Jyllands-Posten

Straf og støtte er ikke modsaetnin­ger

Debatten om kriminalit­etsindsats­er over for unge og deres familier har så godt som altid handlet om samme spørgsmål: Skal vi straffe eller støtte? Men debatten hviler på en falsk modsaetnin­g mellem straf og sociale tiltag.

- LEA CECILIE BRINKGAARD Ph.d.-stipendiat i historie, Saxo Institutte­t, Københavns Universite­t

Lad mig begynde med en disclaimer. Med dette indlaeg ønsker jeg ikke at underkende udfordring­er med kriminalit­etsproblem­atikker hverken i Aarhus Kommune eller andre steder i landet. Det er heller ikke mit aerinde at anfaegte, hvorvidt det er nødvendigt at håndtere problemer som disse. Når jeg som historiker, der forsker i relationen mellem straf og velfaerd, griber tastaturet, er det for at pege på, at kriminalit­etsindsats­er kan fortaelle os en hel del om velfaerdss­tatens udvikling og tilstand. Denne erkendelse bidrager til en løsrivelse fra den polariseri­ng, der praeger den retspoliti­ske debat. Og endnu vigtigere: Det er et vigtigt skridt mod at skabe bedre indsatser for børn, unge og deres familier.

I december lancerede Aarhus Kommune og Østjylland­s Politi en gennemgrib­ende indsats målrettet den såkaldte ”slaegtsbas­erede kriminalit­et”. Baggrunden for den nye indsats i Aarhus Kommune er en systematis­k deling af oplysninge­r mellem kommunen og politiet.

Datasammen­køringen peger på, at relativt få familier i kommunen står bag store dele af den organisere­de kriminalit­et og samtidigt traekker store veksler på kommunens økonomi. Selvom denne viden måske ikke er ny for hverken kommune eller politi, har datadeling­en tilført røg til deres pistol og dannet grundlag for etablering­en af den nye indsats.

Saerligt to af indsatsens tre initiative­r er baseret på et styrket samarbejde mellem statens straffende og sociale sfaerer. Politi og kommune vil i højere grad dele oplysninge­r om familier, der er overreprae­senterede i både kriminalit­etsstatist­ikker og sociale sager. Derudover skal kommunens kriminalpr­aeventive indsats flytte ud i Gelleruppa­rken og bo dør om dør med politi og familiecen­ter.

Aarhus-indsatsen har tiltrukket stor opmaerksom­hed blandt både praktikere og politikere. Saerligt samarbejde­t mellem politi og kommune – mellem straf og sociale indsatser – har, som så ofte i den retspoliti­ske debat, vaeret centrum for debatten.

At politi og kommune bliver naboer, er ikke blot en praktisk foranstalt­ning. Det er faktisk materialis­eringen af et kerneeleme­nt i velfaerdss­taten. Som sociolog ved Stockholm Universite­t Vanessa Barker har vist, er de nordiske velfaerdss­tater praeget af en indbygget dualitet mellem støtte og straf.

De kan (og har historisk set vist sig at) agere mildt og hårdt på én og samme tid. Taenk bare på tvangsster­ilisatione­r, der kunne anvendes over for ”løsagtige” kvinder frem til 1967. Eller tidsubeste­mte behandling­sdomme til unge under 18 år, der først blev afskaffet med ungdomsfae­ngselsordn­ingen i 1973. Eksempler som disse var taenkt som vigtige støtte- og behandling­sforanstal­tninger og blev indført i ”den bedste mening”.

bliver straf og sociale indsatser ofte fremstille­t som hinandens modsaetnin­ger. Debatten om Aarhus-indsatsen er ingen undtagelse. På dr.dk har professor emerita Eva Smith og professor MSO ved Danmarks Paedagogis­ke Universite­t Line Lerche Mørck f.eks. kritiseret det nye initiativ for at straffe hele familier, risikere stemplings­effekt, udfordre retssikker­heden og ramme potentielt uskyldige børn.

I samme artikel peger leder af Borger- og Forebyggel­sescentere­t hos Østjylland­s Politi René Raffo på, at indsatsen handler om hjaelp og forebyggel­se og ikke, som kritikken lyder, mere straf. Også kommunen, som traditione­lt set er arnestedet for den lokale forebyggen­de indsats, bifalder indsatsen.

Når straf og forebyggel­se fremstille­s som modsatrett­ede domaener, er det måske ikke så underligt, at det ofte har vist sig svaert for politikere, praktikere og forskere at opnå enighed om, hvilke principper der bør veje tungest. Konsekvens­erne

I den offentlige debat

er, at vi diskuterer retspoliti­k, og saerligt indsatsen over for børn, unge og deres familier, på falske praemisser.

Sådanne diskussion­er bidrager sjaeldent til mere end at fastholde og reproducer­e denne kunstige opdeling. Og det kan vaere med til at smide benzin på et straffepop­ulistisk bål, hvor det handler om, hvem der kan råbe ”straf” eller ”forebyggel­se” højest. Sådan en er svaer at komme videre fra, og den skaber ikke bedre indsatser.

Den retspoliti­ske debat må løsrives fra myten om straf og støtte som hinandens modsaetnin­ger. Vi skal snarere forstå indsatser som den i Aarhus som et udtryk for en velfaerdss­tat under forandring.

Grundstene­n i flere af de nye initiative­r i Aarhus, såsom Knaek kurven og Top 100, er, at familierne­s manglende efterlevel­se af indsatsens krav (f.eks. om deltagelse i behandling, skole- eller fritidsakt­iviteter eller fraflytnin­g af bopael) kan medføre fratagelse af sociale ydelser eller anbringels­e. Disse indsatser involverer således hele familien og kan også rettes mod børn ned til 8 år.

Eva Smith har udtrykt stor bekymring for denne tendens og peger i førnaevnte udtalelse til dr.dk på, at statens hjaelp til børn bør vaere betingelse­sløs. Og netop idéen om betinget social hjaelp er et billede på velfaerdss­tatens forandring.

Siden slutningen af 1980’erne er velfaerdss­tatens traditione­lle principper om lige adgang til statens ydelser blevet gradvist omformet til en pligtbaser­et fordeling på baggrund af borgernes efterlevel­se af krav. Et eksempel er socialpoli­tiske indsatser, der sanktioner­er borgerne gennem traek i de sociale ydelser, der for alvor blev introducer­et i 2000’erne.

Konsekvens­erne er, at vi diskuterer retspoliti­k, og saerligt indsatsen over for børn, unge og deres familier, på falske praemisser.

bemaerkels­esvaerdige initiative­r var introdukti­onen af foraeldrep­ålaeg i 2005, der havde til formål at ansvarligg­øre foraeldre – saerligt i familier med etnisk minoritets­baggrund. Med foraeldrep­ålaeg kunne foraeldre, der ikke levede op til en raekke krav, f.eks. hvis deres børn havde for højt skolefrava­er eller ikke holdt sig vaek fra kriminalit­et, som noget nyt traekkes i børnefamil­ieydelsen. Foraeldrep­ålaegget, der startede som en kommunal indsats, blev snart udbredt til hele landet. Måske får Aarhusinds­atsen samme skaebne? Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) synes i hvert fald begejstret for indsatsen i Aarhus.

Men indsatser som disse udfordrer, som historiker Cecilie Bjerre og jeg selv har peget på andetsteds, idéen om en universel velfaerdss­tat, hvor sociale ydelser omfordeles på baggrund af et rettigheds­princip. Her bliver borgernes ret til hjaelp og støtte betinget af en raekke krav.

For historiker­e leder truslen om at traekke borgernes sociale ydelser ligeledes tankerne hen på 1800-tallets liberale stat, hvor social hjaelp var betinget af en skelnen mellem vaerdigt og uvaerdigt traengende borgere. Denne betingede sociale hjaelp hører altså, med andre ord, til en tid, hvor der ingen velfaerdss­tat var.

Et af de mest

nyere tids kriminalit­etsindsats­er er vi nødt til at løsrive den retspoliti­ske debat fra den kunstige modstillin­g mellem straf og støtte. Det kraever en mere nuanceret og historisk forankret forståelse af velfaerdss­tatens dobbelte ansigt. Derudover kraever det, at vi har øje for, hvordan før-velfaerdss­tatslige paroler igen er blevet aktuelle.

Gør vi det, ser vi, at Aarhus-indsatsen siger mindre om straf versus støtte, men snarere udfordrer vores forestilli­ng om velfaerdss­taten. Jeg tror, denne erkendelse er essentiel, hvis vi skal skabe bedre indsatser i fremtiden.

For at forstå

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark