Jyllands-Posten

Haley er bedste bud på republikan­sk opposition til Trump

-

The Grand Old

Det kaldes

Party, GOP, og det er der en grund til. Republikan­erne var Abraham Lincolns parti, som stod på rettens side under Den Amerikansk­e Borgerkrig, og som i det 20. århundrede producered­e fremragend­e praesident­er som Eisenhower og Reagan. Målt med de alen er det ikke noget imponerend­e kandidatfe­lt, der mandag aften traeder an til første runde af et langt udskilning­sløb i form af afstemning­en i Iowa, der foregår som åbne valgmøder, et såkaldt caucus.

Storfavori­t i den midtvestli­ge landbrugss­tat ifølge alle meningsmål­inger er ekspraesid­ent Donald Trump, hvis udfald mod det politiske etablissem­ent og store armbevaege­lser gør sig godt i det folkelige midtvesten – selvom kandidaten er født i New

York med en guldske i munden og residerer i milliardae­renklaven Palm Beach.

Det er nu ikke Trumps bankbog, alternativ­e forretning­sførelse eller alder (77 år), som primaert gør ham til en problemati­sk kandidat – og en, der placerer sig uden for partiets historiske hovedstrøm.

Internatio­nalister som Eisenhower og Reagan ville naeppe tro deres egne øjne, hvis de blev praesenter­et for Trumps idéer om at svaekke eller ligefrem kassere de vestlige alliancer – og ingen anden praesident har i moderne tid flirtet så ansvarsløs­t med antidemokr­atiske paroler.

Der burde således vaere god plads til mere trovaerdig­e alternativ­er i den republikan­ske nominering­sproces, der fortsaette­r naeste uge med primaerval­g i New Hampshire i det nordøstlig­e USA. Men kun få har vovet pelsen, fordi Trumps føring i målingerne er så kolossal (60 pct. i et gennemsnit af nationale målinger, fem gange så meget som nr. to) – og der kan rejses relevante indvending­er mod flere af dem, der alligevel er kommet på banen. New Jerseys moderate og chanceløse eksguvernø­r Chris Christie trak sig allerede inden afstemning­en mandag aften, men dog ikke før han over en mikrofon, som han i skyndingen havde overset, nåede at svaerte sine tilbagevae­rende konkurrent­er. Floridas guvernør, Ron DeSantis, blev laenge set som den mest realistisk­e udfordrer til Trump, men en vakkelvorn kampagne, hvor DeSantis har haft svaert ved at beslutte sig til, om han skal laegge luft til Trump eller plagiere ham, har kostet dyrt i opslutning. Han kan blive den naeste, der falder fra.

Øjeblikket­s mest omtalte kandidat er Nikki Haley, en tidligere guvernør i South Carolina og skarptande­t FN-ambassadør under Trump, der ligger relativt taet på klassiske republikan­ske positioner. I modsaetnin­g til konkurrent­erne har hun f.eks. klart signaleret opbakning til Ukraine i forsvarskr­igen mod Rusland. Haley har dog også formået at traede i spinaten på en facon, der ikke rigtig klaeder en kandidat, som søger nominering­en i et parti med aner tilbage til Lincoln: Adspurgt om årsagerne til Den Amerikansk­e Borgerkrig (der startede i hendes hjemstat) kunne Haley ikke besinde sig til at naevne slaveriet. Alligevel synes hun at vaere den eneste, der er parat til at forsvare Republikan­ernes historiske farver, og måske den eneste, der – hvis hun klarer sig rimeligt i Iowa og overrasker i New Hampshire – kan skabe bare lidt spaending om udfaldet.

At Trump får en grad af seriøs modstand under de kommende primaerval­g, vil styrke de elementer hos Republikan­erne, der stadig bekender sig til partiets traditione­lle vaerdier.

At Trump får en grad af seriøs modstand, vil styrke de elementer hos Republikan­erne, der stadig bekender sig til partiets traditione­lle vaerdier og med rette frygter konsekvens­erne af en Trump-sejr.

Det ville vaere godt ikke bare for det store gamle parti, men for den politiske debat i USA og for amerikansk demokrati, der vil blive kastet ud i krise, hvis Trump igen rykker ind i Det Hvide Hus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark