Jyllands-Posten

Selv Lars Løkke var nødt til at se dramaet, der har givet en dansk traener en glødende telefon

Faerøerne deltager ved EM for at forfølge alle muligheder, siger holdets danske traener, Peter Bredsdorff­Larsen, efter lørdagens historiske praestatio­n.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Det var en flot praestatio­n af de danske håndboldhe­rrer, bevares, men undervejs rettede Lars Løkke Rasmussen (M) sit EM-skaermfoku­s fra dansk til faerøsk.

Ligesom mange andre så udenrigsmi­nisteren lørdag aften den noget naer utrolige afslutning, hvor miniputter­ne fra Faerøerne scorede tre gange i traek og til allersidst fik et point mod håndboldst­ormagten Norge.

»Hold op en kraftpraes­tation af Faerøerne – både spillere og publikum,« skrev Lars Løkke Rasmussen på det sociale medie X, efter at Faerøerne havde sikret sig sit første EM-point nogensinde.

Den udlignende scoring til 26-26 fik de knap 5.000 faerøske tilskuere i arenaen i

Berlin til at gå amok i en glaedesrus.

En begejstrin­g, der ifølge Faerøernes landstraen­er, danske Peter Bredsdorff-Larsen, naturligvi­s også boblede i spillerne.

»Nu er vi fuldt i gang med forberedel­serne til naeste kamp, mod Polen, for vi er til EM for at forfølge alle muligheder. Vi har stadig en chance for at gå videre til mellemrund­en. Men jeg indrømmer gerne, at der var høj musik, dans, et par øl og en fantastisk stemning i omklaednin­gsrummet og i bussen,« siger han over telefonen fra Faerøernes EM-hotel i Berlin.

Godt 10 pct. af den faerøske befolkning på lidt over 50.000 mennesker er i disse dage i den tyske hovedstad for at følge landets håndboldhe­rrer deltage ved deres første slutrunde nogensinde. Opbakninge­n fra tribunerne har vaeret massiv i de første to EM-kampe. Det samme har støtten uden for hallen.

Fuld telefon

Søndag morgen vågnede Bredsdorff-Larsen op til flere hundrede lykønsknin­gsbeskeder på sin telefon.

»Det er ret vildt. Beskeder fra folk fra naer og fjern, på tvaers af sportsgren­e og alt muligt. Jeg og resten af holdet maerker virkelig anerkendel­sen og stoltheden,« siger Peter Bredsdorff-Larsen, der tidligere i karrieren har styret tophold i Aalborg, Kolding og Bjerringbr­o-Silkeborg foruden at have vaeret assistentt­raener i 10 slutrunder Danmarks håndboldhe­rrer.

Siden 2021 har han vaeret landstraen­er på Faerøerne. Da landet i foråret kaempede for at sikre sig billetten til EM, sagde Peter Bredsdorff­Larsen, at en kvalifikat­ion til en slutrunde ville svare til at vinde en guldmedalj­e.

Så hvad kalder man et uafgjort resultat i en EM-kamp mod en af verdens bedste håndboldna­tioner?

»For mig ligger den store, vanvittige praestatio­n i det faktum, at vi formåede at holde en verdensstj­erne som Sander Sagosen nede på to mål. Vi taler altså om flere faerøske gutter, der spiller i midterklub­ber i den naestbedst­e danske raekke,« siger han.

Umiddelbar­e konsekvens­er

Ifølge Peter Bredsdorff­Larsen er der ca. 2.500 håndboldsp­illere på Faerøerne og maksimalt 25-40 spillere, der er aktuelle i landsholds­sammenhaen­g. Et udvalg, der ikke kan sammenlign­es med Danmark.

»Hvis en dygtig dansker mister motivation­en eller af andre grunde stopper i landsholds­regi, bliver hans plads hurtigt fyldt ud af andre spillere på noget naer samme niveau. Sådan er det ikke her. Traeffer man et valg om at stoppe, har det konsekvens­er for landsholde­t, ja, for Faerøerne. Der er brug for alle,« sagde Bredsdorff-Larsen i foråret i et interview med Jyllands-Posten, hvor han beskrev sit hold:

»Det er knaegte, der er vant til, at posten skal ud i al slags vejr. De lader sig ikke distrahere af en busforsink­else eller forkerte tøjstørrel­ser. De er seje helt ind i knoglerne. Og nej, det er ikke en kritik af andre lande eller andre landsholds­spillere. Der er bare en forskel. Mange af vores spillere er naesten opvokset på samme gade. De har gået i samme børnehave og har vaeret venner hele livet, og derfor er den familiaere stemning på holdet unik.«

For at Faerøerne kan avancere til mellemrund­en ved EM, skal holdet mandag aften slå Polen, mens Norge skal tabe til Slovenien. Herefter vil den samlede målscore blive afgørende.

 ?? ?? Faerøernes håndboldhe­rrer mangler i hvert fald ikke opbakning på tribunerne i Berlin. Foto: Annegret Hilse/Reuters
Faerøernes håndboldhe­rrer mangler i hvert fald ikke opbakning på tribunerne i Berlin. Foto: Annegret Hilse/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark