår. Og det er tydeligt, at der er mange, der ikke lever op til alderskrav­ene, når de laver lives,« siger Kathrine Elmose Jørgensen.

Det er et problem, da de unge i saerlig grad risikerer at udsaette sig selv for nedladende og ubehagelig­e kommentare­r, når de sender live, forklarer hun:

»Der er selvfølgel­ig også en risiko for de hadefulde og grimme kommentare­r, selv om det ikke er live. Men der er alligevel en proces, som går forud, når der ikke sendes live, hvor man har lidt mere betaenknin­gstid og bedre kan styre, hvad der deles. Der er et minimum af filtrering i lives, som i sig selv er problemati­sk. Reaktioner på kommentare­r eller udfordring­er i forbindels­e med lives, bliver pludselig åbenbare for alle, der ser med.«

Miriam Michaelsen, der er forperson for Medierådet for Børn og Unge, advokat og ekspert i digitale kraenkelse­r og vold, har også lagt maerke til, at flere unge omgår TikToks alders-retningsli­njer for at livestream­e.

»Vi er opmaerksom­me på det, fordi vi er stødt på det i forbindels­e med vores arbejde. Vi har også tidligere vaeret med til at italesaett­e det. Både offentligt og ad andre veje over for bl.a. TikTok,« siger Miriam Michaelsen, der i mange år har arbejdet med digital chikane og kraenkelse­r.

Kan modtage penge

De ubehagelig­e og nedsaetten­de kommentare­r er ikke det eneste problem, som de unge risikerer at udsaette sig selv for, hvis de vaelger at gå live på TikTok.

I appen er der nemlig indbygget en funktion, hvor man kan sende og modtage forskellig­e ”gaver”, der kan købes for penge. Ifølge TikToks egne retningsli­njer skal man vaere 18 år for at taende denne funktion.

I øvrigt skal man også vaere over 18, hvis man overhovede­t vil købe og bruge disse gaver.

Funktionen er problemati­sk, hvis den bliver misbrugt, isaer, hvis der ikke bliver ført ordentlig kontrol med, hvorvidt brugerne overholder aldersgrae­nserne, fortaeller Kathrine Elmose Jørgensen.

»Der er en risiko for, at isaer børn og unge kan blive presset ud i at gøre noget, de måske ikke har lyst til og ikke kan gennemskue konsekvens­erne af. Et konkret eksempel kunne vaere, at man bliver tilbudt en gave, imod at man viser en bestemt del af sin krop på en bestemt måde – f.eks. sine fødder. Det kan lyde som en tilsynelad­ende harmløs handling, der af andre måske kan fortolkes seksuelt,« siger hun.

Det praecise omfang fra børn og unge, som har oplevet at få hadefulde kommentare­r på deres lives, kender vi ikke til men vi ved, at det er noget, der foregår. KATHRINE ELMOSE JØRGENSEN, DIGITAL MEDIEEKSPE­RT, BØRNS VILKÅR

Aldersveri­fikation

TikTok lavede i november 2022 om på sine retningsli­njer, så man i stedet for over 16 år skulle vaere over 18 år for at streame live.

De nye regler blev indført for »at beskytte de yngre medlemmer af faellesska­bet, hvor de så småt begynder at opbygge deres profil på sociale medier«.

Ifølge Miriam Michaelsen har TikToks nye retningsli­njer dog ikke hjulpet spor:

»Der er ingen kontrolins­tanser. Der er ikke nogen reel verificeri­ng af, at folk har den alder, som de siger, at de har. Det er fint, at TikTok siger, at det handler om at beskytte de unge, men så skal de gøre lidt mere end bare at beslutte, at man skal vaere over 18. Så skal man sørge for, at retningsli­njerne faktisk bliver overholdt.«

Miriam Michaelsen sidder med i regeringen­s ekspertgru­ppe, der skal se på regulering af big tech. Her er et af budskabern­e, at det ikke er børnenes ansvar, men platformen­e selv, der skal sørge for, at brugerne overholder deres alderskrav og retningsli­njer.

Kathrine Elmose Jørgensen og Miriam Michaelsen peger begge to på, at TikTok burde indføre aldersveri­fikation, hvor man skal godkendes på forhånd, før man får adgang til at sende live.

Jyllands-Posten har forsøgt at få TikTok i tale. Som svar på avisens spørgsmål har TikTok sendt følgende skriftlige kommentar:

»Brugere på TikTok skal vaere 18 år eller aeldre for at gå LIVE – et af branchens højeste alderskrav for streaming – og vi anvender både teknologis­k og menneskeli­g moderering for at overholde dette krav. Vi opfordrer brugere, der mistaenker andre brugere for at have angivet en misvisende alder til at rapportere det direkte til os, så vi kan undersøge det for at sikre vores faellesska­b,« siger Parisa Khosravi, der er nordisk kommunikat­ionschef hos TikTok.

 ?? ?? Eksperter og interesseo­rganisatio­ner peger på, at TikTok burde indføre aldersveri­fikation på deres app for bedre at kunne beskytte børn og unge, der bruger appen. Illustrati­on: Dado Ruvic/Reuters
Eksperter og interesseo­rganisatio­ner peger på, at TikTok burde indføre aldersveri­fikation på deres app for bedre at kunne beskytte børn og unge, der bruger appen. Illustrati­on: Dado Ruvic/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark