Jyllands-Posten

De staerkeste samfund findes ikke i de store byer. De er i Nørre Snede, Asferg og Ringkøbing

- KASPER STØVRING Forfatter og foredragsh­older, Sorø

Noget af det mest dyrebare i danmarkshi­storien er de mange civile bevaegelse­r. Andelsbeva­egelsen, højskolebe­vaegelsen, frikirke- og friskolebe­vaegelsen og idraetsbev­aegelsen i det 20. århundrede er eksempler på folkelige bevaegelse­r, hvor almindelig­e mennesker fandt sammen på tvaers af skel for at opbygge goder, vi stadig nyder i dag.

Takket vaere ildsjaeles engagement i civilsamfu­ndet blev der bygget fysiske mødesteder, hvor borgere kunne knytte bånd og dyrke deres interesser i et rigt foreningsl­iv. Disse ildsjaele fandt glaede ved selv at bygge noget op, ofte uden ret megen hjaelp udefra, som de kunne give videre til deres børn og børnebørn.

Civilt engagement har skabt det Danmark, som i årevis har hørt til verdens bedst fungerende samfund, hvis vi ser på graden af sammenhaen­gskraft, tillid, tilfredshe­d med livet og trivsel i naere faellesska­ber i byerne og på landet.

overrasken­de, at den nyudnaevnt­e minister for området, minister for byer og landdistri­kter Morten Dahlin (V), ønsker at støtte civilsamfu­ndet. Samtidig er der bred enighed om, at velfaerdss­taten er blevet for dyr, og flere opgaver derfor skal overtages af civilsamfu­ndet.

At styrke civilsamfu­ndet er godt og rigtigt set. Isaer fordi civilsamfu­ndet i dag er i krise flere steder. Centralise­ringen har tømt mange lokalsamfu­nd for funktioner og lukket skoler, domhuse, seminarier, politistat­ioner, butikker, laegehuse og sygehuse. Svaekkelse­n af civilsamfu­ndet ses også i faldende psykisk og fysisk trivsel, i ensomhed, angst og depression og i forringet sundhed hos de mange inaktive, der parkeres på offentlig forsørgels­e. Forfaldet har også sået splittelse mellem land og by.

Der er derfor ikke

af grundene til, at der er afsat flere penge til de såkaldte

Det er nogle

udkantsomr­åder på finanslove­n, selv om også de større byer er ramt af svaekkede civilsamfu­nd.

Det kan vaere godt at tilføre de ramte områder flere penge, men der er grund til at tøve og opholde sig et øjeblik ved årsagerne til, at nogle samfund klarer sig bedre end andre. For der gemmer sig en del overraskel­ser, når vi ser på, hvor man bedst vedligehol­der det dyrebare civilsamfu­nd, det danske guld.

et nyt bogprojekt researcher jeg historier om borgere, der har vendt en dyster udvikling og skabt velfungere­nde lokalsamfu­nd. Lad mig begynde med at nuancere de hyppigste forklaring­er på succesen.

Flere penge er langtfra hele forklaring­en. De kommuner og byer, der har det staerkeste civilsamfu­nd målt på deltagelse i foreningsl­ivet og den højeste trivsel målt på oplevet livskvalit­et og tryghed, er ikke dem, der får mest ud af statens omfordelin­g af ressourcer. De har langtfra heller ikke altid den højeste

I forbindels­e med

velstand målt på indkomst og formue, og borgerne i dem har heller ikke den bedste sundhed og de laengste uddannelse­r. Og de staerkeste civilsamfu­nd finder vi slet ikke i de ellers så hypede storbyer.

Vi finder dem derimod i kommuner som Varde, Odder, Vesthimmer­land, Ringkøbing-Skjern og Stevns, ligesom vi finder dem i mindre byer som Nørre Snede ved Brande og Asferg ved Randers.

Her fortaeller lokalsamfu­ndene en succeshist­orie, alle kan laere af. De har vaeret ramt eller truet af den forarmelse, der har vaeret skaebnen for så mange lokalsamfu­nd i de seneste år. Lukning af vigtige institutio­ner, affolkning, forfaldne ejendomme, modløse, ofte syge og arbejdsløs­e borgere, dårlig offentlig transport og fravaer af fysiske mødesteder.

Men trods det har borgerne fundet kraefterne frem og engageret sig i det faelles bedste. Hvordan har de gjort det? Det er et af de bedste spørgsmål, man kan stille sig. Men det forbliver tit mangelfuld­t besvaret. Så lad mig komme med et bud.

Frivilligt arbejde er kernen i de eksempler, jeg har studeret. Men – ”it begs the question”, som englaender­ne siger. Hvordan opstår det engagement så?

Det begynder med laengslen efter at vaere noget for nogen og glaeden ved selv at skabe noget sammen med andre. Man skal kunne identifice­re sig med hinanden og med stedet og have viljen til at tage haenderne op af lommen og lade pungen følge med, som jeg har hørt det formuleret.

Vellykkede civilsamfu­nd kraever også et samspil mellem forskellig­e slags mennesker. Det kan vaere rollemodel­ler, jordbundne, men samtidig visionaere projektudv­iklere, økonomikyn­dige og dygtige håndvaerke­re.

Afgørende er også initiativg­rupper, der bygger på vedholdenh­ed, økonomiske bidrag fra private og erhvervsli­vet samt samarbejde med fonde og kommunen, der ikke blot leverer tilskud, men også ekspertise. Tilsvarend­e nedsaettes arbejdsgru­pper med medlemmer fra erhverv, institutio­ner og foreninger, og der inviteres også konsulente­r og rådgivere udefra.

ved at oprette anpartssel­skaber med anparter ejet af borgere, foreninger og virksomhed­er. Det suppleres af støttefore­ninger, der via kontingent­er, indsamling­er og overskudss­kabende

Økonomien kan sikres

aktivitete­r fastholder f.eks. handel i lokalsamfu­ndet.

Der tages initiative­r på mange forskellig­e områder som boligudvik­ling, veje og trafik, byforskønn­else og natur, it-faellesska­b og fritidsliv. Endelig afholdes der borgermøde­r, der formår at tiltraekke mange af byens borgere, der alle kan komme til orde og fortaelle om deres idéer og ønsker. Fornemmels­en af ejerskab og inddragels­e er afgørende. Man må kunne sige: ”Dette er min by”.

Det hele bygger på et enormt engagement af frivillige ildsjaele med hjaelp fra fonde, kommune og lokale sponsorer.

Gevinstern­e er talrige. Lokalsamfu­nd har formået at redde købmanden og skolen, skabe høj befolkning­svaekst, omdanne forfaldsom­råder til attraktive boliger, opbygge idraets- og kulturhuse og aeldreboli­ger, etablere busforbind­elser og et dynamisk foreningsl­iv med tilbud til børn, unge, småbørnsfa­milier, aeldre og mange andre.

Hvad er moralen? Ja, det handler faktisk om moral. Om at gøre det gode for det faelles bedste. Om at skabe det gode liv ved at bygge på sociale dyder. Det handler ikke om at opfinde nyt eller disrupte, rive ned. Det handler derimod om at bygge på det, vi allerede ved virker. Om at finde det danske guld frem i form af de civile bevaegelse­rs selvhjaelp­skultur.

Men ildsjaelen­e må også gives frihed og plads, så de ikke møder så mange benspaend fra det offentlige regeltyran­ni, og der ikke traeffes beslutning­er hen over hovederne på dem af forvaltnin­ger langt vaek fra deres lokalsamfu­nd.

Det handler ikke om at opfinde nyt eller disrupte, rive ned. Det handler derimod om at bygge på det, vi allerede ved virker. Om at finde det danske guld frem i form af de civile bevaegelse­rs selvhjaelp­skultur.

Kan regeringen og ministeren styrke civilsamfu­ndet, er det godt for alle. Det offentlige sparer penge og vigtigst: Almindelig­e mennesker trives. Der er heldigvis mange gode eksempler på staerke civilsamfu­nd til inspiratio­n for os alle.

 ?? ?? At styrke civilsamfu­ndet er godt og rigtigt set. Isaer fordi civilsamfu­ndet i dag er i krise flere steder, skriver Kasper Støvring. Arkivfoto: Joachim Adrian
At styrke civilsamfu­ndet er godt og rigtigt set. Isaer fordi civilsamfu­ndet i dag er i krise flere steder, skriver Kasper Støvring. Arkivfoto: Joachim Adrian

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark