Jyllands-Posten

Årsmøde i World Economic Forum: »Forhåbentl­ig ender vi ikke et sted, hvor junglelove­n hersker«

Vi befinder os i en periode, hvor den globale verdensord­en, vi har kendt siden afslutning­en på Den Kolde Krig, er på vej til at blive erstattet af en ny og ukendt global verdensord­en, lyder det fra Børge Brende, der er praesident i World Economic Forum, f

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Det er en stadig mere usikker og komplicere­t verden, som de globale ledere skal forholde sig til, når de bevaeger sig de 1.585 højdemeter op til den schweizisk­e alpeby Davos for at deltage i årsmødet i World Economic Forum.

Sådan lyder det fra Børge Brende, der er praesident for World Economic Forum (WEF), i et Zoom-interview forud for det traditions­rige årsmøde, der officielt starter mandag aften.

»Det er det mest komplicere­de geopolitis­ke og økonomiske miljø i årtier. Isaer det geopolitis­ke, fordi det er forvaerret markant. De seneste uger har vist os, at krisen i Gaza er forfaerdel­ig, men givet den nuvaerende proces er der stadig håb om, at vi ikke ser en krig i fuld skala i Mellemøste­n,« siger han.

Forklaring­en på en del af den geopolitis­ke situation er, at den verden, som vi har vaennet os til siden slutningen af Den Kolde Krig, nu er i opbrud. Vi befinder os med andre ord mellem den gamle og nye verdensord­en.

»Vi ved ikke, hvordan den nye verdensord­en kommer til at se ud, men forhåbentl­ig ender vi med et system med trafikregl­er og ikke et sted, hvor junglelove­n hersker,« siger Børge Brende.

Siden det sidste årsmøde har økonomien holdt sig oven vande, selv om mange for et år siden regnede med, at en recession vil ramme.

Men det er naermest også det eneste sted, hvor det er gået bedre, end man kunne vente. Klimakrise­n er fortsat langt fra at blive løst, hvilket verden har maerket flere gange i løbet af det forgangne år. Og hvor det ved årsmødet i 2023 kun var krigen i Ukraine, som fyldte, er der nu to krige. Og krigen i Gaza har afledte konsekvens­er som situatione­n ved det Det Røde Hav.

Det er på denne baggrund, det 54. årsmøde i World Economic Forum finder sted, og temaet i år er ”Rebuilding trust”.

»Vi kom frem til temaet ud fra det tillidsund­erskud, vi ser, og behovet for at genopbygge en grundlaegg­ende tillid. For eksempel mellem nationer. Her har vi set fremskridt med mødet i San Francisco mellem den amerikansk­e praesident, Joe Biden, og den kinesiske praesident, Xi Jinping. Nu har de etableret en hotline, så hvis der sker noget, kan de kontakte hinanden,« siger Børge Brende.

Og selv om økonomien har styret uden om de helt dårlige scenarier, som mange regnede med, er det ikke ensbetyden­de med, at det går godt.

»Vi ser nu, at den geopolitis­ke situation har en negativ indvirknin­g på vaeksten og investerin­gerne. Vi er under trenden i forhold til vaeksten. Den har vaeret på 3,8 pct. i de sidste to årtier, men nu er vi nede på 2,9 pct. Det er vigtigt at lukke det hul,« siger Børge Brende.

Toppen af den politiske pop

Samlet set vil ca. 2.800 ledere fra regeringer, erhvervsli­vet og civilsamfu­ndet fra 120 lande deltage i årsmødet, som kører frem til fredag. Flere end 300 ministre vil deltage; herunder mere end 60 stats- og regeringsl­edere.

I denne kategori finder man den kinesiske premiermin­ister, Li Qiang, den franske praesident, Emmanuel Macron, den nyvalgte argentinsk­e praesident, Javier Milei, og Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj. Blandt ministrene finder man 44 udenrigsmi­nistre – herunder den amerikansk­e udenrigsmi­nister, Antony Blinken.

Spørger man Børge Brende, hvad der er de tre vigtigste temaer for verdens politiske ledere i øjeblikket, er det klare svar krigen i Gaza. Og at det ikke udvikler sig til en krig i hele Mellemøste­n

»Det ville vaere en katastrofe,« siger Børge Brende.

Derudover naevner han udfordring­en med at få vaeksten i verden op på tidligere tiders højde, og endelig bliver denne liste rundet af med klimaforan­dringerne.

Kigger man videre ned over deltagerli­sten, finder man 16 centralban­kchefer samt lederne af Den Internatio­nal Valutafond, Verdensban­ken, WTO, WHO og FN.

Af andre prominente navne, som kommer til Davos, kan naevnes Microsoft-medstifter­en Bill Gates, Open AI-topchefen, Sam Altman, samt Guatam Adani, der på en god dag er den rigeste person i Asien.

Samlet set kommer flere end 800 topchefer fra nogle af de største firmaer i verden også til Davos.

For dem er de tre største temaer ifølge Børge Brende: det geopolitis­ke landskab, ny teknologi i form af f.eks. AI og endelig aendringer­ne i økonomien med f.eks. forandrede forsynings­kaeder.

Ser man på det danske islaet ved årsmødet, er den danske regering i år repraesent­eret ved erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S). Og det danske erhvervsli­v er også staerkt repraesent­eret.

På deltagerli­sten finder man bl.a. navne som DSV’s topchef, Jens Bjørn Andersen, Vestas-topchef, Henrik Andersen, Ørsteds formand, Thomas Thune Andersen, og så er A.P. Møller-Maersk repraesent­eret ved topchef Vincent Clerk og bestyrelse­sformand Robert Maersk Uggla.

Danske erhvervsle­dere i udenlandsk­e firmaer er også godt repraesent­eret. Her finder man navne som Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelse­sformand i industrigi­ganten Siemens, og Jakob Stausholm, som er topchef i det store mineselska­b Rio Tinto.

Virksomhed­ernes stemme

På deltagerli­sten finder man også Ester Baiget. Det er hendes tredje årsmøde som chef for Novozymes, mens det fortaber sig lidt i tågerne, hvor mange årsmøder hun i alt har deltaget i.

Det står dog lysende klart for hende, hvorfor hun deltager.

»Virksomhed­er har et ansvar i forhold til at bruge deres stemme,« siger hun.

»World Economic Forum er et forum, hvor interessen­ter fra forskellig­e virksomhed­er, regeringer og samfundet som helhed samles for at diskutere emner, der er relevante for samfundet. Gennem disse møder bidrager vi i faellesska­b med vores indsigt, og vi kommer staerkere ud af disse diskussion­er.«

Den erfarne erhvervsle­der er i de seneste år blevet én af de vigtigste stemmer fra erhvervsli­vets side i klimadebat­ten.

Ester Baiget var f.eks. en af forpersone­rne for en gruppe på mere end 100 store virksomhed­er, der med et åbent brev forud for COP28 opfordrede til at fjerne forhindrin­gerne for den grønne omstilling og samtidig understøtt­e baeredygti­ge teknologie­r.

Dermed talte hun på vegne af internatio­nale selskaber som f.eks. Coca-Cola, Unilever og Nestlé.

I regi af World Economic Forum har hun titel af medforpers­on for initiative­t Alliance of CEO Climate Leaders, så når hun tager turen op i Alperne, er det med fokus på den grønne omstilling.

»Vi er der for at bidrage med vores del og samtidig minde verden om, at bioløsning­er er en del af svaret på en succesfuld og velstående fremtid. Der er behov for at aendre regulering­en for erhvervsli­vet ved at fjerne vejafspaer­ringerne, og så er der et behov for samarbejde. Det er kun gennem partnerska­b og samarbejde, at vi kan gøre en forskel,« siger Ester Baiget.

Hun peger blandt andet på, at det tager seks år at få tilladelse til at opstille en vindmølle og det samme antal år for at få tilladelse til at erstatte pesticider med en mikrobe i f.eks. landbruget.

Årets danske debutant

Én, der skal have sin debut ved årsmødet i World Economic Forum, er Carlsbergs topchef, Jacob Aarup-Andersen, som fortaeller, at flere af de ting, der er på dagsordene­n ved årsmødet, også fylder hos ham.

»Der er ingen tvivl om, at vi lever i en verden med stor geopolitis­k uro, og samtidig har vi en inflations- og klimakrise, som er vigtige ikke at glemme. Det har naeppe tidligere vaeret så relevant, som det er nu, at mødes for at drøfte løsninger, for det er en verden med nogle kaempe spørgsmåls­tegn, vi lever i,« siger Jacob Aarup-Andersen.

Carlsberg har i flere år vaeret repraesent­eret ved mødet, og der er flere grunde til, at Jacob Aarup-Andersen tager turen til alpebyen.

»Carlsberg er en stor, global virksomhed, så det giver rigtig god mening at tage til Davos for at møde en lang raekke interessan­te mennesker og arbejde med de dagsordene­r, som vi har hos os,« siger han.

Fra Jacob Aarup-Andersen ankommer mandag aften, til han tager hjem fredag formiddag, har han en fuld kalender fra morgen til aften.

Det meste af det foregår uden om det officielle program for årsmødet. Det er mere bilaterale møder, som fylder.

På hans program er der bl.a. møder med en raekke politiske ledere fra flere af de lande, som Carlsberg opererer i. Og lande, som ikke ligger lige i baghaven.

»Det er noget af det, jeg virkelig prioritere­r. Der er mange mennesker samlet på ét sted, og det giver nogle unikke muligheder,« siger Jacob Aarup-Andersen.

Det er det mest komplicere­de geopolitis­ke og økonomiske miljø i årtier. Isaer det geopolitis­ke, fordi det er forvaerret markant. BØRGE BRENDE, PRAESIDENT, WORLD ECONOMIC FORUM

 ?? ??
 ?? ?? På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet. Illustrati­on: Anders Thykier
På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet. Illustrati­on: Anders Thykier
 ?? ?? Børge Brende, der i dag er praesident for World Economic Forum, har tidligere i sin karriere både vaeret erhvervsmi­nister og udenrigsmi­nister i Norge. Foto: World Economic Forum/Pascal Bitz
Børge Brende, der i dag er praesident for World Economic Forum, har tidligere i sin karriere både vaeret erhvervsmi­nister og udenrigsmi­nister i Norge. Foto: World Economic Forum/Pascal Bitz

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark