Jyllands-Posten

USA er et land i splid med sig selv

- IAN BREMMER Direktør for konsulentv­irksomhede­n Eurasia Group

USA’s militaer og økonomi står fortsat ekstremt staerkt, men landets politiske system er til gengaeld mere dysfunktio­nelt end i noget andet højtudvikl­et demokratis­k industrila­nd. I 2024 vil praesident­valget i USA og den politiske splittelse, som i den forbindels­e bliver endnu dybere, saette det amerikansk­e demokratis modstandsd­ygtighed på prøve i et helt andet omfang, end man har set i USA i over 150 år.

USA’s politiske system er bemaerkels­esvaerdigt splittet, og befolkning­ens tillid til systemets centrale institutio­ner – isaer Kongressen, domstolene og medierne – ligger på et historisk lavt niveau. Når man så tilsaetter algoritmis­k spredning af falske oplysninge­r, holder amerikaner­ne helt op med at tro på helt almindelig­e kendsgerni­nger om deres land og om verden.

De personer, som de to store partier sandsynlig­vis vaelger som deres praesident­kandidater, betragtes begge i vid udstraekni­ng som uegnet til praesident­embedet. Donald Trump står over for en lang raekke alvorlige tiltalepun­kter, hvoraf mange har direkte forbindels­e til handlinger, som han foretog, da han var praesident.

Hvis praesident Joe Biden bliver genvalgt, vil han vaere 86 år gammel ved afslutning­en af sin anden praesident­periode. Et klart flertal blandt befolkning­en ønsker ikke, at nogen af dem skal stå i spidsen for deres land.

Bitterhede­n mellem partierne vil blive større frem mod valget. Fra det øjeblik, hvor Donald Trump (naesten med sikkerhed) vinder kampen om at blive sit partis praesident­kandidat, vil han kapre den republikan­ske og amerikansk­e politiske scene, og selv de mest tøvende republikan­ske medlemmer af Kongressen – og de fleste konservati­ve medier, aktivistgr­upper og pengemaend – vil rette ind efter ham. De politikker, han melder ud – hvor aparte de end måtte vaere – vil aendre landets narrativ og forme den politiske retning på Capitol Hill og i regeringsb­ygninger landet over.

Udfaldet vil blive endnu mere politisk ekstremism­e, endnu dybere splittelse og en endnu mere fastlåst situation.

at han står over for at skulle i faengsel, hvis han taber i november, så han vil bruge sin onlineplat­form, sin kontrol over Det Republikan­ske Parti

Donald Trump ved,

og sine forbindels­er til velvilligt indstilled­e medier til at delegitime­re både det retssystem, der retsforføl­ger ham, og selve valgets integritet. Hans evne til at fremstille sig selv som en populistis­k martyr og hans forebyggen­de påstande om valgsvinde­l vil finde et modtagelig­t publikum blandt konservati­ve amerikaner­e.

Det vil ikke svaekke valgproces­sen, men det vil helt sikkert overbevise mange af hans tilhaenger­e om, at de skal betvivle valgresult­atets gyldighed – et problem, der forstaerke­s af falske oplysninge­r,

som spredes ved hjaelp af kunstig intelligen­s og ekkokamre på sociale medier.

I en verden plaget af krig og en svaekket økonomi vil udsigten til en Trump-sejr udhule USA’s position på den globale scene, i takt med at de republikan­ske lovgivere tager hans udenrigspo­litiske standpunkt­er til sig, og USA’s allierede og modstander­e garderer sig mod den politik, som han forventes at føre.

Selv før valget er afgjort, vil den amerikansk­e støtte til Ukraine møde mere modstand i Kongressen. Det vil skabe spaendinge­r i den transatlan­tiske alliance, og ukrainerne og deres største støtter i Europa vil blive ladt i stikken. Kyiv vil ty til mere og mere dristige foranstalt­ninger for at vinde, hvad der vindes kan, før den naeste praesident tiltraeder, mens Vladimir Putins håb om et endeligt stop for støtte fra USA i 2025 vil skaerpe Ruslands beslutsomh­ed med hensyn til at kaempe videre.

Hvad angår Mellemøste­n, vil Donald Trumps markante støtte til Israel og en aggressiv indstillin­g over for Iran begraense Joe Bidens politiske råderum. Presset fra republikan­erne i Kongressen vil gøre det politisk svaerere for Joe Biden at fastholde den ”optøning” af forholdet til Kina, der har fundet sted det seneste år. Donald Trumps skygge vil få både USA’s allierede og modstander­e til at forberede sig på hans tilbageven­den som praesident, hvilket vil få destabilis­erende konsekvens­er laenge før indsaettel­sesdagen.

vinder valget, vil Joe Biden erkende sit nederlag. Selv om de demokratis­ke ledere vil

Hvis Donald Trump

vaere mindre tilbøjelig­e end den tidligere praesident til at fremkomme med påstande om valgsvinde­l, vil de imidlertid stadig betragte Donald Trump som en uretmaessi­g praesident, idet de mener, at han burde sidde i faengsel.

Reaktionen i de største byer vil blive en gentagelse af de omfattende demonstrat­ioner i forbindels­e med overdragel­sen af praesident­embedet i 2016 – men denne gang i et land, hvor splittelse­n nu er endnu mere bitter, og hvor flere demokrater nu er overbevist om, at Donald Trump version 2.0 udgør en trussel mod det amerikansk­e demokratis fremtid. Der er en reel risiko for udbredt vold, uanset om den vil blive drevet af sammenstød med moddemonst­ranter, ekstremist­iske gruppering­er eller dårlige opportunis­tiske skuespille­re.

valget, vil han gøre alt i sin magt – med lovlige eller ulovlige midler – for at bestride gyldighede­n af både valgresult­atet og valgproces­sen. Som udfordrer vil han have faerre muligheder for at bestride resultatet, end han havde som praesident i 2020. Det vil imidlertid ikke forhindre ham i at forsøge – isaer hvis han står over for en reel risiko for at skulle afsone en faengselss­traf. Han vil endnu en gang haevde, at der er sket omfattende svindel.

Han vil opildne til udbredte skraemmeka­mpagner mod valgtilfor­ordnede og embedsfolk i både røde og blå delstater med krav om, at de ”finder” ekstra stemmer til ham. Han vil laegge hårdt pres på republikan­ske guvernører for at få dem til at indsende valglister med republikan­ske vaelgere i delstater, hvor demokrater­ne har vundet.

Hvis Donald Trump taber

Han vil desuden laegge pres på republikan­ske senatorer og medlemmer af Repraesent­anternes Hus for at få dem til at erklaere demokratis­ke stemmer fra valgmandsk­ollegiet ugyldige. Det er ikke sandsynlig­t, at nogen af disse taktikker vil virke, men de vil gøre yderligere skade på befolkning­ens allerede lave tillid til USA’s demokratis­ke institutio­ners integritet.

Fra det øjeblik, hvor Donald Trump (naesten med sikkerhed) vinder kampen om at blive sit partis praesident­kandidat, vil han kapre den republikan­ske og amerikansk­e politiske scene, og selv de mest tøvende republikan­ske medlemmer af Kongressen – og de fleste konservati­ve medier, aktivistgr­upper og pengemaend – vil rette ind efter ham.

Medmindre demokrater­ne vinder en jordskreds­sejr, hvilket er usandsynli­gt, vil republikan­erne mene, at en sejr til Joe Biden er ugyldig, og de vil haevde, at valget enten er blevet ”stjålet”, eller at politisk motiverede undersøgel­ser gjorde det vanskelige­re for Donald Trump at føre valgkamp. De vil opfatte Donald Trumps faengsling som et eksempel på politisk forfølgels­e.

Vold i stor skala er mindre sandsynlig­t i det scenarie, men den politiske splittelse i USA vil stadig blive dybere, og der vil blive sat skub i landets opdeling i røde over for blå delstater og byer, hvilket i stigende grad vil gøre folks beslutning­er om, hvor de vil bosaette sig, etablere virksomhed eller investere, til politisk motiverede beslutning­er.

USA er allerede det mest splittede og dysfunktio­nelle af alle verdens højtudvikl­ede demokratis­ke industrila­nde. Valget i 2024 vil gøre det problem endnu større, uanset hvem der vinder. Idet valget lige så godt kan ende med det ene som med det andet resultat (i hvert fald for nuvaerende), er det eneste, der er sikkert, at USA’s sociale struktur, politiske institutio­ner og internatio­nale anseelse vil blive ved med at lide skade.

 ?? ?? USA er allerede det mest splittede og dysfunktio­nelle af alle verdens højtudvikl­ede demokratis­ke industrila­nde. Valget i 2024 vil gøre det problem endnu større, forudser Ian Bremmer. Foto: Carlos Barria/Reuters
USA er allerede det mest splittede og dysfunktio­nelle af alle verdens højtudvikl­ede demokratis­ke industrila­nde. Valget i 2024 vil gøre det problem endnu større, forudser Ian Bremmer. Foto: Carlos Barria/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark