Jyllands-Posten

Her rammer konkursbøl­gen i erhvervsli­vet

Af over 3.000 konkurser blandt aktive virksomhed­er i fjor ramte de 760 i byggeog anlaegssek­toren.

- JESPER OLESEN IBEN SCHMIDT jesper.olesen@finans.dk iben.schmidt@finans.dk

Konkurser ruller i dele af dansk erhvervsli­v, og isaer to brancher tegner sig for en del. De to sektorer – handel og byggeri – stod i 2023 tilsammen for 45 pct. af konkursern­e blandt de aktive selskaber.

Antallet af konkurser nåede ifølge Danmarks Statistik 3.078 i fjor og endte på det højeste niveau siden 2010.

Ifølge økonomer og erhvervsor­ganisation­er er der oplagte forklaring­er på udviklinge­n:

»Mange virksomhed­er er kommet i klemme af højere priser på råvarer, lønninger og andet, samtidig med at virksomhed­er med gaeld er presset af, at renterne er skudt i vejret. Så virksomhed­er med gaeld og svaert ved at skaffe forretning er fanget i et svaert krydsfelt, hvor konkurs kan blive realiteten,« siger cheføkonom Allan Sørensen hos DI.

Byggebranc­hens problemer

I den sammenhaen­g peger han på, at netop den udvikling ses allertydel­igst i byggeog anlaegssek­toren.

I 2023 var der ifølge Danmarks Statistik 761 konkurser blandt sektorens aktive virksomhed­er – og dermed 25 pct. af alle det år.

»Der er i byggeriet stort materialef­orbrug, og priserne er skudt i vejret på disse, og desuden en svag efterspørg­sel fra kunder, der er presset af højere renter på lånefinans­iering, så boliginves­teringerne er faldet. Byggeriet er fanget i en svaer situation og derfor konkurser,« siger Allan Sørensen. DI.

Det forløbne år bød ifølge flere eksperter isaer på mange små konkurser. Blandt de største og mest opsigtsvae­kkende konkurser var henholdsvi­s kødkoncern­en Skare og auktionshu­set Lauritz.com, mener Søren Aamann Jensen.

Han er partner i Accura og leder af firmaets afdeling for bl.a. rekonstruk­tion og insolvens og saetter ord på, hvilke brancher der vil stå for skud i 2024.

»Det hele starter med vores private forbrug. Hvis vi holder op med at rejse, gå ud og spise, i teater eller biografen, fordi indtaegten bliver lavere, kommer det til at få en afledt effekt, som rammer virksomhed­erne.«

Han peger på, at steder, familier relativt nemt kan skaere forbrug vaek, er udsat. Det gaelder f.eks. restaurati­oner, rejseselsk­aber og firmaer, der leverer måltidskas­ser. I slutningen af 2022 blev den danske virksomhed Simple Feast, der saelger veganske og vegetarisk­e måltidskas­ser og dagligvare­r, erklaeret konkurs. Og i september stillede Den Grønne Asparges, der startede for et årti siden, sin sidste måltidskas­se på dørtrinnet.

Entreprenø­rbranchen er hårdt ramt lidt nu, siger Søren Aamann Jensen. Desuden er der et nyt ejendomssk­attesystem, som kan komme til at påvirke prisudvikl­ingen, påpeger han.

»Det kan ultimativt blive en faktor i forhold til konkurser. Det nye ejendomssk­attesystem omfatter de private ejendomme, men systemet haenger sammen.« Han forklarer:

»Ofte starter man i en mindre lejlighed eller på et kollegieva­erelse. Så flytter man videre til en et-, to- eller trevaerels­es lejlighed osv. På et tidspunkt flytter man i hus. Hvis mobilitete­n bremser op, vil det påvirke antallet af ejendomsha­ndler og dermed prisdannel­sen på kort sigt. Men i det øjeblik man fraflytter en bolig, fordi man ikke kan betale huslejen, kan det påvirke investerin­gen på ejendomsma­rkedet generelt.«

Bedring i detailbran­chen

Samtidig kan de udfordring­er, der er på det svenske ejendomsma­rked, få en afledt effekt over mod Danmark, siger Søren Aamann Jensen.

»Lige nu ser jeg ikke en tendens, der peger mod store ejendomsko­llapser i 2024. Der er ikke mange konkurser, der vedrører egentlige ejendomsud­viklinger. Men det kan komme, hvis rente- og byggeomkos­tninger bliver ved med at vaere høje i 2024.«

Danmark er i en konjunktur­maessig svaer fase, og det er derfor ikke overrasken­de, at vi ser konkurser i byggeog anlaegsind­ustrien, siger Christin Tuxen, direktør for erhvervsku­nder i Danske Bank.

»Så er der detailbran­chen, som var plaget af at vaere lukket ned under corona, og forbrugern­e i stedet købte en hel masse ting online. Det har vaeret ét af de smertensbø­rn, vi har haft i 2023.«

Danske Banks tal om, hvordan privatkund­erne agerer, peger mod en bedring i forbrugsly­sten, siger Christin Tuxen.

»Jeg er ikke helt så bekymret for detailbran­chen, som jeg ville have vaeret for seks måneder siden.«

Det samme gaelder de øvrige brancher, der har vaeret hårdt ramt af rentestign­inger og inflation.

»Ejendomsbr­anchen er altid en branche, man skal have øje på, når der har vaeret rentestign­inger. Tidligere var der usikkerhed om transporto­g logistikbr­anchen pga. stigende energipris­er. Men den bekymring er heldigvis skudt til hjørnet igen,« siger Christin Tuxen.

Mens antallet af konkurser steg i fjor til det højeste antal siden 2010, var tabet af arbejdspla­dser mindre end i det sammenlign­ingsår efter finanskris­en. Da var tabet af fuldtidsjo­b på over 20.000 i kraft af konkurser, mens tallet i 2023 var på 14.800.

 ?? ?? Byggesekto­ren blev i 2023 praeget af nye udfordring­er. Foto: Jens Dresling
Byggesekto­ren blev i 2023 praeget af nye udfordring­er. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark